• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

حمله به بیمارستان سوروکا ؛نتانیاهو هشدار داد جمهوری اسلامی «بهای سنگینی» خواهد پرداخت

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۸:۴۳ (‎+۱ گرینویچ)

پس از حمله موشکی ایران به شفاخانه سوروکا در اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هشدار داد که جمهوری اسلامی «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.

نتانیاهو در پستی در اکس نوشت: «امروز صبح، دیکتاتورهای تروریست ایران موشک‌هایی را به بیمارستان سوروکا در بئرشبع و غیرنظامیان در مرکز کشور شلیک کردند. ما کاری خواهیم کرد که مستبدان در تهران بهای سنگینی بپردازند.»

اسرائیل تائید کرده است که بیمارستان سوروکا در شهر بئرشبع هدف یک موشک بالستیک جمهوری اسلامی قرار گرفته است.

تصاویر منتشرشده، راه‌روهای پوشیده از گرد و غبار و خرابی گسترده در ساختمان این شفاخانه را نشان می‌دهد.

وزارت خارجه اسرائيل در یادداشتی در اکس، اصابت یک موشک بالستیک ایران به بیمارستان سوروکا را تایید کرد.

نفتالی بنت، نخست‌وزیر سابق اسرائیل نیز گفت که ایران بهای سنگینی خواهد پرداخت.

یک سخنگوی بیمارستان نیز اعلام کرد: «بیمارستان دچار آسیب شده و در بخش‌های مختلف، خسارت گسترده‌ای به وجود آمده است. در حال حاضر در حال ارزیابی خسارات و مجروحان احتمالی هستیم.»

پیشتر رسانه‌های ایرانی خبر دادند که جمهوری اسلامی موج تازه حملات موشکی خود به اسرائيل را آغاز کرده است.

پربازدیدترین‌ها

دولت ترامپ روند درخواست گرین کارت را محدود کرد
۱

دولت ترامپ روند درخواست گرین کارت را محدود کرد

۲

فاتحه مردی که سوخت تا جامعه افغانستان را تکان دهد

۳

وزیران داخله عربستان سعودی و پاکستان درباره همکاری‌های امنیتی گفت‌وگو کردند

۴

پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای، خواستار تحریم رهبران طالبان شد

۵

هفت مرد افغان در بریتانیا به «تجاوز و سوء‌استفاده جنسی» از کودکان متهم شدند

•
•
•

مطالب بیشتر

بیمارستان سوروکا در اسرائیل از «خسارت گسترده» در پی حمله جمهوری اسلامی خبر داد

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۸:۴۲ (‎+۱ گرینویچ)

شلومی کودش، مدیرکل بیمارستان سوروکا در اسرائیل می‌گوید حمله موشکی جمهوری اسلامی صبح پنجشنبه به یک بخش جراحی قدیمی برخورد کرده است. به گزارش تایمز اسرائیل، کودش گفت: «خسارت گسترده‌ای به سایر ساختمان‌های بیمارستان وارد شده است.»

به گفته وی، همه بیماران و همه کارکنان در پناهگاه‌ها بودند.

او در عین حال خبر داد که چندین نفر مجروح شده‌اند که جراحات سطحی دارند و بیشتر ناشی از موج انفجار است.

کودش گفت که مقامات در حال ارزیابی خسارات هستند و از مردم خواست که جز در موارد اضطراری از بیمارستان دوری کنند.

طالبان یک زن و یک مرد را در بدخشان شلاق زد

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۸:۳۴ (‎+۱ گرینویچ)

دادگاه عالی طالبان اعلام کرد که دو نفر به شمول یک زن را در بدخشان به اتهام‌ آنچه «فرار از منزل و فرار دادن» خوانده، شلاق زده است. طبق خبرنامه، این افراد ۳۹ ضربه شلاق طالبان را متحمل شدند.

طالبان در خبرنامه‌های قبلی دادگاه عالی خود اعلام می‌کرد که متهمان را در ملاعام شلاق زده‌اند، اما در این خبرنامه مشخص نکرده‌اند که این اقدام در ملأ عام صورت گرفته یا نه.

در این خبرنامه آمده است که این فيصله بعد از تائيد دادگاه عالی این گروه بالای «مجرمین» تطبيق شد.

طالبان به رغم مخالفت سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری با شکنجه و تنبیه بدنی متهمان، به شلاق زدن افراد در محضر عام ادامه داده است.

طالبان شلاق زدن افرادی را که متهم می‌شناسد، اجرای دستور «شریعت اسلامی» می‌نامد.

