ترامپ: شاید برای پیوستن به مذاکرات روسیه و اوکراین به ترکیه بروم

دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور امریکا، اعلام کرد ممکن است برای پیوستن به مذاکرات مستقیم روسیه و اوکراین به ترکیه سفر کند. تحولی که در کنار اعلام آمادگی ولودیمیر زلنسکی برای دیدار با ولادیمیر پوتین در استانبول، امیدها را به آغاز مسیر دیپلوماتیک جدیدی در جنگ اوکراین افزایش داده است.

ترامپ دوشنبه ۲۲ ثور اعلام کرد احتمالا برای شرکت در مذاکرات پوتین و زلنسکی، روسای‌جمهوری روسیه و اوکراین در استانبول، پنج‌شنبه ۲۵ ثور به ترکیه سفر خواهد کرد.

او گفت: «فکر می‌کنم نتیجه خوبی از نشست پنج‌شنبه حاصل شود .... در حال بررسی سفر هستم.»

هشدار پوتین

پوتین یک‌شنبه در اظهاراتی در کاخ کرملین پیشنهاد داد مذاکرات مستقیم روسیه با اوکراین ۲۵ ثور در استانبول برگزار شود. او گفت این مذاکرات باید با هدف «دست‌یابی به صلحی پایدار و ریشه‌کن کردن علل اصلی جنگ» برگزار شود.

پس از این اظهارات، ترامپ در شبکه تروث سوشال نوشت که پوتین خواستار توافق آتش‌بس با اوکراین نیست بلکه به دنبال دیداری درباره پایان احتمالی جنگ است و اوکراین باید فورا با این درخواست موافقت کند.

ترامپ افزود: «دست‌کم در این صورت مشخص می‌شود که آیا امکان توافق وجود دارد یا نه. اگر هم توافقی حاصل نشود، رهبران اروپا و امریکا می‌دانند در چه نقطه‌ای قرار داریم و می‌توانند بر اساس آن عمل کنند.»

رئيس‌جمهور امریکا در ادامه نوشت: «کم‌کم دارم شک می‌کنم که اوکراین با پوتین به توافق برسد.»

زلنسکی: پنج‌شنبه در استانبول منتظر پوتین خواهم بود

در واکنش به پیشنهاد تلویزیونی پوتین برای مذاکره مستقیم، زلنسکی اعلام کرد آمادگی دارد پنج‌شنبه در استانبول با رئيس‌جمهور روسیه دیدار کند.

او در شبکه اکس نوشت: «منتظر پوتین خواهم بود؛ شخصا. امیدوارم این بار روس‌ها دنبال بهانه نباشند.»

مشاوران ارشد زلنسکی نیز با زبانی تند پوتین را به «فرار از مذاکره واقعی» متهم کردند و گفتند کرملین اگر قصد جدی برای صلح دارد، باید آن را در عمل نشان دهد.

زلنسکی همچنان تاکید دارد گفت‌وگو باید پس از آغاز یک آتش‌بس واقعی آغاز شود اما در عین حال تحت فشار امریکا، گزینه گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط را نیز رد نکرده است.

استانبول، میانجی دوباره صحنه جنگ

ترکیه بار دیگر خود را به‌عنوان میزبان گفت‌وگوهای صلح اوکراین و روسیه معرفی کرده است.

رجب طیب اردوغان، رئيس‌جمهور ترکیه، در تماس تلفنی با پوتین گفت انقره آماده است از مذاکراتی میزبانی کند که به یک راه‌حل پایدار منتهی شود.

اردوغان همچنین در گفت‌وگوی جداگانه‌ای با امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، این لحظه را یک «نقطه عطف تاریخی» توصیف کرد.

ترکیه پیش‌تر و در مارچ ۲۰۲۲ نیز میزبان گفت‌وگوهای ناکام میان دو طرف بود و اکنون در تلاش است با حفظ روابط با هر دو کشور، نقش موثری در مهار بحران ایفا کند.

در حالی که ترامپ خواستار آغاز فوری مذاکرات است، رهبران اروپایی مانند مکرون و فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، همچنان بر آتش‌بس بدون قید و شرط ۳۰ روزه پیش از هرگونه مذاکره تاکید دارند.

در مقابل، کرملین این خواسته را همچون «ضرب‌الاجل» خوانده و تاکید کرده است گفت‌وگو باید بر اساس «واقعیت‌های میدانی» و چارچوب مذاکرات شکست‌خورده سال ۲۰۲۲ انجام شود.