• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

کاخ سفید می‌گوید طالبان کمک‌های امریکا به افغانستان را مصادره کرده است

۲۲ سرطان ۱۴۰۴، ۱۰:۳۷ (‎+۱ گرینویچ)

دفتر مطبوعاتی کاخ سفید به واشنگتن‌پست گفته‌ است شواهد فراوانی وجود دارد که کمک‌های امریکا به افغانستان از سوی طالبان مصادره شده و به مردم نرسیده است. با توقف کمک‌های بشردوستانه امریکا، گروه‌های امدادی هشدار داده‌اند که این روند پیامدهای ویرانگری برای مردم افغانستان خواهد داشت.

واشنگتن‌پست روز یکشنبه با بازتاب روایت شماری از افغان‌ها به تاثیر فاجعه‌بار توقف کمک‌های بشردوستانه امریکا در افغانستان پرداخته است.

محمد عثمان می‌گوید که اگر روزی ثروتمند شود در گام نخست ابتدایی‌ترین اقلامی که ماه‌هاست خانواده‌اش از آن‌ها محروم‌اند، خواهد خرید؛ یک بوجی آرد، شکر و مقداری روغن خوراکی.

عثمان می‌گوید: «فقط یکی از پسرهایم کار دارد.». او با نشان دادن دستان ترک‌خورده‌اش از سال‌ها کار سخت می‌افزاید: «دولت به ما هیچ چیزی نداده و حالا هیچ کشور دیگری هم کمک نمی‌کند.»

در طول جنگ ۲۰ ساله امریکا علیه طالبان، روسای جمهور امریکا وعده دادند که افغانستان، یکی از فقیرترین کشورهای جهان را رها نخواهند کرد.

پس از خروج نیروهای امریکایی در ۲۰۲۱ و بازگشت طالبان به قدرت، ایالات متحده بزرگ‌ترین کمک‌کننده بشردوستانه باقی ماند و بیش از ۴۰ درصد کمک‌های بشری را تأمین می‌کرد.

با این‌حال این طناب نجات با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و اعلام توقف فوری کمک‌های خارجی تقریبا قطع شد.

حکومت ترامپ اقدام به انحلال آژانس توسعه بین‌المللی امریکا و لغو هزاران قرارداد کمک در سراسر جهان کرد.

در افغانستان، تقریبا تمام پروژه‌های اقتصادی و بشردوستانه تأمین‌شده توسط امریکا به ارزش حدود ۵۰۰ میلیون دالر قطع شده‌اند.

وزارت خارجه امریکا در ۸ اپریل تایید کرد که تأمین مالی برنامه جهانی غذا را در افغانستان به‌دلیل نگرانی از «سود بردن گروه‌های تروریستی» قطع کرده است.

هشدار امدادگران درباره فاجعه انسانی

امدادگران هشدار داده‌اند که این کاهش‌ها پیامدهای ویرانگری برای افغان‌های عادی خواهد داشت؛ از جمله کسانی که به‌تازگی از کشورهای همسایه اخراج شده‌اند.

برخی مقام‌های طالبان ادعا کرده‌اند افغانستان دیگر به کمک غرب نیاز ندارد، اما اکنون در تأمین داروخانه‌ها و سرپا نگه‌داشتن اقتصادی در حال فروپاشی، با مشکل مواجه‌اند.

افغان‌ها می‌گویند این امر خشم پنهان اما فزاینده عمومی را به‌دنبال داشته است.

به گفته سازمان جهانی بهداشت، تا ماه جون فعالیت بیش از ۴۲۰ مرکز درمانی متوقف یا خاتمه یافته است. این سازمان تخمین زده که بیش از ۳ میلیون نفر تحت‌تأثیر قرار گرفته‌اند.

مقامات افغان می‌گویند برخی شفاخانه‌ها با کمک دیگر اهداکنندگان توانسته‌اند فعالیت خود را از سر بگیرند، اما هشت کارشناس سلامت در مصاحبه با واشنگتن‌پست، از وخامت شدید شرایط درمانی خبر داده‌اند.

بحران سوءتغذیه در راه است

امدادگران می‌ترسند مراکز درمانی به‌زودی با موجی از سوءتغذیه و بیماری‌های مرتبط با آن روبرو شوند. برنامه جهانی غذا در افغانستان، که در سال‌های اخیر بیش از یک‌سوم بودجه‌اش از امریکا تأمین می‌شد، اعلام کرد این هفته فقط قادر به کمک به یک میلیون نفر از میان ۱۰ میلیون نفری است که فورا به غذا نیاز دارند.

