فعالان زن افغان در نشست سازمان ملل: آپارتاید جنسیتی را بهرسمیت بشناسید
نجلا ایوبی و یلدا رویان در یک نشست در سازمان ملل خواهان به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی در افغانستان شدند. این فعالان روز سهشنبه در نشستی زیرنام «جنایت علیه بشریت در افغانستان از زاویه جنسیتی»، وضعیت زنان افغان را اضطراری توصیف کردند.
این نشست برای جلب حمایت بینالمللی از رسمیت یافتن آپارتاید جنسیتی، در مقر سازمان ملل و با حضور برخی فعالان حقوق بشر از افغانستان و کشورهای دیگر برگزار شد.
خانم نجلا ایوبی، قاضی در دولت پیشین افغانستان و فعال حقوق زن، بر ممنوعیتهای وضع شده بر زنان از سوی طالبان از جمله ممنوعیت آموزشی، شغلی و آزادی سفر اشاره کرد و گفت خشونت علیه زنان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان افزایش یافته است.
خانم ایوبی از افزایش موارد ازدواج کودکان و ازدواج اجباری در افغانستان یاد کرد و گفت به دلیل فقر حاکم در کشور، برخی خانوادهها برای تامین نیازهای غذایی خود مجبور به فروش فرزندان خود میشوند.
خانم ایوبی همچنین به بازداشت خودسرانه، شکنجه و زندانی ساختن فعالان زن اشاره کرد که طالبان پدران و برادران یا همسران این زنان معترض را نیز بازداشت و تنبیه بدنی میکنند.
عدم دسترسی زنان به نهادهای قضایی و عدلی از دیگر مواردی است که خانم ایوبی به آن پرداخت. او گفت که زنان قربانی خشونت، بهویژه از سوی طالبان، هیچ پناهگاهی ندارند.
این فعال زن گفت که شماری از زنان قربانی خشونت به طالبان شکایت کردند، اما عاملان خشونت علیه زنان بازداشت و مورد تعقیب قرار نگرفتند. این قاضی پیشین هشدار داد که این سیاستهای ضد زنان از سوی دولتهای منطقه نیز تعقیب شده و رفتارهای تبعیضآمیز در مقابل زنان گسترش یافته است.
او از کشورهای جهان خواست تا آپارتاید جنسیتی را به رسمیت بشناسند و پروتکلهای جهانی برای پایان خشونتها علیه زنان در افغانستان به اجرا در آید.
در نشست سازمان ملل، خانم یلدا رویان، فعال حقوق بشر، موارد نقض حقوق زنان در افغانستان را مصداق آپارتاید جنسیتی دانست. او گفت که آپارتاید جنسیتی جز حاکمیت طالبان در افغانستان است که به همین علت زنان به خاطر جنسیت شان برخلاف مردان از تمام خدمات محروم اند و بیشتر در چارچوب خانه محدود شده اند.
خانم رویان با اشاره به یک تحقیق گفت ۹۱ درصد زنان افغان گزارش دادند که با تبعیض جنسیتی مواجهاند و ۸۶ درصد گفته اند که طالبان آنان را از تمام حقوق اساسی شان محروم کرده است. افزون بر آن ۷۱ درصد زنان در خانواده و جامعه نیز مورد خشونت قرار گرفته اند.
او گفت که این وضعیت باعث شده زنان کمتر در افغانستان احساس امنیت کنند، پولیس و دادگاههای طالبان نیز از آن محافظت نمیکنند. رویان افزود زنان شدیداً زیرفشارهای روانی به علت وضعیت موجود در افغانستان اند، وضعیتی که طالبان آن را حاکم کرده و تقویت میکند.
او از کشورهای جهان خواست که نه تنها طالبان را به رسمیت نشناسند، بلکه اعضای این گروه را در دادگاههای بین المللی مورد پیگرد قرار دهند.