• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

عبدالله اوجالان، رهبر شورشیان کرد برای مذاکرات صلح با حکومت ترکیه اعلام آمادگی کرد

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۶:۵۵ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۰۸:۲۷ (‎+۰ گرینویچ)

عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، پیامی درباره احتمال مذاکره با حکومت ترکیه و آمادگی برای خلع سلاح منتشر کرد و گفت مصمم است در روند صلح آغاز شده مشارکت کند.

بیانیه اوجالان یکشنبه نهم جدی از سوی حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها منتشر شد که حزب هوادار کُردهای ترکیه است.

سری ثریا اوندر و پروین بولدان، اعضای این حزب و نمایندگان پارلمان ترکیه، شنبه هشت جدی پس از یک دهه، با اوجالان در زندان امرالی در جنوب استانبول دیدار کردند.

بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی آن‌ها، اوجالان گفت صلاحیت و عزم لازم برای ارائه نقش مثبت در الگوی جدیدی را دارد که دولت باحچلی، رهبر حزب حرکت ملی و رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه ایجاد کرده‌اند.

اوجالان گفت بر این اساس، آماده است تا اقدامات لازم را انجام و فراخوان بدهد.

رهبر پ‌ک‌ک مشخص نکرده است که این فراخوان چه خواهد بود اما بیانیه او در ادامه اظهارات باحچلی به‌عنوان متحد اصلی اردوغان منتشر شد که پیشنهادی برای حل مناقشه ۴۰ ساله میان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان ارائه داد.

باحچلی یکم عقرب امسال گفته بود اوجالان باید از شبه‌نظامیان بخواهد سلاح‌های خود را زمین بگذارند و پایان شورش پ‌ک‌ک را اعلام کند تا در مقابل از زندان آزاد شود.

پیشنهادی که اردوغان آن را «شجاعانه» و «فرصتی طلایی» نامید، کُردها را برادر و عزیز خطاب کرد و از آن‌ها خواست تا دستی را که صادقانه به سویشان دراز کرده‌، محکم بگیرند اما درباره روند صلح با این گروه سخنی نگفت.

در همین راستا، حزب برابری و دموکراسی برای خلق‌ها خواهان دیدار با اوجالان شد و با موافقت وزارت دادگستری ترکیه، این دیدار روز شنبه انجام گرفت.

در بیانیه اوجلان آمده است: «تقویت دوباره برادری ترک‌ها و کردها نه تنها مسئولیتی تاریخی است، بلکه برای همه مردم تبدیل به امری مهم با فوریتی سرنوشت‌ساز تبدیل شده است.»

به گفته رهبر پ‌ک‌ک، برای موفقیت این روند، ضروری است که تمام جناح‌های سیاسی در ترکیه ابتکار عمل را به دست گرفته، به‌صورت سازنده عمل کنند و بدون گرفتار شدن در محاسبات محدود و دوره‌ای، مشارکت‌های مثبتی داشته باشند.

او یکی از مهم‌ترین بسترها برای این مشارکت‌ها را مجلس بزرگ ملی ترکیه خواند که به نظر می‌رسد اشاره‌ای تلویحی به اصلاحات قانونی احتمالی است.

اوجلان گفت تحولات غزه و سوریه نشان داده است حل مشکلات دیگر قابل تاخیر نیست.

سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، یکی از تحولات مهم منطقه‌ای طی ماه گذشته بود.

ترکیه بارها اعلام کرده است که در آینده سوریه، جایی برای نیروهای کُرد سوری ی‌پ‌گ که آنکارا آن را شاخه‌ای از پ‌ک‌ک می‌داند، وجود نخواهد داشت.

اوجلان در بیانیه خود تاکید کرد دوران کنونی، دوره‌ای برای صلح، دموکراسی و برادری در ترکیه و منطقه است.

او در انتها، دو نماینده پارلمان ترکیه را مامور کرد که پیام‌هایش را به احزاب سیاسی و حکومت منتقل کنند.

