سیگار می‌گوید امریکا بعد از بررسی، اکثر کمک‌هایش به افغانستان را قطع کرده است

دفتر سربازرس کمک‌های امریکا به افغانستان در جدیدترین گزارش خود گفته است که حکومت امریکا بررسی کامل پروژه‌های کمکی خود به افغانستان را کامل کرده است. بنا به این گزارش، به دنبال این بررسی، «اکثر کمک‌های امریکا به افغانستان قطع شده است.»

در این گزارش که شصت و هفتمین گزارش ربع‌وار سیگار درباره وضعیت کمک‌های امریکا به افغانستان است، آمده که امریکا به جز دو برنامه، سایر کمک‌های خود به افغانستان را متوقف کرده است. به گفته ژنه آلویز، سرپرست اداره سیگار، توقف این کمک‌ها پس از بازنگری گسترده برنامه‌های کمک‌های خارجی ایالات صورت گرفته است.

بر اساس گزارش سیگار، دفتر توسعه بین‌المللی امریکا در ماه مارچ به کنگرس گفت که پس از تکمیل بازرنگری کمک‌های خارجی، نزدیک به ۹۰۰ برنامه در سراسر جهان فعال ماندند که شامل ۹ برنامه در افغانستان می‌شد. اکنون و با تکمیل این بازنگری در ۳۰ اپریل، تقریبا تمامی برنامه‌های مورد حمایت امریکا در افغانستان تعطیل شده‌اند.

برنامه‌های که متوقف شده‌اند شامل کمک‌های غذایی اضطراری، مراقبت‌های بهداشتی مادر و کودک، تحقیقات درباره سل، کمک به پناهندگان، و برنامه‌های آموزشی برای دختران می‌شود.

سربازرس ویژه امریکا برای افغانستان می‌گوید که در سه ماه گذشته ۲۲ برنامه در افغانستان متوقف شدند که مجموع هزینه‌های آن‌ها بالغ بر ۱.۳ میلیارد دالر می‌شود.

در همان حال، سیگار از بخش کمک‌های بشردوستانه اداره توسعه بین‌المللی امریکا نقل کرده است که تمامی ۱۶ برنامه کمکی اش در افغانستان با هزینه مجموعی بیش از ۷۶۵ میلیون دالر در پنجم اپریل امسال تعیطیل شدند.

در گزارش آمده است که با منحل شدن برنامه‌های مورد حمایت مالی امریکا، موسسات مجری این برنامه‌ها کارمندان‌شان را کاهش داده‌اند. یک مقام سازمان ملل به سیگار گفته است که دست‌کم ۱۳۱۳ زن به‌دلیل توقف این برنامه‌ها کارشان را از دست داده‌اند.

دو برنامه استثنا شده

دو برنامه‌ای مورد حمایت امریکا که از روند توقف کمک‌ها استثنا شده‌اند، عبارتند از اعطای بورسیه به زنان برای تحصیل در رشته‌های ساینس، تکنولوژی، انجینیری و ریاضیات که مجموعا ۵۹ زن دانشجو از آن بهره برده و در قطر و ترکیه مشغول به تحصیل هستند. در گزارش آمده که این برنامه به جای مهلت قبلی آن که ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۸ بود، در ۳۰ جون ۲۰۲۵ پایان می‌یابد.

و برنامه دیگر که هنوز جریان دارد عبارت است از حمایت از دانشجویان در افغانستان است که به صورت آنلاین از طریق دانشگاه امریکایی افغانستان برای ارتقا به سطوح عالی آموزش درس می‌خوانند. این برنامه از هزار و هفت دانشجو در مرحله لیسانس و فوق لیسانس حمایت می‌کند و قرار است در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ پایان یابد.

بهره‌مندی طالبان از کمک‌ها

سخنگوی وزارت خارجه امریکا در هشتم اپریل دلیل قطع کمک‌ها را کوتاه کردن دست طالبان از این کمک‌ها اعلام کرده بود. او با استناد به یافته‌های سیگار گفت که موسسات بین المللی همکار دولت امریکا در افغانستان، دستکم ۱۰ میلیون دالر را به عنوان مالیات، هزینه‌، خدمات آب و برق و عواض به طالبان پرداخته‌اند.

سیگار در گزارش خود به موارد دیگری از سود بردن طالبان از کمک‌های امریکا از جمله ارسال بسته‌های کمکی پولی سازمان ملل به افغانستان اشاره کرده است.

سیگار در گزارش خود گفته که تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا در هشتم اپریل یک دلیل توقف کمک‌های غذایی اضطراری به افغانستان که قبلاً معاف شده بود را مداخله طالبان دانست.

سیگار هم چنین گفت که در یک بررسی دیگرش به متاثر شدن عرضه کمک‌ها از توافقنامه‌های که موسسات مجری برنامه‌های کمکی با وزارت‌خانه‌های طالبان امضا کردند، اشاره کرده است.

سیگار می‌گوید که برای محافظت از دالرهای مالیات دهندگان امریکا، نظارت بیشتر بر وجوه کمک‌های خارجی را توصیه کرده بود.

به گفته سیگار، ایالات متحده از زمانی که طالبان در آگست ۲۰۲۱ قدرت را در کابل بدست گرفت، با حدود ۳ میلیارد دالر کمک‌های بشردوستانه، بزرگترین کمک کننده به افغانستان تا ۳۱ مارچ ۲۰۲۵ بود. سیگار گفته که تنها در سه ماهه اخیر، امریکا ۱۲۰ میلیون دالر به افغانستان کمک کرده است.