وزیر خارجه طالبان: طبق اصول اسلامی و انسانی آماده همکاری با مردم ایران هستیم

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۸:۲۶ (‎+۱ گرینویچ)

امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان روز پنجشنبه در دیدار با پیر البرت الساس، کاردار سفارت ناروی برای افغانستان نسبت به وضعیت جاری در منطقه ابراز نگرانی کرده است. آقای متقی گفت که طالبان «براساس اصول اسلامی و انسانی آماده همکاری با مردم ایران است.»

وزارت خارجه طالبان روز پنجشنبه، ۲۹ جوزا در اعلامیه‌ای گفته است که کاردار سفارت ناروی و متقی درباره مسائل منطقه‌ای و روابط دوجانبه گفت‌وگو کردند.

متقی پذیرش دیپلومات این گروه از سوی ناروی را «یک گام مثبت در راستای تقویت روابط و اعتمادسازی» میان دو طرف خوانده است.

طبق اعلامیه طالبان، کاردار سفارت ناروی برای افغانستان نیز گفته که در آینده نزدیک یک هیئت از ناروی برای بررسی روابط این کشور با طالبان، به کابل سفر خواهد کرد.

ناروی یکی از محدود کشورهای اروپایی است که به‌رغم عدم به رسمیت‌شناختن حکومت طالبان، با این گروه روابط برقرار کرده است.

ناروی در آغاز سال جاری هجری خورشیدی یک دیپلومات طالبان را پذیرفت. نجیب‌الله شیرخان، دیپلومات طالبان، به عنوان سکرتر اول سفارت افغانستان در ناروی منصوب شد. این اقدام ناروی با واکنش‌های گسترده فعالان مدنی در اروپا و زنان معترض روبه‌رو شد.

پیش از این هم، ناروی اولین کشور اروپایی بود که یک هیئت بلندپایه طالبان به ریاست امیر خان متقی را در دلو ۱۴۰۰ در اسلو پذیرایی کرد. اما بعدتر وزارت خارجه ناروی گفت که به دلیل سرکوب مداوم زنان، روابط خود را با طالبان کاهش خواهد داد.

اداره ترامپ صدور ویزای دانشجویی را از سر گرفت

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۸:۱۶ (‎+۱ گرینویچ)

اداره ترامپ روز چهارشنبه دستور از سرگیری روند صدور ویزای دانشجویی را صادر کرده است. با این حال، رویترز به نقل از یک سند داخلی وزارت امور خارجه امریکا گزارش داد این وزارت بررسی شبکه‌‌های اجتماعی متقاضیان ویزای دانشجویی را به‌طور قابل توجهی سختگیرانه‌تر خواهد کرد.

وزارت خارجه امریکا این اقدامات را برای شناسایی دانشجویانی روی دست گرفته که ممکن است نسبت به ایالات متحده امریکا «خصومتی» داشته باشند.

براساس دستور جدید وزارت امور خارجه که روز چهارشنبه، ۲۸ جوزا، به نمایندگی‌های امریکا ارسال شده، افسران قنسولی این کشور موظف‌اند که یک «بررسی جامع و دقیق» در مورد همه متقاضیان ویزای دانشجویی و ویزای تبادل فرهنگی انجام دهند و افرادی را شناسایی کنند که «نگرش‌های خصمانه نسبت به شهروندان، فرهنگ، دولت، نهادها یا اصول بنیان‌گذار» امریکا دارند.

براساس این دستور، نمایندگی‌های امریکا نوبت‌دهی برای صدور ویزای دانشجوی را از سر می‌گیرند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا افسران قنسولی را موظف ساخته است که به دنبال «متقاضیانی باشند که سابقه فعالیت سیاسی دارند، به‌ویژه زمانی که این فعالیت با خشونت ... مرتبط باشد. در چنین مواردی، باید احتمال ادامه این نوع فعالیت‌ها در خاک ایالات متحده را نیز در نظر بگیرند.»

اداره دونالد ترامپ در ششم جوزای سال جاری به تمام نمایندگی‌های امریکا دستور داد که روند نوبت‌دهی به متقاضیان ویزای دانشجوی و تبادل فرهنگی را متوقف کنند چون این وزارت می‌خواهد بررسی شبکه‌های اجتماعی متقاضیان را گسترش دهد.

حکومت ترامپ این تصمیم را در واکنش به اعتراضات دانشجویی در دانشگاه‌های امریکا علیه حملات اسرائيل بر غزه، گرفته بود. اداره ترامپ تلاش دارد که دانشجویان حامی حماس و مخالف اسرائيل را از امریکا اخراج کند و یا از ورود آن‌ها به امریکا جلوگیری کند.