رهبر پ‌ک‌ک در سال ۱۹۹۹ میلادی دستگیر و به حبس ابد محکوم شد و مدت‌هاست در شرایط انزو، در زندان امرالی نگهداری می‌شود.

او نخستین ملاقات خود را پس از چهار سال، دوم عقرب امسال و در روز حمله اعضای پ‌ک‌ک به صنایع هوایی ترکیه در استان انقره انجام داد و گفت قادر است دستور پایان دادن به مبارزه مسلحانه را صادر و به جای آن یک مسیر قانونی و سیاسی را پیگیری کند.

ترکیه و متحدان غربی آن، پ‌ک‌ک را یک گروه تروریستی می‌دانند.

درگیری‌های میان میان ترکیه و پ‌ک‌ک که در گذشته عمدتا در جنوب شرقی این کشور متمرکز بود، اکنون به شمال عراق منتقل شده است.

این درگیری‌ها تاکنون بیش از ۴۰ هزار کشته برجای گذاشته است.

پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۳

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۴

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

۵

رهبر یهودی که برای مسلمانان بریتانیا می‌رزمد کیست؟

•
•
•

مطالب بیشتر

حماس ادعای اسرائیل درباره شیوه ترور هنیه را تکذیب کرد

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۵:۵۳ (‎+۰ گرینویچ)

گروه حماس روز یکشنبه، نهم جدی اظهارات اسرائیل مبنی بر ترور اسماعیل هنیه با بمب جاسازی شده را تکذیب کرد. حماس ادعاهای اسرائیل مبنی بر نحوه ترور رئیس پیشین دفتر این گروه را بخشی از "تبلیغات دروغین اسرائیل" خواند.

حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحقیقات انجام شده از سوی این گروه و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که اسماعیل هنیه «با یک موشک هدایت شونده به وزن ۷.۵ کیلوگرم مواد منفجره که مستقیما، گوشی همراه او را هدف قرار داده بود، ترور شده است».

پیش از این، شبکه ۱۲ اسرائیل جزئیاتی درباره نحوه ترور اسماعیل هنیه در تهران ارائه کرده و گفته بود آژانس اطلاعاتی اسراعیل (موساد) با جاسازی «بمب دقیق» کوچک در داخل بالش اسماعیل هنیه، او را ترور کرده است.

حماس ادعای اسرائیل مبنی بر شیوه ترور هنیه را «تلاش مذبوحانه برای منحرف کردن توجه از «جنایت و نقض حاکمیت ایران با شلیک موشک هدایت‌شونده» خواند.

اسماعیل هنیه، رئیس دفتر پیشین حماس در دهم اسد، زمانی که در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران شرکت کرده بود، در اقامتگاهش در تهران ترور شد.

جدال شرق و غرب؛ رئیس‌جمهور پیشین گرجستان از تحویل کلید دفتر به جانشین خود امتناع می‌کند

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۴:۴۳ (‎+۰ گرینویچ)

سالومه زورابیشویلی، رئیس‌جمهور گرجستان از سپردن کلید کاخ ریاست‌جمهوری به جانشین خود امتناع کرده است. او اعلام کرده که کاخ را ترک می‌کند اما همچنان خود را رئیس‌جمهور قانونی این کشور می‌داند.

مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید گرجستان امروز یک‌شنبه در داخل ساختمان پارلمان و به‌دور از چشم مردم برگزار شد.

رئیس‌جمهور جدید، میخائیل کاولاوشویلی، فوتبالیست سابق منچستر سیتی و مورد حمایت حزب حاکم «رویای گرجی» است. انتخاب او در انتخابات ماه اکتبر با اعتراضات گسترده‌ای همراه بوده است. بسیاری از مردم گرجستان این انتخابات را دست‌کاری‌شده می‌دانند.