جان ایلیف، مدیر برنامه جهانی غذا در افغانستان می‌گوید: «سال ۲۰۲۵ بالاترین آمار سوءتغذیه شدید در تاریخ افغانستان ثبت شد.»

در یک شفاخانه عمومی در حومه غزنی، پزشکان گفتند که در حال اتمام ابتدایی‌ترین داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، مسکن‌ها و داروهای ضد سرطان هستند، داروهایی که پیش‌تر توسط نهادهای غیردولتی تأمین‌شده توسط امریکا فراهم می‌شدند.

پزشکی در لوگر گفت که کاهش کمک‌ها باعث تعلیق کلینیک‌های سیار شده و زنان و کودکان در مناطق دورافتاده را بدون دسترسی به خدمات درمانی رها کرده است.

در مناطق غیرشهری، به گفته پزشکی در غزنی، کمبود کپسول اکسیژن آن‌قدر جدی شده که پزشکان را مجبور به تصمیم‌گیری‌های دشوار در اولویت‌دهی به بیماران کرده است.

رئیس یکی از شفاخانه‌های لوگر به واشنگتن‌پست گفت بیماران به‌طور فزاینده‌ای به درمان‌های سنتی و دعا روی آورده‌اند. او افزود: «تکیه بر طب سنتی و دعا کم‌کم دوباره بازمی‌گردد. به‌جای متخصص ارتوپدی، به دنبال شکسته‌بند می‌گردند.»

پزشکان و پرستاران زیادی بیکار شده‌اند یا حقوقشان کاهش یافته است. به گفته منابع، پرستاران زن نخستین کسانی بودند که اخراج شدند.

مقام‌های برنامه جهانی غذا هشدار داده‌اند که بحران گرسنگی پنهانی در جریان است که ممکن است زمانی نمایان شود که دیگر دیر شده باشد. آیلیف می‌گوید: «ما شاهد تلفات مرگبار گسترده‌ای خواهیم بود.»

شرف‌الدین زمان، سخنگوی وزارت صحت طالبان در مصاحبه با واشنگتن‌پست در کابل، به تأثیرات مخرب قطع کمک‌های امریکا بر شفاخانه‌های افغانستان اذعان کرد و گفت: «لطفا مردم افغانستان را فراموش نکنید.»

اما عبداللطیف نظری، مقام ارشد وزارت اقتصاد طالبان، در مصاحبه‌ای رادیویی در ماه جون گفت کمک‌های خارجی «تبلیغاتی» است و افزود: «ما مشکلات خود را با تولید داخلی حل می‌کنیم.»

با این‌حال، واقعیت اقتصادی برای بسیاری از خانواده‌ها تیره‌وتار است. مصاحبه با بیش از شش افغان نشان می‌دهد که پشت درهای بسته، شکایت از فقر و بیکاری بیشتر شده است.

آریا، زن ۲۱ ساله در کابل می‌گوید: «هیچ‌کس جز اعضای طالبان این روزها نمی‌تواند شغلی پیدا کند.»

حتی کارمندان دولتی هم تحت فشار هستند. چند نفر از آن‌ها به واشنگتن‌پست گفته‌اند که حقوقشان کاهش یافته یا با تأخیر پرداخت می‌شود.

یکی از مقامات که پس از ۲۰۲۱ از دولت پیشین به رژیم طالبان پیوسته، می‌گوید: «در میان کارمندان وزارتخانه‌ها ناامیدی موج می‌زند. همه منتظرند ببینند چه می‌شود.»

پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۳

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۴

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

۵

رهبر یهودی که برای مسلمانان بریتانیا می‌رزمد کیست؟

•
•
•

مطالب بیشتر

دستکم ۲۷ نفر در حملات تازه اسرائیل به غزه کشته شدند

۲۲ سرطان ۱۴۰۴، ۰۹:۳۶ (‎+۱ گرینویچ)

شبکه خبری الجزیره گزارش داد که در پی حملات هوایی اسرائیل در روز یکشنبه، دستکم ۲۷ فلسطینی کشته شدند. بمباران بی‌وقفه اسرائیل در سراسر غزه، روز گذشته نیز ۱۱۰ کشته بر جای گذاشت.

وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که از آغاز تهاجم اسرائیل تاکنون ۵۷ هزار و ۸۸۲ نفر کشته و بیش از ۱۳۸ هزار نفر زخمی شده‌اند.

حملات اسرائیل در حالی ادامه یافته است که تلاش‌ها برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها جریان دارد.

پیشتر یک مقام اسرائیلی به رویترز گفت که این کشور با پیشنهاد توافق آتش‌بس ۶۰ روزه و آزادی گروگان‌ها موافقت، اما حماس آن را رد کرده است.

