رویترز: در پی کاهش قیمت دالر بانک‌های مرکزی به یورو، طلا و یوان چشم دوخته‌اند

طبق یک نظرسنجی، یک‌سوم بانک‌های مرکزی که در مجموع ۵ هزار میلیارد دالر را مدیریت می‌کنند، قصد دارند طی یک تا دو سال آینده سهم طلا را افزایش دهند. همچنین ۱۶ درصد بانک‌های مرکزی جهان درنظر دارند طی ۱۲ تا ۲۴ ماه آینده سهم یورو و یوان چین را در ذخایر ارزی خود بیشتر کنند.

بر اساس این نظرسنجی، دالر که محبوب‌ترین ارز در نظرسنجی سال گذشته بود، امسال به رتبه هفتم سقوط کرده است.

این نظرسنجی از ۷۵ بانک مرکزی، که بین ماه‌های مارچ تا می انجام شده، اولین تصویر از پیامدهای اعمال تعرفه‌های ترامپ را نشان می‌دهد؛ اقدامی که موجب آشفتگی بازارها و افت دالر به‌عنوان ارز امن و کاهش ارزش اوراق خزانه‌داری امریکا شد.

طلا که بانک‌های مرکزی در حال حاضر با سرعتی بی‌سابقه در حال خرید آن هستند، از نگاه بانک‌های مرکزی در بلندمدت نیز سودمندتر خواهد بود؛ به‌طوری‌که ۴۰ درصد بانک‌ها برنامه دارند در دهه آینده ذخایر طلای خود را افزایش دهند.

مجمع رسمی نهادهای پولی و مالی، می‌گوید: «مدیران ذخایر بانک‌های مرکزی اکنون سرمایه‌گذاری خود بر این فلز گران‌بها را دوچندان کرده‌اند.»

حدود ۷۰ درصد از شرکت‌کنندگان گفته‌اند که محیط سیاسی امریکا آن‌ها را از سرمایه‌گذاری در دالر منصرف کرده است.

در حوزه ارزها، یورو و یوان بیشترین سود را خواهند برد.

در بازه‌ ده‌سال اخیر، یوان جذاب‌تر دیده می‌شود؛ به‌طوری‌که ۳۰ درصد خالص از بانک‌ها انتظار دارند که ذخایر یوان را افزایش دهند و سهم آن از ذخایر جهانی می‌تواند به سه برابر سطح فعلی برسد.

در همین حال، سه منبع آگاه که مستقیما با مدیران ذخایر کار می‌کنند، به رویترز گفتند که یورو اکنون شانس دارد سهم خود از ذخایر ارزی را که پس از بحران بدهی یورو در سال ۲۰۱۱ از دست داده، تا پایان این دهه بازپس گیرد.

آن‌ها به دیدگاه مثبت‌تر مدیران ذخایر نسبت به یورو پس از اعمال تعرفه‌های ترامپ اشاره کردند. این یعنی سهم یورو از ذخایر ارزی می‌تواند از سطح فعلی حدود ۲۰ درصد به حدود ۲۵ درصد برسد؛ لحظه‌ای مهم در روند بهبود منطقه یورو از بحران بدهی که موجودیت یورو را تهدید کرده بود.

نظرسنجی مجمع رسمی نهادهای پولی و مالی نشان می‌دهد که انتظار می‌رود سهم دالر از ذخایر ارزی جهان در سال ۲۰۳۵ به ۵۲ درصد کاهش یابد؛ اگرچه همچنان در جایگاه اول باقی خواهد ماند، اما نسبت به سطح فعلی ۵۸ درصد پایین‌تر خواهد بود.

پاسخ‌دهندگان به نظرسنجی مجمع رسمی نهادهای پولی و مالی انتظار دارند که سهم یورو از ذخایر جهانی طی ۱۰ سال آینده به حدود ۲۲ درصد برسد.

کنت روگاف، استاد دانشگاه هاروارد، به رویترز گفت: «سهم یورو از ذخایر جهانی در چند سال آینده افزایش خواهد یافت؛ نه به‌دلیل اینکه اروپا به‌طور چشم‌گیری مطلوب‌تر دیده می‌شود، بلکه چون جایگاه دالر تضعیف شده است.»

عدم قطعیت در سیاست‌های ایالات متحده به دالر لطمه زده است. اما به گفته منابعی که مستقیما با مدیران ذخایر صحبت می‌کنند، اگر اروپا بتواند حجم اوراق قرضه خود را افزایش دهد و بازارهای سرمایه خود را یکپارچه کند، می‌تواند زودتر سهم بیشتری از ذخایر را جذب کند.

کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، نیز خواستار اقداماتی برای تقویت یورو به‌عنوان جایگزین معتبر دالر شده است.