ریاست‌جمهوری خانم سالومه که در ابتدا به‌عنوان یک سازش سیاسی تلقی می‌شد، اکنون به نمادی از مخالفت با سیاست‌های اقتدارگرایانه حزب حاکم تبدیل شده است. انتقادات تند و مواضع صریح او، به‌ویژه میان جوانان گرجستان، محبوبیت زیادی کسب کرده است. این جوانان که نیروی اصلی اعتراضات ضد دولتی هستند، با محبت از زورابیشویلی در شبکه‌های اجتماعی یاد می‌کنند.

خانم سالومه زورابیشویلی تمایل به غرب دارد در حالی که کاولاشویلی به روسیه نزدیک است.

منتقدان کاولاوشویلی معتقدند که حزب حاکم «رویای گرجی» با نقض اصول قانون اساسی، دست‌کاری در روند انتخابات و نادیده‌گرفتن نگرانی‌های داخلی و بین‌المللی توانست او را به این مقام برساند. در نتیجه، بحران سیاسی در کشور عمیق‌تر شده است.

ماه‌هاست که گرجستان شاهد اعتراضات گسترده خیابانی است. سرکوب خشونت‌آمیز معترضان، از جمله استفاده از زور و شکنجه، نه‌تنها اعتراضات را متوقف نکرده بلکه به اتحاد بیشتر مردم انجامیده است. برای بسیاری، پیوستن به تظاهرات به یک آیین روزانه تبدیل شده است.

مخالفان کاولاوشویلی او را نماد بی‌کفایتی می‌دانند و معتقدند که او به‌وضوح برای مقام ریاست‌جمهوری آماده نیست. آن‌ها این انتخاب را تلاشی از سوی حزب حاکم برای تحکیم قدرت و تضعیف نهادهای دموکراتیک کشور می‌دانند.

رهبر کوریای شمالی می‌گوید "شدیدترین سیاست‌های ضد امریکایی" را عملی می‌کند

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۴:۲۶ (‎+۰ گرینویچ)

کیم جونگ اون وعده داده است که «سیاست‌های ضدامریکایی سخت‌تری» را برای حفظ منافع و امنیت کوریای شمالی اجرا کند. اظهارات رهبر کوریای شمالی کمتر از یک ماه پیش از آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، مطرح شده است.

بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید می‌تواند احتمال ازسرگیری دیپلوماسی با کوریای شمالی را افزایش دهد. ترامپ در دوره قبلی ریاست‌جمهوری خود سه بار با کیم جونگ اون دیدار کرد و درباره برنامه هسته‌ای کوریای شمالی مذاکره داشت.

کیم جونگ اون، رهبر کوریای شمالی، در یک نشست پنج‌روزه حزب حاکم که روز جمعه به پایان رسید، ایالات متحده را «واکنش‌گراترین کشور ضدکمونیست» توصیف کرد. او همچنین گفت که اتحاد امنیتی امریکا، کوریای جنوبی و جاپان به یک «بلوک هسته‌ای برای تهاجم» تبدیل شده است.

خبرگزاری دولتی کوریای شمالی گزارش داد که کیم اون جونگ استراتژی خود را برای اجرای شدیدترین اقدامات «ضدامریکایی» به منظور تأمین منافع و امنیت بلندمدت کشور مشخص کرده است.

جزئیات این استراتژی اعلام نشده، اما رهبر کوریای شمالی بر ضرورت تقویت توان نظامی از طریق پیشرفت در فناوری‌های دفاعی و افزایش روحیه سربازان تأکید کرده است.

رهبر تحریر شام: برگزاری انتخابات در سوریه ممکن است ۴ سال طول بکشد

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۲:۲۶ (‎+۰ گرینویچ)

احمد شرع، رهبر تحریر شام می‌گوید که برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در سوریه ممکن است چهار سال دیگر طول بکشد. احمد شرع در گفت‌وگو با تلویزیون دولتی عربستان سعودی گفت تهیه پیش‌نویس قانون اساسی جدید سوریه نیز ممکن است تا سه سال زمان ببرد.