رویترز به نقل از منابع آگاه فلسطینی و اسرائیلی گزارش داد مذاکرات برای آتش‌بس به دلیل اختلاف بر سر میزان عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی از غزه به بن‌بست مواجه شده است.

نتایج تحقیقات سقوط هواپیمای هندی: خلبانان در کنترول کلید سوخت سردرگم بودند

۲۲ سرطان ۱۴۰۴، ۰۷:۲۲ (‎+۱ گرینویچ)

دفتر تحقیقات سوانح هوایی هند در یک گزارش ابتدایی اعلام کرد که خلبانان هواپیمای بوئینگ ۷۸۷ شرکت ایر ایندیا که در اواخر جوزا سقوط کرد، هنگام کنترول کلید قطع سوخت سردرگم شده بودند.

طبق این گزارش، کلیدهای قطع سوخت موتور تقریباً هم‌زمان جابه‌جا شده و باعث قطع سوخت‌رسانی به موتورها شدند.

طبق گزارش، این هواپیما که از احمدآباد هند عازم لندن بود، اندکی پس از برخاستن، دچار کاهش قدرت پیشرانه شد و شروع به سقوط کرد.

فیلم‌های دوربین مداربسته نشان دادند که تقریبا بلافاصله پس از برخاستن هواپیما، توربین اضطراری هوا (RAT) فعال شده، امری که نشانه‌ای از قطع نیروی پیشرانه‌ها تلقی می‌شود.

در گزارش آمده که در لحظات پایانی پرواز، صدای یکی از خلبانان در ضبط‌کننده صوتی کابین شنیده می‌شود که از همکار خود می‌پرسد چرا سوخت را قطع کرده‌ای؟ دیگری در پاسخ می‌گوید که او چنین کاری نکرده است. گزارش مشخص نکرده که کدام‌یک از این جملات از سوی خلبان اصلی و کدام‌یک از سوی کمک‌خلبان گفته شده، و همچنین معلوم نیست که کدام‌یک پیام وضعیت اضطراری «می‌دی، می‌دی، می‌دی» را مخابره کرده است.

برپایه گزارش، کلیدهای سوخت تقریباً هم‌زمان، از حالت «روشن» به «قطع» تغییر وضعیت داده‌اند. گزارش اولیه توضیح نداده که چگونه این کلیدها ممکن است در جریان پرواز به حالت قطع درآمده باشند.

این گزارش، پرسش‌های تازه‌ای را درباره جایگاه کلیدهای حیاتی قطع سوخت موتور هواپیما مطرح می‌کند.

خلبان اصلی، سومیت سابهروال ۵۶ ساله و مربی پرواز ایر ایندیا بود و ۱۵ هزار و ۶۳۸ ساعت سابقه پرواز داشت. کمک‌خلبان، کلایو کوندر ۳۲ ساله با ۳ هزار و ۴۰۳ ساعت سابقه پرواز بود.

سقوط هواپیمای ایر ایندیا مرگبارترین سانحه هوایی در یک دهه گذشته در سطح جهان است.

این هواپیما دارای ۲۴۲ سرنشین بود که همه به‌جز یک نفر کشته شدند.

نتانیاهو: جمهوری‌اسلامی اگر به بمب اتمی برسد، اسرائیل را با آن هدف می‌گیرد

۲۲ سرطان ۱۴۰۴، ۰۵:۰۹ (‎+۱ گرینویچ)

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در گفت‌وگویی اختصاصی با شبکه فاکس‌نیوز با اشاره به این‌که جمهوری‌اسلام باید از بین برود، هشدار داد این حکومت نه‌تنها در مسیر دستیابی به بمب اتمی حرکت می‌کند، بلکه در صورت دست‌یابی به این سلاح، از آن برای نابودی اسرائیل استفاده خواهد کرد.

این اظهارات در مصاحبه‌ای از پیش ضبط‌شده در برنامه «زندگی، آزادی و لوین» به میزبانی مارک لوین مطرح شد که شنبه شب از شبکه فاکس‌نیوز پخش شد.

نتانیاهو در این گفت‌وگو با اشاره به تحولات اخیر منطقه به‌ویژه درگیری‌های اسرائیل با جمهوری اسلامی، گفت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از فروپاشی محور مقاومت و سقوط حزب‌الله، با شتاب در تلاش برای تسلیح اورانیوم غنی‌شده بود.»

او اضافه کرد «گفتیم که تهران ظرف یک سال به بمب اتمی خواهند رسید و از آن استفاده خواهد کرد. برخلاف سایر قدرت‌های هسته‌ای، آن‌ها واقعا این سلاح را به‌کار خواهند برد و ما را از صفحه روزگار محو خواهند کرد.»

