کارگردان فیلم 'جدایی نادر از سیمین': دیگر با محدودیت‌های حجاب در ایران فیلم نخواهم ساخت

یکشنبه ۱۴۰۲/۱۱/۰۸

اصغر فرهادی اعلام کرد که دیگر موهای زنان را به طور سیستماتیک در فیلم‌هایش نخواهد پوشاند. این کارگردان سینمای ایران در مصاحبه با روزنامه لوموند گفت تا زمانی که حجاب اجباری وجود دارد و جامعه از این ممنوعیت سرپیچی می‌کند، در ایران فیلم نخواهد ساخت.

آقای فرهادی در این مصاحبه با اشاره به سانسور در سینمای ایران و راه‌های دور زدن آن گفت: «سانسور مضر است. ما می‌توانیم برای دور زدن آن چاشنی‌ها یا شیوه‌های بیانی پیدا کنیم، اما در درازمدت، خلاقیت شما را خشک می‌کند و همه مجاری هنر را می‌بندد.»

فرهادی با بیان این که «چهل سال است هنرمندان ایرانی با وجود سرکوب و سانسور، سال به سال به تولید خود ادامه داده‌اند» گفت: «طی یک سال گذشته، روند تولید، به ویژه تولیدات سینمایی، خشک شده است. به سهم خودم دیگر نمی‌توانم با همان شرایط به کار ادامه دهم.»

اصغر فرهادی اخیرا فیلمنامه فیلم بلند بعدی خود را، که در نیویورک و به زبان انگلیسی فیلمبرداری و از سوی یک شرکت امریکایی تولید می‌شود، به پایان رسانده است.

پس از انقلاب ایران، حکومت جمهوری اسلامی سینماگران را مجبور کرد که حجاب اسلامی را در فیلم‌های خود رعایت کنند و شخصیت‌های زن را حتی در خصوصی‌ترین مکان‌ها با حجاب اسلامی نظیر چادر یا روسری نشان دهند.

این اظهارات کارگردان فیلم «جدایی نادر از سیمین» در شرایطی است که جمهوری اسلامی در بیش از یک سال اخیر محدودیت‌ها را علیه هنرمندان به ویژه بازیگران زن به دلیل حمایت از اعتراص‌های پس از قتل حکومتی مهسا امینی بیشتر کرده است.

شماری از ستاره‌های سینمای ایران در بیش از یک سال اخیر با انتشار عکس‌های بدون حجاب اجباری یا حضور بدون حجاب اجباری در مراسم عمومی از این خیزش حمایت کردند.

حکومت در مقابل به احضار و بازداشت گسترده آنان روی آورد و مواردی مثل بازداشت ترانه علیدوستی موجی از محکومیت‌های بین‌المللی را برانگیخت.

فرهادی همچنین در گفت‌وگوی خود با ستایش از زنان ایرانی، آنان را «قدرتمند» توصیف کرده است. او در این باره تاکید کرد: ‌«من همچنان خوش‌بین هستم، شاید حتی خوشبین‌تر از همیشه، زیرا این نسل را می‌بینم، این دختران جوان، این نوجوانان را که دارای شجاعت بی حد و حصر، روشن‌بینی، درجه‌ای از آگاهی و اطلاعات هستند که در تاریخ ایران بی‌سابقه است.»

این کارگردان مطرح سینمای ایران پیشتر کمتر به اظهارنظر مستقیم درباره مسائل سیاسی ایران می‌پرداخت و این امر باعث انتقادهایی شده بود.

پس از آغاز خیزش سراسری «زن، زندگی، آزادی» فرهادی به طور علنی از این خیزش حمایت کرد که این امر خشم حکومت را برانگیخت.

او پیش از انتشار خبر جان باختن مهسا امینی و زمانی که این زن جوان کرد در بیمارستان بود، نوشت: «از دیروز که خبر را خوانده‌ام بی‌قرارم، بیزارم، این بار از خودم. تو روی تختی در بیمارستان خوابیده‌ای اما از همه بیدارتری و ما همه در اغما. ما خودمان را به خواب زده‌ایم در برابر این ظلم بی‌پایان. ما شریک این جنایتیم.»

پس از انتشار خبر جان باختن امینی، در مهرماه سال گذشته با انتشار ویدیویی در حساب اینستاگرامش از هنرمندان جهان خواست صدای اعتراضات ایران باشند.

فرهادی گفت: «از طریق این ویدیو از شما هنرمندان، سینماگران، روشنفکران، فعالین حقوق مدنی در سراسر دنیا و هر کس که به کرامت انسان و آزادی باور دارد دعوت به همبستگی با زنان و مردان قوی و شجاع ایران می‌کنم؛ با ساختن ویدیو، با نوشتن مطلب و یا هر شیوه دیگری.»

جمهوری اسلامی در یک سال اخیر بسیاری از هنرمندان را از کار ممنوع کرده یا ممنوع الخروج کرده است.

اصغر فرهادی کارگردان فیلم‌های موفقی مثل «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» است.

فیلم‌های «جدایی نادر از سیمین»، «فروشنده» و «قهرمان» او در سال‌های اخیر جوایز بین‌المللی زیادی برای سینمای ایران به ارمغان آورده است.

او برای تهیه «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده» توانست نخستین ایرانی شود که جایزه اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان را دریافت کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
سپړنه
خبرها
زمانی که غول‌ها رو در رو می‌شوند: نظم نوین جهانی: چین و هند

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.