شاهدان «جنایت جنگی»؛ یک جنرال بلندپایه از ورود صدها کماندوی افغان به بریتانیا جلوگیری کرد

سرویس جهانی بیبیسی گزارش داد که یک جنرال بلندپایه بریتانیا که از ارائه مدارک مربوط به ادعای جنایت جنگی در افغانستان خودداری کرده بود، بعدا بر روند رد شدن درخواست اسکان مجدد صدها کماندهای افغان نظارت داشته است.
جنرال سر گوین جنکینز در زمانی ادعا میشود نیروهای بریتانیا در افغانستان مرتکب «جنایات جنگی» شدهاند، فرمانده نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان بود.
در گزارش آمده پس از آنکه ستاد نیروهای ویژه بریتانیا اختیار وتوی درخواست پناهندگی نیروهای افغان همکار بریتانیا را دریافت کرد، جنرال جنکینز به یکی از افسران نیروهای ویژه که تحت فرمانش بود و در افغانستان نیز خدمت کرده بود، وظیفه داد تا درخواستهای اسکان کماندوهای افغان را بررسی کند.
پس از این تصمیم، درخواست اسکان مجدد هزاران کماندوی افغان که اسناد موثق از همکاری با بریتانیا داشتند، رد شد و آنها در برابر تهدیدهای طالبان در افغانستان تنها ماندند.
این در حالی است که یک کمیته تحقیق به رهبری یک قاضی در بریتانیا بررسی اتهامات جنایات جنگی نیروهای این کشور در افغانستان را آغاز کرده است.
سرویس جهانی بیبیسی نوشت که اگر این کماندوها اکنون در بریتانیا بودند، میتوانستند بهعنوان شاهد در این تحقیقات حضور یابند. در حال حاضر، کمیته تحقیق اختیار فراخواندن شاهدان از خارج از بریتانیا را ندارد.
در گزارش آمده که افسر منصوب جنرال جنکینز که بر کارمندان غیرنظامی مسئول رسیدگی به درخواستهای کماندوهای افغان نظارت میکرد، به دلایل «واهی» دستور داده بود که این درخواستها رد شوند.
یک منبع بلندپایه دولتی به برنامه پانورامای بیبیسی گفت که این افسر نیروهای ویژه «هرگز بدون دستور عمل نمیکرده» و افزود: «همه چیز با تایید گوین جنکینز انجام میشده است.»
در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ که این درخواستها رد شدند، جنکینز فرمانده کل نیروهای ویژه بریتانیا بود. او اکنون مشاور راهبردی جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا است و احتمالا بهزودی بهعنوان «لرد اول دریا»، بالاترین مقام نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا، منصوب خواهد شد.
وزارت دفاع بریتانیا در پاسخ به این گزارش گفته که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد این وزارتخانه کوشیده مانع از ارائه شهادت توسط نیروهای افغان سابق شود و افزود که «هر کسی در هر جای دنیا میتواند شهادت بدهد.»
وزارت دفاع همچنین گفت که این نهاد «کاملاً متعهد است که وعده خود در زمینه جابهجایی و اسکان افغانهای واجد شرایط و خانوادههایشان در بریتانیا را عملی کند.»
این وزارت همچنین گفت: «هر درخواست اسکان بر اساس معیارهای مشخصشده در سیاست انتقال و کمک به افغانها و مقررات مهاجرت، بهصورت فردی بررسی میشود.»
پیشتر شماری از نیروهای ویژه سابق بریتانیا برای نخستینبار پس از سالها سکوت، در گفتوگو با برنامه پانورامای بیبیسی، روایتهای جدید از «جنایات جنگی» انجامشده از سوی همرزمان شان در افغانستان و عراق در بازه زمانی بیش از یک دهه ارائه کردهاند.
آنان تصریح کردند که نیروهای ویژه بریتانیا در عراق و افغانستان، افراد غیرمسلح را در هنگام خواب به قتل میرساندند، غیرنظامیان بهشمول کودکان را «دستبسته» با ضرب گلوله میکشتند و برای جعل حقیقت سلاح بر پیکر قربانیان میگذاشتند.