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین از مواضع دولت ترامپ در برابر تهران تمجید کرد و افزود: «بسیاری از دولت‌های جهان، حتی دولت‌های امریکا، تصور می‌کردند ایران آینده‌دار است؛ کشوری با ۹۰ میلیون جمعیت و حکومتی سرسخت که در خاورمیانه قدرت‌نمایی می‌کند. اما من هرگز چنین تصوری نداشتم.»

نتانیاهو با اشاره به رویکرد رییس‌جمهوری امریکا، گفت: «دیدگاه ترامپ تازه و امیدوارکننده بود. او معتقد بود نباید با این قلدرها و هیولاها معامله کرد؛ باید در برابرشان ایستاد و ایستادگی کرد.»

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین درباره ساختار این همکاری افزود: «این مشارکت برابر نیست، زیرا امریکا رهبر جهان آزاد است و اسرائیل دژ آن در خاورمیانه. اما این یک همکاری مبتنی بر احترام متقابل و گفت‌وگوی آزاد است ... بین من و ترامپ وحدت هدفی وجود داشت که باعث شد به دستاوردهایی برسیم که پیش از آن غیرقابل‌تصور بود.»

نتانیاهو در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به عمق همکاری‌های نظامی و اطلاعاتی اسرائیل با امریکا، گفت: «ما متحدی هستیم که خودمان می‌جنگیم. روی زمین، در میدان نبرد، این ما هستیم که در خط مقدم هستیم. از پلتفرم نظامی امریکا استفاده می‌کنیم، اما خودمان هم تسلیحات پیشرفته‌ای تولید می‌کنیم که آن‌ها را با آمریکا به اشتراک می‌گذاریم. این همکاری دوجانبه، هم از آزادی محافظت می‌کند و هم آینده ما را ایمن می‌سازد.»

او همچنین تأکید کرد که همکاری‌های اطلاعاتی اسرائیل با امریکا موجب نجات جان شهروندان بسیاری شده است: «اطلاعاتی که ما با امریکا به اشتراک می‌گذاریم، جان‌های زیادی را از تروریسم نجات داده؛ از جمله جان‌های آمریکایی.»

نتانیاهو در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود به وضعیت گروگان‌های اسرائیلی در نوار غزه پرداخت و گفت: «ما همه تلاش خود را می‌کنیم که آسیبی به آن‌ها نرسد. اسرائیل نهایت کوشش را برای پرهیز از تلفات غیرنظامیان انجام می‌دهد، در حالی‌که حماس تمام تلاش خود را صرف هدف قرار دادن غیرنظامیان می‌کند.»

در ادامه این مصاحبه، مجری برنامه از نتانیاهو پرسید اگر می‌توانست با یکی از شخصیت‌های تاریخی دیدار کند، چه کسی را انتخاب می‌کرد. نتانیاهو بلافاصله پاسخ داد: «تئودور هرتسل.»

او در توضیح این انتخاب گفت: «هرتسل در ۳۶ سالگی هشدار داد که یهودیان به‌دلیل موج یهودستیزی در اروپا در معرض نابودی قرار دارند و تنها راه نجات، احیای دولت یهود در سرزمین اجدادی است. او در ۴۴ سالگی درگذشت، اما در همان هشت سال جنبشی شگفت‌انگیز را آغاز کرد و شعله‌ای در دل ملت یهود برانگیخت که ۵۰ سال بعد منجر به تشکیل کشور یهود شد.»

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین تصریح کرد که در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و راهبردی نیز همواره به هرتسل می‌اندیشد و از او الهام می‌گیرد.

او در پایان گفت: «ما قدردان حمایت آمریکا هستیم، اما انتظار نداریم که سربازان آمریکایی در میدان نبرد کنار ما بجنگند. ما بارها و بارها ثابت کرده‌ایم که می‌توانیم از خودمان دفاع کنیم و این کاری است که همچنان ادامه خواهیم داد.»

خبرگزاری فارس: مسعود پزشکیان در حمله اخیر اسرائیل به نشست شورای امنیت ملی زخمی شده بود

۲۲ سرطان ۱۴۰۴، ۰۰:۰۴ (‎+۱ گرینویچ)

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران گزارش داد که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در حمله اخیر اسرائیل به محل نشست شورای عالی امنیت ملی، هنگام خروج از دریچه اضطراری ساختمان بمباران‌شده، از ناحیه پا زخمی شده بود.

