• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

سفیر جمهوری اسلامی در کابل: موضوع حق‌آبه حل شده است

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۱۲:۰۱ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۳:۰۵ (‎+۰ گرینویچ)

سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل می‌گوید که موضوع حق‌آبه ایران و افغانستان در گفت‌وگوهای اخیر میان دو طرف حل شده است. علیرضا بیکدلی گفت که طالبان در سفر اخیر عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران به کابل «نسبت به رفع مشکلات آبی» اعلام همکاری کرده‌‌ است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای بیکدلی در مورد حق‌آبه ایران گفت: «در سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به کابل، بر پایبندی به معاهده تاکید و اعلام شد که نسبت به رفع مشکلات آبی در سیستان و بلوچستان با نگاه اسلامی و برادری همکاری می‌کنند.»

در گزارش ایرنا که بر اساس مصاحبه آقای بیکدلی با طلوع نیوز منتشر شده، جزئیاتی درباره این که این موضوع پیچیده و مورد اختلاف، چطوری حل شده، ارائه نشده است.

موضوع حق‌آبه ایران در سال‌های گذشته منبع اختلافات در روابط میان طالبان و جمهوری اسلامی بوده است.

پیشتر، وزیر خارجه ایران پس از بازگشت از سفرش به کابل گفته بود که مقام‌های طالبان در گفت‌وگو با او «تعبیر زیبایی» در باره حق‌آبه ایران داشتند که اگر معاهده‌ای هم وجود نمی‌داشت، «وظیفه شرعی و انسانی» خود می‌دانند که به ایران آب برسانند.

آقای عراقچی رویکرد طالبان درباره‌حق‌آبه ایران را «سازنده و مثبت» ارزیابی کرده و گفته بود که هم رئیس‌الوزرا و هم سرپرست وزارت خارجه طالبان تأکید کردند که حق‌آبه ایران براساس معاهده‌ هیرمند داده خواهد شد.

ارتقای سطح روابط با طالبان

طبق ‌گزارش ایرنا، سفیر جمهوری اسلامی در کابل همچنین گفته که ایران بر اساس سیاست همسایگی، در تلاش است روابط خود را با افغانستان در زمینه‌های مختلف توسعه دهد.

آقای بیکدلی افزود که توسعه روابط اقتصادی با افغانستان تحت کنترول طالبان از اولویت‌های جمهوری اسلامی به شمار می‌رود و طبق آمارها، ایران در نه ماه گذشته بیش از دو میلیارد دالر با افغانستان داد و ستد داشته است.

سفیر ایران افزود: «با وجود اراده مقام‌های بلندپایه دو کشور ما برای ارتقای روابط جمهوری اسلامی ایران با افغانستان بر مبنای همسایگی، سال آینده ان‌شاءالله سال موفق‌تری برای ارتقای روابط و منافع متقابل خواهد بود.»

این دیپلومات ایرانی همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی آماده همکاری با طالبان برای مبارزه علیه کشت کوکنار و قاچاق است.

بیکدلی افزود: « مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی یکی از زمینه‌های مهم همکاری‌های میان جمهوری اسلامی و طالبان است و در حال حاضر نیز دو طرف در این زمینه با یکدیگر همکاری دارند.

پربازدیدترین‌ها

تیراندازی نزدیک کاخ سفید؛ مظنون قبلا خود را «عیسی مسیح» خوانده بود
۱

تیراندازی نزدیک کاخ سفید؛ مظنون قبلا خود را «عیسی مسیح» خوانده بود

۲

منابع می‌گویند پسر الله‌گل مجاهد در حادثه تیراندازی کابل کشته شده است

۳

'تیراندازی' در سرای شهزاده کابل

۴

رهبر طالبان در پیام عید قربان: مسئولان از ظلم به مردم خودداری کنند

۵

سقوط بلخ؛ چگونه طالبان در مزارشریف زمینگیر شدند؟

•
•
•

مطالب بیشتر

صندوق توسعه صادرات زعفران ایران: افغانستان ۲۰ تن زعفران تولید دارد اما ۹۰ تن صادر می‌کند

