امریکا میگوید قرارداد منابع طبیعی اوکراین، موضع ترامپ را در گفتوگو با روسیه تقویت میکند
وزیر خزانهداری امریکا روز پنجشنبه گفت که قرارداد بهرهبرداری منابع طبیعی اوکراین موقعیت رئیس جمهور ترامپ را در مذاکرات با روسیه تقویت خواهد کرد. او گفت که این توافق پیام روشن به روسیه در مورد حمایت امریکا از اوکراین دارد.
این توافق روز گذشته امضا شد و به امریکا امکان میدهد تا در پروژههای جدید توسعه منابع طبیعی اوکراین، از جمله آلومینیوم، گرافیت، نفت و گاز طبیعی سرمایهگذاری کند.
حکومت روسیه تا هنوز به این توافق واکنشی نشان نداده است، اما دیمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین روسیه، از متحدان تندرو پوتین گفت اوکراین به علت وضعیت خود مجبور شده تا کمکهای نظامی امریکا را با منابع معدنی خود بپردازد.
او گفت: «اکنون اوکراینیها باید ثروت ملی کشور در حال محوشان را صرف هزینه تجهیزات نظامی امریکا کنند.»
این توافق که در واشنگتن امضا شد، شامل یک صندوق سرمایهگذاری مشترک برای بازسازی اوکراین است. همچنین، دسترسی ویژه و ترجیحی شرکتهای امریکایی را به پروژههای استخراج معادن اوکراین تضمین میکند.
کییف به امید ادامه کمکهای امریکا با این قرارداد موافقت کرده است. زیرا، ترامپ اعطای میلیاردها دالر کمکمالی بلاعوض به اوکراین را غیرموجه دانسته است. واشنگتن در اعلامیه خود نیز تصریح کرد که این قرارداد نشانه قدردانی اوکراین از کمکهای سخاوتمندانه امریکا در جنگ با روسیه است.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری امریکا در گفتوگو با شبکه فاکس بیزنس اظهار داشت: «این توافق به رهبر روسیه نشان میدهد که هیچ فاصلهای میان مردم اوکراین و مردم امریکا و میان اهداف دو کشور وجود ندارد.»
وی افزود: «این توافق حاوی یک پیام قوی برای رهبر روسیه است و به رئیس جمهور ترامپ امکان میدهد تا با قدرت بیشتری با روسیه مذاکره کند.»
اکنون، پارلمان اوکراین باید این موافقتنامه را تصویب کند. یولیا سویریدنکو، معاون نخستوزیر اوکراین که این توافق را امضا کرد، در یک نشست خبری آنلاین گفت که این کار طی چند هفته آینده انجام خواهد شد.
او افزود: «قصد ما این است که این توافق هرچه زودتر تصویب شود. بنابراین در نظر داریم که در هفتههای پیشرو این کار را انجام دهیم.»
سویریدنکو افرود که پیش از اجرایی شدن طرح صندوق سرمایهگذاری مشترک، برخی جزییات فنی باید نهایی شود. به گفته او، «ما واقعاً نیاز داریم کشور ما خودکفاتر شود و این توافق ابزار واقعی برای رسیدن به این هدف است.»
برخی نمایندگان پارلمان اوکراین در یک جلسه پشت درهای بسته با نخست وزیر اوکراین شکایت کردند که متن توافق را ندیدهاند یا بهدرستی با آنها مشورت نشده است.
با این حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در ویدیویی در تلگرام تاکید کرد که این توافق از موضع برابر با امریکا امضا شده است. او درباره اهمیت آن گفت که فرصتهای سرمایهگذاری در اوکراین و نوسازی صنایع و نظام حقوقی کشورش را فراهم میکند.
وزارت اقتصاد اوکراین اعلام کرد دو طرف انتظار ندارند که این توافق در سال جاری میلادی به ثمر بنشیند و درآمدزایی کند.
مذاکرات واتیکان، کلیدی بود
مقامهای ارشد حکومت ترامپ گفتند که نمایندگان دو کشور روز چهارشنبه سه سند از جمله دو توافق فنی را در واشنگتن امضا کردند.
دنیس شمیهال، نخستوزیر اوکراین و اسکات بسنت، وزیر خزانه داری امریکا تاکید کردند که پس از ماهها اختلاف و تنش برسر این قرارداد، گفتوگوی زلنسکی و ترامپ در روم، در حاشیه مراسم تشییع جنازه پاپ فرانسیس در ۲۶ اپریل، نقش مهمی در دستیابی به توافق داشت.
اوکراین سرشار از منابع طبیعی، از جمله عناصر کمیاب معدنی است که در وسایل الکترونیک، موترهای برقی و تجهیزات نظامی استفاده میشود. چین بیشترین استخراج مواد کمیاب معدنی را انجام میدهد، به همین علت امریکا در تلاش است که از نظر تامین این مواد، از وابستگیاش به چین بکاهد.
اوکراین همچنین ذخایری از آهن، اورانیوم و گاز طبیعی دارد.