دیوان کیفری بین‌المللی: تحقیقات درباره نقض حقوق زنان در افغانستان پیشرفت چشم‌گیر داشته است

دیوان کیفری بین‌المللی تایید کرد که پرونده نقض حقوق زنان در افغانستان توسط شش کشور را دریافت کرده است. دادستان ارشد این دادگاه ضمن استقبال از ارجاع این پرونده، گفت تحقیقات دفتر او در زمینه نقض حقوق زنان در افغانستان پیشرفت قابل توجهی داشته است که نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد.

روز گذشته شش کشور شامل شیلی، کاستاریکا، اسپانیا، فرانسه، لوکزامبورگ و مکزیک پرونده وضعیت افغانستان به ویژه نقض حقوق زنان در افغانستان را به دیوان کیفری بین‌المللی ارجاع دادند.

دفتر دادستان ارشد این دادگاه روز جمعه در بیانیه‌ای نوشت که این کشورها با ارجاع پرونده افغانستان نگرانی خود را از وخامت شدید وضعیت حقوق بشر در افغانستان، به ویژه برای زنان و دختران ابراز کرده‌اند.

کریم خان گفته این کشورها از او خواسته‌اند که جنایات ارتکابی علیه زنان و دختران پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ را در تحقیقات جاری خود در مورد وضعیت افغانستان در نظر بگیرد.

دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی گفت که تحقیقات فعالی را در مورد وضعیت افغانستان انجام داده و به این روند ادامه می‌دهد. او گفته پیش از این تحقیقاتی را درباره جرایم ادعایی در افغانستان آغاز کرده و این تحقیقات نقض حقوق بشری زنان را نیز در بر می‌گیرد.

در بیانیه آمده است در تاریخ ۲۰ نوامبر ۲۰۱۷، دفتر دادستانی درخواست مجوز قضایی را برای آغاز تحقیقات در خصوص جنایات ادعایی که از یکم می ۲۰۰۳ در افغانستان رخ داده‌اند، داده است. در بیانیه گفته شده است که این درخواست شامل جنایات دیگری است که با درگیری‌های مسلحانه در افغانستان ارتباط دارند و در قلمرو دیگر کشورهای عضو اساسنامه رم از یک جولای ۲۰۰۲ به وقوع پیوسته‌اند.

کریم خان گفته است در ۵ مارچ ۲۰۲۰، شعبه استیناف دیوان کیفری بین‌المللی با اتفاق نظر مجوز آغاز تحقیق در این زمینه را به دفتر او داده است.

آغاز تحقیقات درباره نقض حقوق بشر در افغانستان

کریم خان گفته که در ۳۱ اکتبر ۲۰۲۲، دادگاه مقدماتی دوم به دفتر او اجازه داد تا تحقیقات در مورد افغانستان را پس از یک دوره تعویق ناشی از اعتراض دولت سابق افغانستان، از سر بگیرد. این دادستان تاکید کرده است که از اکتبر ۲۰۲۲، دفتر او تحقیقات مستقل، بی‌طرفانه و قوی را در مورد وضعیت افغانستان انجام داده است که شامل اتهامات تبعیض و آزار و اذیت سیستماتیک علیه زنان و دختران است.
در بیانیه آمده است که این تحقیقات نشان‌دهنده تعهد گسترده‌تر دادگاه کیفری بین‌المللی برای پیگیری و پاسخگویی در قبال جنایات مبتنی بر جنسیت، از جمله جنایت علیه بشریت، آزار و اذیت بر اساس جنسیت است.

دادگاه کیفری بین‌المللی از عزم کشورهای عضو این دیوان برای توجه به این جنایات و تحقیقات استقبال کرده است.

کریم خان گفته است: «در حالی که من باید بر اهمیت محرمانه بودن در مورد جزئیات تحقیقات دفتر خود تأکید می‌کنم، می‌توانم گزارش دهم که پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی در تحقیقات ادعاهای آزار و اذیت جنسیتی در وضعیت افغانستان حاصل شده است و من مطمئن هستم که به زودی در موقعیتی قرار خواهم گرفت که نتایج ملموس را اعلام کنم.»

دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی از شجاعت و عزم همه کسانی که از این دادگاه حمایت کرده‌اند تحسین کرده و گفته به همکاری و تعامل با همه بازیگران مربوطه برای پیشبرد این تحقیقات ادامه خواهد داد و تحولات مربوط به افغانستان را از نزدیک دنبال می‌کند.

دادستان ارشد در ادامه گفته مجمع آتی کشورهای عضو این دادگاه هفته آینده برگزار می‌شود و او مجددا بر فراخوان ارجاع پرونده افغانستان در زمینه نقض حقوق بشر تاکید خواهد کرد.

او کشورها و به ویژه کشورهای عضو اساسنامه رم را تشویق کرده است تا به همکاری ادامه دهند و منابع لازم برای تحقیقات جهت اطمینان از پاسخگویی در قبال جنایات ارتکابی در افغانستان را فراهم کنند.