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۱۱:۵۱ (‎+۰ گرینویچ)

یک عضو صندوق توسعه صادرات زعفران ایران گفت با آنکه این کشور ۹۰ درصد زعفران جهان را تولید می‌کند اما سهم آن از گردش مالی ۸ میلیاردی این محصول لوکس در بازار جهانی ۳۰۰ میلیون دالر است. او گفت بر عکس، افغانستان ۲۰ درصد تولید اما ۹۰ درصد صادرات دارد.

محمدرضا اردیخانی با اشاره به «پیشینه ۳ هزار ساله» ایران در تولید زعفران گفت در حالی که این کشور به عنوان نخستین خاستگاه زعفران باید سهم بزرگی در بازار جهانی داشته باشد، سهم آن از گردش مالی هشت میلیاردی این محصول در بازارهای جهانی تنها ۳۰۰ میلیون دالر است.

او گفت که ورود افغان ها به بازار زعفران ایران سبب شده تا آمار خروج زعفران در کشور در فهرست صادرات رسمی ثبت نشود و سهم ایران در صادرات بازار جهانی بسیار ناچیز باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر،‌ اردیخانی گفت که زعفران ایران «به شکل خام فروشی صادر می‌شود و بخش زیادی هم به شکل قاچاق خارج می‌شود. به عنوان مثال، افغانستان و هند از بازار مشهد ۵۰۰ کیلو گرام تا یک تن خرید دارند.»

آقای اردیخانی گفت: «عامل اصلی قاچاق زعفران ایران به افغانستان به تعرفه برگشته زیرا صادرات زعفران از افغانستان به هند که بازار بزرگی است با تعرفه صفر انجام می‌شود در حالی که این در ایران ۳۷ درصد است.»

او افزود با وجود کشت این محصول در بیشتر استان‌های ایران اما همچنان ۹۰ درصد زعفران در استان خراسان رضوی و بخش عمده آن در منطقه تربت جام کشت می‌شود.

تصور می‌شود، نزدیکی مناطق تحت کشت زعفران در استان خراسان رضوی، به‌خصوص منطقه تربت جام با افغانستان، کمک کرده تا این محصول به سادگی به شکل خام به افغانستان قاچاق و از پروسس به نام افغانستان به خارج صادر شود.

پیشتر خبرگزاری ایرنا تحت عنوان «زعفران ایران به نام و کام دیگرن» گزارش داد كه به دلیل وجود مشكلات در ثبت جهانی و شرایط بازارهای صادراتی، زعفران ایران همچنان به نام و كام كشورهای دیگر از جمله افغانستان، اسپانیا و ایتالیا به فروش می‌رسد.

ایرنا نوشت: «در سال های اخیر، با دراختیار گذاشتن پیاز زعفران ایران به افغانستان، این كشور به یكی از رقیبان ایران در تولید و عرضه زعفران تبدیل شده است.»

منابع از سرای شهزاده کابل: نرخ که طالبان برای معامله دالر تعیین کرده، واقعی نیست

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۱۱:۵۱ (‎+۰ گرینویچ)

برخی از صرافان سرای شهزاده گفتند نرخ که بانک مرکزی طالبان برای خرید و فروش دالر تعیین کرده واقعی نیست و صرافان حاضر به معامله دالر با این نرخ نیستند. آنها گفتند که اکنون دالر نرخ مشخصی ندارد و صرافان آن را به صورت پنهانی و توافقی معامله می‌کنند.

یک صراف از سرای شهزاده، مرکز ارز کابل یکشنبه، ۲۱ دلو به افغانستان اینترنشنال گفت که نرخ واقعی دالر زمانی مشخص می‌شود که طالبان بازار بولی (روش تعیین نرخ به اساس عرضه و تقاضا) را آزاد بگذارند. او گفت طالبان اخیرا به صرافان اجازه فعالیت آزاد در بازار بولی سرای شهزاده را نمی‌دهد.

