اختصاصی

لویه‌ جرگه پیشنهادی ملاهبت‌الله به‌دلیل «اختلافات داخلی طالبان» به تعویق افتاد

ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان لویه جرگه‌ای را که به منظور مشروعیت‌بخشی به حکومت‌ این گروه و اتخاذ تصمیم‌های جدید برنامه‌ریزی کرده بود، به دلیل «اختلافات داخلی» میان مقام‌های ارشد طالبان به تعویق انداخته است.

یک منبع در کابل به افغانستان اینترنشنال گفت که سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان، ملا یعقوب، وزیر دفاع، شهاب‌الدین دلاور، رئیس عمومی جمعیت هلال‌احمر، و شیرمحمد ستانکزی نسبت به ترکیب انحصاری این جرگه مخالفت کرده‌اند.

در ماه حوت سال گذشته، منابعی به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که ملاهبت‌الله قصد دارد پس از عید لویه جرگه‌ای را برگزار کند تا مشروعیت داخلی و خارجی کسب کند و زمینه اتخاذ برخی تصمیم‌ها درباره اجرای قصاص و حدود شرعی را فراهم سازد.
اما اکنون منابع نزدیک به طالبان می‌گویند این طرح با مخالفت برخی چهره‌های بلندپایه طالبان روبه‌رو شده است.
این منبع افزود: «آنان [حقانی، ملایعقوب و ستانکزی] به ملاهبت‌الله گفته‌اند که ما پیش‌تر نیز جرگه‌ای از علما در کابل برگزار کردیم، اما نتایجی که انتظار داشتیم حاصل نشد. اگر قرار باشد دوباره همان نوع جرگه برگزار شود، ضرورتی به آن نیست، چون یک‌بار برگزار شده و فقط هزینه‌بر است.»
به گفته این منبع، خواست سراج‌الدین حقانی و شماری از اعضای طالبان در کابل این است که اگر لویه جرگه‌ای برگزار می‌شود، باید طبق سنت، شامل رهبران قومی از سراسر کشور، نمایندگان اقشار مختلف و افراد دارای نفوذ اجتماعی باشد تا بتواند هم در داخل و هم در سطح بین‌المللی مشروعیت کسب کند.
اما رهبر طالبان با برگزاری چنین جرگه‌ای با ترکیب گسترده و همه‌شمول مخالفت کرده است و به همین دلیل، برگزاری این جرگه تا زمان نامعلومی به تعویق افتاده است.
افغانستان اینترنشنال در ماه حوت سال گذشته گزارش داده بود که هبت‌الله آخندزاده قصد دارد برای مشروعیت‌بخشی به حکومت طالبان و برخی تصمیم‌های دیگر، لویه جرگه‌ای برگزار کند.
دو منبع جداگانه در کابل به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که این جرگه قرار بود پس از عید با حضور حدود ۲۰۰۰ نفر برگزار شود و برای انتخاب اعضای آن به والیان مرکز و ولایات دستور داده شده بود.
برای این جرگه، حضور ۱۳۴۴ نفر از تمام ولسوالی‌ها در نظر گرفته شده بود که شامل رؤسا و معاونان شوراهای علما و برخی چهره‌های دینی-قومی نزدیک به هبت‌الله آخندزاده می‌شدند.
شماری از مخالفان سیاسی طالبان نیز با چنین جرگه‌ای مخالفت کرده‌اند، زیرا به باور آنان، جرگه‌ای که تمام صلاحیت‌های انتخاب و تصمیم‌گیری در آن در اختیار طالبان باشد، نمی‌تواند در سطح داخلی و جهانی مشروعیت داشته باشد.