ترس از تکرار داستان افغانستان؛ زلنسکی درباره تبدیل‌شدن اوکراین به افغانستان دوم هشدار داد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، هشدار داد که کشورش ممکن است به سرنوشت افغانستان دچار شود. او در مصاحبه‌ با یک رسانه آلمانی گفت اگر اوکراین عضو ناتو نشود، وضعیت افغانستان در این کشور تکرار خواهد شد.

زلنسکی روز دوشنبه در مصاحبه با تلویزیون ای‌آردی آلمان افزود که توافقات روسیه و امریکا بدون حضور اوکراین بی‌فایده خواهد بود.

وزرای خارجه ایالات متحده و روسیه روز سه‌شنبه در ریاض درباره صلح در اوکراین گفت‌وگو می‌کنند. اوکراین در این مذاکرات حضور ندارد. اما، وزیر خارجه امریکا روز گذشته تاکید کرد که اوکراین بخشی از مذاکرات «واقعی» خواهد بود.

دیدار دوجانبه امریکا و روسیه یادآور مذاکرات امریکا با طالبان در دوحه است که بدون حضور حکومت افغانستان انجام شد.

حکومت اشرف‌غنی از گفت‌وگوها کنار گذاشته شد و ایالات متحده به‌طور مستقیم با طالبان توافق‌نامه صلح امضا کرد.

بر اساس این توافق‌نامه، جدول زمانی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تعیین شد و ایالات متحده با طالبان آتش بس کرد. پس از امضای این توافقنامه در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میان زلمی خلیل‌زاد، نماینده سابق امریکا برای افغانستان و ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر طالبان در قطر، طالبان به پیروزی امیدوار گردید.

طالبان با اطمینان از خروج نیروهای خارجی، حملات بر نیروهای افغان را شدت بخشید و از گفت‌وگو با حکومت افغانستان خودداری کرد. بسیاری از ناظران بر این باورند که توافق دوحه زمینه‌ساز فروپاشی حکومت افغانستان بود.

اکنون، ولودیمیر زلنسکی به غرب هشدار داد که باید از تکرار چنین اشتباهاتی پرهیز کرد.

او در مصاحبه‌اش به عقب‌نشینی سریع نیروهای غربی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد و مخالفت خود را با هرگونه مذاکره‌ای که در آن خواسته‌های اساسی پیش از شروع گفت‌وگوها کنار گذاشته می‌شود، اعلام کرد.

زلنسکی در واکنش به اظهارات وزیر دفاع ایالات متحده مبنی بر اینکه اوکراین به عضویت ناتو نخواهد پیوست، گفت: «نمی‌توان این موضوع را به سادگی از میز مذاکره کنار گذاشت. این‌طور کار نمی‌کند. به نظرم، هیچ‌کس به افغانستان دوم علاقه‌مند نیست.»

امریکا صراحتا گفته است که به ادامه حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه مایل نیست و اروپا باید بار مسئولیت کمک به امنیت اوکراین را به دوش گیرد.

این در حالیست که کشورهای اروپایی خلاء کمک تسلیحاتی و مالی امریکا را پر کرده نمی‌توانند. همچنین، مقام‌های اروپایی امیدوارند که با ضمانت و حضور امریکا، جلو تهاجم بیشتر روسیه به اوکراین و کشورهای اروپایی را بگیرند.

زلنسکی که بدون حمایت ایالات متحده، پیروزی اوکراین امکان‌پذیر نخواهد بود.

مذاکرات میان طالبان و ایالات متحده امریکا در قطر برگزار شد. اکنون، عربستان سعودی میزبان مذاکرات صلح اوکراین است.