این صراف می‌گوید بانک مرکزی طالبان نرخ تبادله دالر را ۷۳ افغانی تعیین کرده است، اما صراف‌ها در روزهای اخیر حاضر نیستند دالر را به نرخ تعیین شده طالبان، معامله کنند. به گفته او، در حال حاضر دالر نرخ مشخصی ندارد و صراف‌ها به دور از چشم ماموران استخبارات طالبان به‌طور توافقی معامله می‌کنند.

یکی دیگر از صرافان سرای شهزاده گفت که طالبان گروه‌ها و صفحه‌های اینترنتی صرافان برای تعیین نرخ ارزها را بسته است. او تایید کرد که استخبارات طالبان برخی از صراف‌های خرده‌فروش را استخدام کرده تا برای این اداره کار کنند. این صراف گفت: «فعلا نمی‌دانیم که کی جاسوس استخبارات طالبان است».

این صراف افزود که صرافی‌های سرای شهزده از ترس استخبارات طالبان نمی‌توانند دالر را جز برای اشخاص معتمد خود، به مردم عام بفروشند. به گفته این منبع، بسیاری صراف‌ها دالر را زیر نام پول حواله می‌فروشند و در صورت بازپرسی طالبان، می‌گویند حواله را اجرا کرده‌اند.

این صراف سرای شهزاده تصریح کرد که حضور استخبارات و نظامیان طالبان در سرای شهزاده نسبت به روزهای گذشته افزایش یافته است. او افزود که نرخ تبادله دالر توسط رهبر طالبان در قندهار تعیین می‌شود و بانک مرکزی این گروه بدون در نظرداشت بازار، نرخ تعیین شده قندهار را روزانه اعلام می‌کند.

به اساس اعلامیه‌های بانک مرکزی طالبان، این گروه در هفته‌های اخیر حدود صد میلیون دالر را برای جلوگیری از کاهش ارزش افغانی در برابر دالر به بازار عرضه کرده است. صراف‌ها، اما می‌گویند مقدار دالر عرضه شده توسط بانک طالبان به مراتب کمتر از چیزی است که توسط این بانک اعلام شده است. آن‌ها اذعان می‌کنند که بانک مرکزی طالبان دالر را به صراف‌های مشخصی به فروش می‌رسانند.

این در حالی است که پس از تعلیق کمک‌های خارجی ایالات متحده، ارزش دالر در بازار ارز افغانستان جهش کم‌پیشینه داشته است. تعلیق کمک‌های خارجی امریکا نرخ دالر را در هفته‌های گذشته در بازار ارز افغانستان از ۶۹ افغانی به ۸۳ افغانی افزایش داده بود.

جبهه آزادی افغانستان از حمله به نیروهای طالبان در هرات خبر داد

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۱۰:۴۹ (‎+۰ گرینویچ)

جبهه آزادی افغانستان با نشر ویدیویی اعلام کرد که نیروهایش در یک حمله بر یک ایست‌بازرسی طالبان در هرات، دو عضو این گروه را کشته و دو تن دیگر را زخمی کرده‌اند.

در خبرنامه این جبهه گفته شده است که این حمله شام شنبه، ۲۰ دلو در منطقه چهارراهی مستوفیت هرات انجام شده است.

به گفته جبهه آزادی، طالبان پس از این حمله، مسیرهای منتهی به محل را مسدود کرده و مانع اطلاع‌رسانی منابع مستقل شده‌اند.

سخنگویان طالبان تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده‌اند.

جبهه آزادی افغانستان درباره تلفات احتمالی نیروهای خود یا غیرنظامیان هم جزئیاتی ارائه نکرده است.

این دومین حمله‌ در یک شب علیه طالبان توسط نیروهای این جبهه نظامی است. پیش‌تر، این گروه از حمله به یک کاروان نیروهای استخبارات طالبان در شهر تالقان، مرکز ولایت تخار، خبر داده و مدعی شده بود که در آن حمله نیز سه طالب کشته شده‌اند.

