قاضی امریکایی حکم داد که اخراج مهاجران به لیبیا دستور قبلی دادگاه را نقض می‌کند

برایان مورفی، قاضی دادگاه فدرال، با صدور یک حکم اعلام کرد که تلاش اداره ترامپ برای اخراج مهاجران به لیبیا، به طور آشکار دستور قبلی دادگاه را نقض می‌کند.

اشاره قاضی مورفی به دستور قبلی یک دادگاه بود که مقام‌های امریکایی را از اخراج مهاجران به کشورهایی غیر از کشور خودشان، بدون بررسی خطر آزار یا شکنجه در کشور مقصد، منع کرده است.

پیشتر خبرگزاری رویترز با استناد به سه مقام امریکایی گزارش داد که دولت ترامپ ممکن است برای نخستین بار مهاجران را به لیبیا اخراج کند. این در حالی است پیش از این مقام‌های امریکایی وضعیت حقوق بشر و برخوردهای خشن با بازداشت‌شدگان در لیبیا را محکوم کرده بودند.

حکم جدید قاضی امریکایی اخراج مهاجران به لیبا را محدود خواهد کرد.

تاکنون درباره تعداد مهاجران در معرض اخراج به لیبیا و این‌که این افراد شهروندان کدام کشورها اند، اطلاعاتی در دست نیست. همچنین روشن نیست که مهاجران لیبیایی هم شامل این طرح می‌شوند یا خیر.

دو تن از مقام‌های امریکایی گفتند که ایالات متحده ممکن است به‌زودی این مهاجران را با پرواز نظامی به لیبیا اخراج کند.

بستگان یک مهاجر مکسیکویی به رویترز گفتند که از او خواسته شده بود سندی را امضا کند که اجازه اخراج او به لیبیا را می‌دهد.

مدافعان حقوق مهاجران در اسناد دادگاه اعلام کردند که افراد در معرض اخراج به لیبیا ممکن است شامل مهاجرانی از فیلیپین، لائوس و ویتنام نیز باشند.

مخالفت رسمی طرابلس و بنغازی با طرح امریکا

دولت وحدت ملی لیبیا (GNU) مستقر در طرابلس، چهارشنبه اعلام کرد با استفاده از خاک لیبیا به‌عنوان مقصد بازگرداندن مهاجران -بدون هماهنگی و رضایت این دولت- مخالف است.

این دولت همچنین گفت هیچ‌گونه هماهنگی‌ای با ایالات متحده در این زمینه صورت نگرفته است.

در بیانیه‌ای جداگانه، ارتش ملی لیبیا (LNA) به رهبری جنرال خلیفه حفتر که شرق لیبیا را در کنترول دارد نیز این طرح را رد کرد و آن را «نقض حاکمیت ملی» توصیف کرد.

مهاجران باید به کشورهایی دورتر فرستاده شوند

رئيس‌جمهور امریکا که موضوع مهاجرت را از محورهای اصلی کارزار انتخاباتی‌اش قرار داده، از زمان ورود دوباره به کاخ سفید اقدامات سخت‌گیرانه‌ای را در پیش گرفته است؛ از جمله اعزام نیرو به مرز جنوبی، تهدید به بازداشت و اخراج مهاجران غیرقانونی و اعمال تعرفه‌های تنبیهی.

وزارت امنیت داخلی امریکا اعلام کرد تا روز دوشنبه، ۱۵۲ هزار مهاجر از این کشور اخراج شده‌اند.

برای تشویق مهاجران به خروج داوطلبانه، دولت ترامپ تهدید به جریمه‌های سنگین کرده، برخی مجوزهای اقامت را لغو کرده و مهاجرانی را به مراکز بازداشت در گوانتانامو و السالوادور منتقل کرده است.

مارکو روبیو، وزیر خارجه دولت ترامپ، هفته گذشته در جلسه کابینه گفت: «ما در حال مذاکره با کشورهایی هستیم و می‌گوییم می‌خواهیم بدترین افراد را به شما تحویل دهیم. لطفا این لطف را در حق ما بکنید.»

او افزود: «هر چه دورتر از امریکا، بهتر.»

یک مقام دیگر نیز گفت لیبیا در میان گزینه‌هایی است که برای بازگرداندن مهاجران مورد بررسی بوده است.

وضعیت بحرانی امنیتی و حقوق بشری در لیبیا

در گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه ایالات متحده، شرایط زندان‌های لیبیا «خشن و تهدیدکننده جان» توصیف شده و موارد متعدد «بازداشت خودسرانه» مطرح شده است.

در راهنمای سفر نیز به شهروندان امریکایی توصیه شده به دلیل «جرم، ناآرامی، آدم‌ربایی و درگیری مسلحانه» از سفر به لیبی خودداری کنند.

غرب لیبیا تحت کنترول دولت وحدت ملی به نخست‌وزیری عبدالحمید الدبیبه است که در سال ۲۰۲۱ طی روندی مورد حمایت سازمان ملل در طرابلس مستقر شد.

شرق لیبیا نیز در کنترول دولت موازی در بنغازی و نیروهای جنرال حفتر قرار دارد.

هرچند درگیری‌های گسترده در سال ۲۰۲۰ متوقف شد، اختلافات سیاسی عمیق میان جناح‌های رقیب همچنان پابرجاست.

ابهام حقوقی درباره بازگرداندن مهاجران

در تاریخ ۱۹ اپریل، دیوان عالی ایالات متحده به‌طور موقت از اخراج گروهی از مهاجران ونزوئلایی که دولت ترامپ آن‌ها را متهم به عضویت در باندهای جنایی کرده بود، جلوگیری کرد.

دولت برای توجیه این تصمیم به قانونی قدیمی مربوط به زمان جنگ استناد کرده و از دیوان عالی خواسته است دستور توقف را لغو یا محدود کند.

مشخص نیست چه فرآیند قضایی‌ای پیش از بازگرداندن احتمالی مهاجران به لیبیا در حال اجراست.

لیبیا از زمان سرنگونی معمر قذافی در جریان قیام سال ۲۰۱۱ که با حمایت ناتو انجام شد، روی آرامش ندیده است. این کشور در سال ۲۰۱۴ عملا به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شد و هر بخش تحت اداره دولت‌های رقیب قرار گرفت.