احمد شرع، رهبر گروه تحریر شام در سوریه یکشنبه، نهم جدی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اذعان کرد که حدود یک سال زمان نیاز است تا سوری‌ها شاهد تغییرات جدی در سوریه باشند. او درباره چگونگی این تغییرات جزئیات ارائه نکرده است.

احمد شرع در این گفت‌وگو درباره سیاست و روابط خارجی سوریه می‌گوید که کشورش دارای منافع استراتژیک با روسیه است. او تاکید می‌کند که روسیه دارای پایگاه‌های نظامی در سوریه است و در طول جنگ داخلی طولانی، متحد نزدیک بشار اسد بوده است. رهبر تحریر شام قبلا گفته بود روابط سوریه با روسیه باید در راستای منافع مشترک باشد.

احمد شرع، رهبر گروه تحریر شام که در سرنگونی حکومت بشار اسد در ۱۸ قوس نقش تعیین کننده داشت، به عنوان مهمترین مقام دولت انتقالی سوریه شناخته می‌شود. این مقام سوری پس از سرنگونی حکومت دیکتاتوری نیم قرنی خانوده اسد، بار نخست است که درباره برگزاری انتخابات اظهار نظر کرده است.

پیش از این بسیاری از کشورها در پی سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه، اعلام کردند که از یک حکومت دموکراتیک و مردمی در این کشور حمایت می‌کنند. این کشورها به برگزاری انتخابات و حکومتی برآمده از رای مردم در سوریه تاکید کرده‌اند.

رهبر اسلام‌گرای تحریر شام در حالی از برگزاری انتخابات سخن گفته است که برخی از کارشناسان نیروهای بر سر قدرت در سوریه را با طالبان در افغانستان مقایسه کرده‌اند. طالبان اما در سه سال تسلط بر افغانستان، به‌رغم فشارهای جامعه جهانی تاکنون به برگزاری انتخابات تن نداده‌است.

سه پناهجو هنگام عبور از کانال مانش به سوی بریتانیا جان باختند

۹ جدی ۱۴۰۳، ۱۲:۱۸ (‎+۰ گرینویچ)

گارد ساحلی فرانسه گفت که سه نفر در تلاش برای عبور از کانال مانش با یک قایق کوچک صبح یکشنبه جان خود را از دست دادند و ۴۵ نفر دیگر نجات یافته‌اند. گارد ساحلی فرانسه گفت که جستجو در دریا برای یافتن سایر بازماندگان ادامه دارد.

وزارت داخله فرانسه تأیید کرد که این حادثه در آب‌های این کشور رخ داده و مقام‌های فرانسوی تحقیقات را آغاز کرده‌اند. به گفته گارد ساحلی فرانسه، از ۴۵ نفری که به ساحل منتقل شده‌اند، وضعیتی شماری بد است و دچار کاهش دما شده‌اند و دستکم چهار نفر از آنها به بیمارستان منتقل شده‌اند.

امسال مرگبارترین سال در ارتباط با عبور پناهجویان از کانال مانش ثبت شده است.

آمارهای دولتی نشان می‌دهد که بیش از ۳۶ هزار نفر در سال جاری با قایق های کوچک از کانال مانش عبور کرده‌اند که از مجموع ۲۹ هزار و ۴۳۷ نفر در سال ۲۰۲۳ فراتر رفته است.
سازمان بین المللی مهاجرت که جریان عبور مهاجران از کانال مانش را ردیابی می‌کند، می‌گوید که ۷۷ نفر در تلاش برای انجام این سفر در سال جاری جان خود را از دست داده‌اند.
گارد ساحلی فرانسه در بیانیه خود اعلام کرد که تعدادی قایق دیگر نیز روز یکشنبه از ساحل به طرف بریتانیا حرکت کردند.

وزارت داخله فرانسه گفته است که برای خنثی کردن عملیات قاچاق انسان از هیچ کاری دریغ نخواهد کرد و کی‌یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا متلاشی کردن باندهای قاچاق انسان را یکی از اولویت های اصلی خود قرار داده است.