جمهوری اسلامی چقدر به سلاح هسته‌ای نزدیک است؟

۲۹ جوزا ۱۴۰۴، ۰۷:۱۱ (‎+۱ گرینویچ)

اسرائیل با این ادعا که جمهوری اسلامی به دستیابی به سلاح هسته‌ای نزدیک می‌شود، حملاتی را به تاسیسات هسته‌ای ایران انجام داده است. خبرگزاری رویترز در گزارشی نگاهی انداخته است به خلاصه‌ای از آنچه بر سر برنامه هسته‌ای ایران آمده است:

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای در روز جمعه، زمانی که این حملات آغاز شد، اعلام کرد که برای اولین بار طرح مخفی و رو به رشد جمهوری اسلامی برای توسعه سلاح هسته‌ای را فاش می‌کند که تهدیدی برای اسرائیل است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، سال‌ها اتهامات مشابهی را مطرح می‌کرد و درباره خطر قریب الوقوع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای هشدار داده است.

با این حال، اسرائیل مدرکی ارائه نکرده است که نشان دهد جمهوری اسلامی به آن اندازه که اکنون ادعا می‌کند، به بمب هسته‌ای نزدیک شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل که بازرسی‌ از تاسیسات هسته‌ای ایران را به عهده دارد، گفته که اگرچه نمی‌تواند تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح‌آمیز است، اما «هیچ نشان معتبری» از یک برنامه تسلیحاتی فعال و منسجم در این کشور دیده نمی‌شود.

ایران دارای سه تاسیسات فعال غنی سازی از جمله در نطنز و فردو است که دومی در دل کوه ساخته شده است
100%
ایران دارای سه تاسیسات فعال غنی سازی از جمله در نطنز و فردو است که دومی در دل کوه ساخته شده است

چگونه به اینجا رسیدیم؟

پس از خروج امریکا از موافقتنامه برجام که در آن ایران با پنچ عضو شورای امنیت با کنترول برنامه غنی‌سازی‌اش در سال ۲۰۱۵ توافق کرده بود، جمهوری اسلامی برنامه هسته‌ای خود را گسترش داد. غنی‌سازی ۶۰ درصدی زمان دستیابی ایران به اورانیوم کافی برای ساخت سلاح اتمی را کوتاه کرد.

توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در ازای لغو تحریم‌ها، محدودیت‌های شدیدی را بر فعالیت‌های اتمی ایران اعمال کرد. این توافق، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران را کاهش داد و تنها مقدار کمی اورانیوم غنی‌شده تا ۳.۶۷ درصد خلوص برای آن باقی گذاشت که با خلوص تقریباً ۹۰ درصد که برای ساخت سلاح هسته‌ای مناسب است، فاصله زیادی دارد.

ایالات متحده در آن زمان اعلام کرد که هدف اصلی، افزایش زمان مورد نیاز ایران برای تولید مواد شکافت‌پذیر کافی برای ساخت بمب هسته‌ای، بزرگترین مانع در یک برنامه تسلیحاتی به حداقل یک سال است.

در سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ در طول دوره اول ریاست جمهوری خود، ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و تحریم‌هایی را علیه تهران وضع کرد که فروش نفت این کشور را کاهش داد و اقتصاد آن را تحت فشار قرار داد. در سال ۲۰۱۹، جمهوری اسلامی شروع به نقض محدودیت‌های فعالیت‌های هسته‌ای خود کرد و سپس فراتر از آن عمل کرد.

ایران در ادامه تمام محدودیت‌های کلیدی توافق، از جمله اینکه کجا، با چه دستگاه‌هایی و تا چه سطحی می‌تواند اورانیوم را غنی‌سازی کند و چه مقدار مواد می‌تواند جمع‌آوری کند، را نقض کرد.

طبق آخرین گزارش فصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران که طبق توافق به ۲۰۲.۸ کیلوگرم محدود شده بود، در ماه می ۹.۲ تن تخمین زده شده است.

تصویر ماهواره‌ای از تاسیسات هسته‌ای نطنز بعد از حملات اسرائیل در ۱۵ می
100%
تصویر ماهواره‌ای از تاسیسات هسته‌ای نطنز بعد از حملات اسرائیل در ۱۵ می

ایران تا کجا پیش رفته است؟

وضعیت دقیق تأسیسات و مواد هسته‌ای مختلف ایران از زمان حملات اسرائیل مشخص نیست.