به‌ نوشته فارس، صبح روز دوشنبه ۲۶ جوزا، جلسه شورای‌ عالی امنیت ملی با حضور روسای سه قوه و دیگر مقامات ارشد ایران در طبقات زیرین یک ساختمان در غرب تهران درحال برگزاری بود که اسرائیل با شلیک شش موشک یا بمب، ورودی‌ها و خروجی‌های ساختمان را هدف قرار دادند.

فارس نوشته این حمله مشابه عملیات کشتن حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزب‌الله لبنان، طراحی شده بود و جنگنده‌ای اسرائیل با شلیک ۶ بمب یا موشک، ورودی‌ها و خروجی‌های ساختمان را هدف قرار دادند تا مسیرهای فرار را مسدود و جریان هوا را قطع کنند.

این خبرگزاری افزود که در پی انفجارها، برق طبقه محل جلسه قطع شد، اما مقامات حاضر با استفاده از یک دریچه اضطراری از ساختمان خارج شدند.

بر اساس این گزارش، برخی افراد از جمله مسعود پزشکیان حین خروج دچار جراحات سطحی در ناحیه پا شدند.

در جریان جنگ اخیر میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، تعدادی از فرماندهان عالی‌رتبه نظامی و همچنین کارشناسان برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی کشته شدند.

پیشتر محمدمهدی طباطبایی، معاون اطلاع‌رسانی دفتر مسعود پزشکیان، در گفت‌وگو با شبکه المیادین گفت: «اسرائیل تلاش کرده مسعود پزشکیان را ترور کند.»

همچنین پزشکیان در مصاحبه‌اش با کارلسون، اسرائیل را به تلاش برای کشتن خود متهم کرد.

او گفت: «ما در جلسه‌ای داخلی مشغول مرور برنامه‌ها بودیم که براساس اطلاعاتی که از جاسوس‌هایشان گرفته بودند منطقه‌ای را که در آن حضور داشتیم، بمباران کردند. ولی وقتی خدا نخواهد، حادثه‌ای رخ نمی‌دهد.»

اخیرا علی لاریجانی، مشاور خامنه‌ای نیز گفته بود که اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه قصد داشت بعد از هدف قرار دادن سران قوا، به سراغ رهبر جمهوری‌ اسلامی برود.

لاریجانی گفت اسرائیل به محل جلسه شورای عالی امنیت ملی حمله کرد «تا سران قوا و کشور و افراد مهم را از بین ببرد و سراغ رهبری بیاید، اما موفق نشد».

اسرائیل تاکنون واکنشی به ادعای مقامات جمهوری اسلامی درباره قصد کشتن سران قوا نشان نداده است.

ترامپ از دادستان کل خود در برابر انتقادات حامیانش دفاع کرد

۲۱ سرطان ۱۴۰۴، ۲۳:۵۹ (‎+۱ گرینویچ)

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، روز شنبه از پم باندی، دادستان کل، که به دلیل مدیریت پرونده جفری اپستین با انتقادات شدید حامیان جریانش روبه‌رو شده، حمایت کرد.

ترامپ در شبکه اجتماعی خود نوشت: «چه اتفاقی برای پسرها و در برخی موارد دخترهای من افتاده؟ چرا به پم باندی حمله می‌کنند که کار فوق‌العاده‌ای انجام می‌دهد؟ ما یک تیم هستیم و از این وضعیت خوشم نمی‌آید.»

چهره‌های سرشناس حامی ترامپ، از جمله لارا لوومر، فعال سیاسی، به دلیل نحوه رسیدگی دولت به پرونده اپستین خواستار برکناری باندی شده‌اند. اپستین سرمایه‌داری بود که به جرایم جنسی محکوم شد و در سال ۲۰۱۹ در زندان خودکشی کرد.

ترامپ و برخی مقام‌های ارشدش پیش‌تر وعده داده بودند فهرست مشتریان احتمالی اپستین را منتشر کرده و حقیقت مرگ او را فاش کنند، اما وزارت دادگستری اخیراً اعلام کرده اپستین خودکشی کرده و هیچ فهرست اخاذی‌کننده‌ای وجود ندارد.

ترامپ در ادامه نوشت: «ما یک دولت بی‌نقص داریم که همه دنیا درباره‌اش صحبت می‌کنند. نباید وقت و انرژی‌مان را روی جفری اپستین، کسی که هیچ‌کس اهمیتی به او نمی‌دهد، تلف کنیم. بگذارید پم باندی کارش را انجام دهد – او فوق‌العاده است.»

او در پایان گفت دولتش باید از این پرونده عبور کند و تمرکز خود را بر تحقیق درباره «انتخابات تقلبی» بگذارد؛ ادعایی که تاکنون بارها از سوی مقامات رسمی رد شده است.