سازمان حقوق‌بشری هه‌نگاو: یک شهروند افغانستان در ایران اعدام شد

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۱۰:۳۲ (‎+۰ گرینویچ)

سازمان حقوق بشری ایران موسوم به هه‌نگاو گزارش داد که یک شهروند افغانستان به نام عبدالحمید کوهکن روز یک‌شنبه، ۲۱ دلو در زندان مرکزی گرگان به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام شده است.

براساس این گزارش، دو زندانی، یکی بلوچ و دیگری افغان، در یک روز در این زندان اعدام شدند. عبدالحمید کوهکن ۲۶ ساله بود و چهار سال پیش بازداشت و به اعدام محکوم شده بود.

مقامات ایرانی تاکنون درباره این اعدام‌ها اظهار نظر نکرده‌اند و رسانه‌های دولتی ایران نیز خبری در این‌باره منتشر نکرده‌اند.

با این حال، منابع حقوق بشری می‌گویند که اجرای حکم اعدام زندانیان، به‌ویژه شهروندان افغانستان و اقلیت‌های قومی، معمولا در ایران بدون اطلاع‌رسانی رسمی انجام می‌شود.

بر اساس گزارش نهادهای حقوق بشری، ایران یکی از بالاترین آمار اعدام در جهان را دارد و بسیاری از این اعدام‌ها به اتهامات مرتبط با مواد مخدر مربوط می‌شود.

سازمان‌های بین‌المللی بارها از نحوه دادرسی و نبود شفافیت در محاکمات قضایی ایران انتقاد کرده‌اند

سرپیچی از قانون امر به معروف؛ وزارت داخله طالبان فیلمی درباره نیروهای این گروه ساخت

۲۱ دلو ۱۴۰۳، ۰۹:۵۴ (‎+۰ گرینویچ)

به رغم منع تصویربرداری از موجودات زنده توسط وزارت امر به معروف طالبان، وزارت داخله این گروه از ساخت یک فیلم تبلیغاتی درباره نیروهای ویژه طالبان خبر داد.

عبدالمتین قانع، سخنگوی سراج‌الدین حقانی در پستی در شبکه اکس نوشت که فلیم «ما آماده‌ایم ۷» درباره نیروهای ویژه طالبان ساخته شده و «به‌زودی» پخش خواهد شد.

ظاهرا این فلیم‌ها با هزینه وزارت داخله طالبان ساخته شده اما آقای قانع درباره دست‌اندرکاران آن توضیحی نداده است.

طالبان پیش‌نمایش (تریلر) پنج دقیقه‌ای این فیلم را نشر کرده که نیروهای مسلح این گروه را در حال انجام رزمایش‌های نظامی نشان می‌دهد. در حاشیه این پیش‌نمایش، لوگوی وزارت داخله طالبان به چشم می‌خورد.

این فیلم در حالی ساخته شده که چندی پیش وزارت امر به معروف طالبان از توشیح قانونی خبر داد که در ماده هفدهم آن تصویربرداری از موجودات زنده یا ذی‌روح منع شده است.

به دنبال توشیح این قانون، طالبان فعالیت شماری از رسانه‌های دیداری را در چند ولایت متوقف و برخی از آن‌ها را به رادیو تبدیل کرد.

با این حال، برخی از مقام‌های طالبان به سرپیچی از این قانون و پخش تصاویر فعالیت‌های روزمره‌شان در رسانه‌های اجتماعی ادامه داده‌اند.

برخی‌ها نقض قانون امر به معروف طالبان توسط شماری از مقام‌های این گروه را نمایانگر اختلافات میان این گروه در طرح و اعمال سیاست‌هایش دانسته‌اند.

به نظر می‌سد وزارت داخله طالبان فیلم‌های دنباله‌داری تحت عنوان «ما آماده‌ایم» می‌سازد و پیش از نیز فیلم‌هایی از همین دسته منتشر کرده است.