مقام ارشد حوثی: توافق آتش‌بس میان ما و امریکا شامل اسرائیل نمی‌شود

شبه‌نظامیان حوثی در یمن اعلام کردند که توافق آتش‌بسی که با امریکا حاصل شده، شامل اسرائیل نمی‌شود؛ موضوعی که نشان می‌دهد حملات این گروه به کشتی‌رانی جهانی که تجارت جهانی را مختل کرده و قدرت‌های جهانی را به چالش کشیده، به‌طور کامل متوقف نخواهد شد.

محمد عبدالسلام، مذاکره‌کننده ارشد حوثی‌ها، چهارشنبه ۱۷ ثور به خبرگزاری رویترز گفت: «این توافق به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی شامل اسرائیل نمی‌شود.»

دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور ایالات متحده، سه‌شنبه ۱۶ ثور اعلام کرد که امریکا بمباران حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن را متوقف خواهد کرد و گفت این گروه توافق کرده است که حملات به کشتی‌های امریکایی را متوقف کند.

پس از این اعلام، عمان اعلام کرد که در میانجی‌گری این توافق آتش‌بس برای توقف حملات به کشتی‌های امریکایی نقش داشته است. گزارش‌هایی نیز منتشر شده که پس از تهدیدات دونالد ترامپ و پیت هگست، جمهوری اسلامی از نیروهای حوثی خواسته که از حمله به کشتی‌های امریکایی خودداری کنند. توافق آتش‌بس امریکا و حوثی‌ها، در میانه مذاکرات تهران و واشنگتن به دست آمده است.

از ماه جنوری تاکنون گزارشی از حملات حوثی‌ها به کشتی‌رانی در منطقه دریای سرخ منتشر نشده است.

محمد عبدالسلام به رویترز گفت: «تا زمانی که آن‌ها (امریکا) اعلام کرده‌اند که حملات خود را متوقف می‌کنند و به آن پایبند هستند، حملات ما هم که دفاع از خود بوده است، متوقف خواهد شد.»

پیشتر در روز چهارشنبه سخنگوی نظامی حوثی‌ها در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که این گروه اسرائیل را با پهپاد هدف قرار داده است.

او تاکید کرد که در صورت ازسرگیری حملات امریکا به یمن، حوثی‌ها نیز حملات خود علیه ایالات متحده را از سر خواهند گرفت.

ارتش اسرائیل صبح چهارشنبه اعلام کرد که یک پهپاد را که از شرق به سمت این کشور شلیک شده بود، رهگیری کرده است؛ هرچند موقعیت دقیق آن را مشخص نکرد.

رسانه‌های اسرائیلی نیز گزارش دادند یک موشک که از یمن به سوی اسرائیل شلیک شده بود، خارج از مرزهای این کشور فرود آمده است.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، چهارشنبه از «پایان تجاوز امریکا» به یمن استقبال کرد و از عمان بابت تلاش‌هایش در این زمینه تشکر کرد.

ایالات متحده امسال حملات خود علیه حوثی‌ها را شدت بخشید تا مانع حملات آن‌ها به کشتی‌رانی در دریای سرخ شود. فعالان حقوق بشر درباره تلفات غیرنظامیان در این حملات ابراز نگرانی کرده‌اند.

ترامپ در دیدار با نخست‌وزیر کانادا، مارک کارنی، در دفتر بیضی گفت: «آن‌ها (حوثی‌ها) گفتند لطفا دیگر ما را بمباران نکنید و ما هم به کشتی‌های شما حمله نخواهیم کرد. من هم حرف‌شان را قبول می‌کنم و بمباران حوثی‌ها را بلافاصله متوقف می‌کنیم.»

جنگ غزه

حوثی‌ها از زمانی که اسرائیل حمله نظامی خود را علیه حماس در غزه پس از حمله مرگبار این گروه فلسطینی به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز کرد، به سوی اسرائیل و کشتی‌رانی در دریای سرخ آتش گشوده‌اند.

ارتش امریکا اعلام کرده از زمان آغاز عملیات کنونی خود در یمن موسوم به «عملیات راوف رایدر» در ۱۵ مارچ، بیش از ۱۰۰۰ هدف را بمباران کرده است. به گفته ارتش امریکا، این حملات صدها جنگجوی حوثی و شماری از رهبران این گروه را به قتل رسانده است.

تنش‌ها از زمان آغاز جنگ غزه بالا بوده اما پس از آن‌که یک موشک حوثی روز یکشنبه در نزدیکی فرودگاه بن گوریون اسرائیل فرود آمد، این تنش‌ها شدت بیشتری گرفت و اسرائیل دوشنبه بندر حدیده یمن را هدف حمله هوایی قرار داد. ارتش اسرائیل سه‌شنبه نیز فرودگاه اصلی صنعا را بمباران کرد.

در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، ایالات متحده و بریتانیا با حملات هوایی به اهداف حوثی تلاش کردند مسیر تجاری حیاتی دریای سرخ را باز نگه دارند. حدود ۱۵ درصد ترافیک جهانی کشتی‌رانی از این منطقه عبور می‌کند.

اما پس از آغاز ریاست جمهوری ترامپ در جنوری، او تصمیم گرفت حملات هوایی علیه حوثی‌ها را به‌طور قابل توجهی افزایش دهد. این کارزار پس از آن آغاز شد که حوثی‌ها اعلام کردند حملات به کشتی‌های اسرائیلی در دریای سرخ و دریای عرب، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن را از سر خواهند گرفت.

در ۲۸ آپریل، یک حمله هوایی مشکوک آمریکا به یک مرکز مهاجران در یمن صورت گرفت که به گفته شبکه تلویزیونی حوثی‌ها، ۶۸ نفر در آن کشته شدند.