طبق معیار نظری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حداقل تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد و در آن سطح، در صورت غنی‌سازی بیشتر، مواد کافی برای ساخت ۹ سلاح هسته‌ای داشت.

تحلیلگران می‌گویند این بدان معناست که به اصطلاح «زمان گریز» ایران، زمانی که برای تولید اورانیوم کافی در سطح تسلیحاتی برای یک بمب هسته‌ای نیاز دارد، نزدیک به صفر بوده است، احتمالاً چند روز یا کمی بیشتر از یک هفته.

ایران سه تأسیسات غنی‌سازی فعال داشت: یک تأسیسات روی زمین و یک تأسیسات بزرگتر زیرزمینی در مجتمع نطنز و دیگری که در داخل کوهی در فردو دفن شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که به نظر می‌رسد فقط فردو از آسیب در امان مانده است. رافائل گروسی، رئیس این آژانس گفته است که این نیروگاه روی زمین تخریب شده و سانتریفیوژهای غنی‌سازی اورانیوم در نیروگاه زیرزمینی نطنز احتمالاً به شدت آسیب دیده یا از بین رفته است. این امر حداقل تا حدودی زمان گریز هسته‌ای ایران را طولانی‌تر کرده است، زیرا اگر سانتریفیوژی فعال باشد، تعداد بسیار کمتری از آنها فعال هستند. وضعیت ذخایر اورانیوم غنی‌شده آن نیز مشخص نیست.

ایران چقدر سریع می‌تواند به سمت ساخت بمب حرکت کند؟

گذشته از غنی‌سازی اورانیوم، این سوال مطرح است که اگر ایران بخواهد، چقدر طول می‌کشد تا بقیه سلاح هسته‌ای را تولید کند و احتمالاً آن را به اندازه‌ای کوچک کند که بتوان آن را در یک سیستم پرتاب مانند موشک بالستیک قرار داد. تخمین این موضوع بسیار دشوارتر است زیرا مشخص نیست ایران چقدر دانش دارد.

تخمین‌ها در مورد اینکه ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای به چه مدت زمان نیاز دارد، عموماً بین ماه‌ها تا حدود یک سال متغیر است.

گروسی روز سه‌شنبه در پاسخ به این سوال که تولید بمب توسط ایران چقدر طول می‌کشید، به سی‌ان‌ان گفت: «قطعاً برای فردا نبود... فکر نمی‌کنم مسئله سال‌ها باشد.»

ه گفته آژانس بین‌المللی اتمی، تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد
100%
ه گفته آژانس بین‌المللی اتمی، تا زمان حملات اسرائیل، ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص غنی می‌کرد

و آیا چنین خواهد شد؟

آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی معتقدند که ایران یک برنامه هماهنگ تسلیحات هسته‌ای داشته که در سال ۲۰۰۳ آن را متوقف کرده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش سال ۲۰۱۵ خود اعلام کرد که ایران روی جنبه‌هایی از تسلیحاتی‌سازی کار می‌کرده و برخی از کارها تا اواخر سال ۲۰۰۹ ادامه داشته است. گروسی این ماه گفت که آخرین یافته‌های آن هنوز هم به طور کلی با این موضوع مطابقت دارد.

ایران داشتن برنامه تسلیحات هسته‌ای را انکار می‌کند، اگرچه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی گفته است که اگر بخواهد، رهبران جهان «نمی‌توانند ما را متوقف کنند».

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که در مورد اظهارات مقامات ارشد سابق در مورد توانایی ایران در ساخت بمب نگرانی‌هایی دارد.

دیپلومات‌ها گفتند که این اظهارات شامل مصاحبه تلویزیونی علی اکبر صالحی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، نیز می‌شود که در آن او تولید سلاح هسته‌ای را به ساخت ماشین تشبیه کرد و گفت ایران می‌داند چگونه تمام قطعات مورد نیاز را بسازد.

در نتیجه توقف اجرای مفاد توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ توسط ایران، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیگر نمی‌تواند به طور کامل بر تولید و موجودی سانتریفیوژهای ایران نظارت کند و دیگر نمی‌تواند بازرسی‌های سرزده انجام دهد. این امر گمانه‌زنی‌هایی را در مورد اینکه آیا ایران ممکن است یک سایت غنی‌سازی مخفی راه‌اندازی کرده باشد، برانگیخته است، اما هیچ نشانه‌ای قطعی از وجود چنین سایتی وجود ندارد.