اختصاصی

طالبان از احتمال سقوط رژیم در ایران نگران شده است

همزمان با شدت گرفتن درگیری‌های نظامی ایران و اسرائیل، منابع معتبر به افغانستان اینترنشنال گفتند که استخبارات طالبان روز گذشته نشستی محرمانه در سطح بالا برگزار کرده و نسبت به احتمال سقوط جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده‌ است.

به گفته منابع، طالبان فروپاشی جمهوری اسلامی و روی کار آمدن دولت دموکراتیک و حامی غرب در ایران را چالشی برای اهداف ایدئولوژیکی و استراتژیکی خود می‌داند.

منابع به نقل از طالبان افزودند که در صورت تشکیل دولت جدید همسو با امریکا در ایران، این گروه بیش از پیش منزوی خواهد شد.

وابستگی اقتصادی افغانستان به ایران
طالبان نگران است که در صورت سقوط جمهوری اسلامی، اقتصاد افغانستان بیش از پیش متزلزل و بحران اقتصادی در کشور عمیق‌تر خواهد شد؛ زیرا اقتصاد شکننده افغانستان به‌شدت به واردات گسترده سوخت، موادغذایی و مصالح ساختمانی به ایران وابسته است.

همزمان با آغاز درگیری بین اسرائیل و جمهوری اسلامی، قیمت کالاهای وارداتی از ایران به‌ویژه مواد سوختی در بازارهای افغانستان به‌طور چشمگیری افزایش یافته است.

پناهگاه امن برای نیروهای ضد طالبان
از دیگر نگرانی‌های طالبان، تبدیل شدن ایران به پناهگاه امن نیروهای ضد این گروه است. طالبان نگران است که در صورت قدرت‌گیری دولت حامی غرب در ایران، مسیر برای نیروهای ضدطالبان باز شده و آنها در خاک ایران از آزادی عمل بیشتری برخوردار خواهد شد.

قطع روابط استراتژیک
یکی دیگر از محورهای که در نشست محرمانه استخبارات طالبان مطرح شده قطع روابط استراتژیک و تعاملات دیپلوماتیک میان طالبان و تهران است.

جمهوری اسلامی در حال حاضر هرچند متحد رسمی طالبان نیست، اما در مخالفت با هژمونی غرب، با طالبان همسو است.
روایت محتمل دیگر از منظر استخبارات طالبان این است که در صورت قدرت‌گیری حکومت سکولار و لیبرال در تهران، ممکن است سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تری درباره مهاجران افغان اتخاذ شود و عملکرد این گروه نیز تحت نظارت قرار گیرد.
تحقق این سناریو، برای مهاجران افغان و به‌ویژه برای مشروعیت سیاسی طالبان «خطرناک» خواهد بود.

پناه گرفتن سپاه پاسداران در افغانستان
منابع به نقل از مقام‌های استخبارات طالبان افزودند که در صورت فروپاشی جمهوری اسلامی، احتمال دارد فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ایران را ترک کرده و به افغانستان پناه بیاورند.
استخبارات طالبان در این نشست گفته است که افراد یادشده ممکن است در صورت ورود به افغانستان، خواستار حمایت از این گروه شوند.

حضور رهبران القاعده
گزارش‌های تاییدنشده مبنی بر حضور سیف العدل و ابو عبدالرحمان، رهبران ارشد القاعده، در ایران نشر شده است. استخبارات طالبان از رهبری این گروه خواسته است تا راهنمایی کند در صورت سقوط رژیم جمهوری اسلامی و ورود رهبران ارشد القاعده به افغانستان به آنها پناه داده شود یا خیر.