• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

سازمان ملل: ذخایر تریاک افغانستان تا پایان ۲۰۲۶ دوام خواهد کرد

۵ سرطان ۱۴۰۵، ۰۷:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در گزارش جهانی مواد مخدر ۲۰۲۶ هشدار داده است که کاهش بی‌سابقه تولید تریاک در افغانستان، همزمان با گسترش مواد افیونی مصنوعی، در حال تغییر ساختار بازار جهانی مواد مخدر است.

براساس این گزارش که روز جمعه، پنجم سرطان منتشر شد، افغانستان که تا سال ۲۰۲۲ حدود ۸۰ درصد تریاک غیرقانونی جهان را تولید می‌کرد، پس از اجرای ممنوعیت کشت خشخاش از سوی طالبان با سقوط ۹۵ درصدی تولید تریاک روبه‌رو شده است.

سطح زیر کشت خشخاش از حدود ۲۳۲ هزار هکتار در سال ۲۰۲۲ به ۱۰ هزار و ۲۰۰ هکتار در سال ۲۰۲۵ کاهش یافته و تولید تریاک نیز از ۶ هزار و ۲۰۰ تن به حدود ۲۹۶ تن رسیده است.

با این حال، سازمان ملل گفته است که ذخایر موجود تریاک در افغانستان تا پایان سال ۲۰۲۶ دوام خواهد کرد.

هروئین دیگر تنها ماده غالب بازار نیست

سازمان ملل می‌گوید سلطه یک‌صد ساله هروئین بر بازار جهانی مواد افیونی اکنون با چالش روبه‌رو شده است.

بر اساس گزارش، دو تحول همزمان در حال تغییر بازار جهانی مواد افیونی هستند: کاهش شدید تولید تریاک در افغانستان و گسترش مواد افیونی مصنوعی قوی مانند فنتانیل و نیتازین‌ها.

گزارش می‌گوید این دو روند در کنار هم، بازارهای جهانی مواد افیونی را به سمت یک تغییر بنیادین سوق داده‌اند.

قاچاقچیان به دنبال جایگزین هروئین هستند

سازمان ملل هشدار می‌دهد که کاهش عرضه هروئین، قاچاقچیان را به جست‌وجوی جایگزین‌های جدید واداشته است.

در گزارش آمده است که اختلال واقعی یا حتی تصور اختلال در عرضه هروئین می‌تواند قاچاقچیان را به سوی مواد افیونی مصنوعی، از جمله فنتانیل‌ها، نیتازین‌ها و دیگر مواد جدید سوق دهد.

به گفته این نهاد، این مواد ارزان‌تر، قوی‌تر و تولید آن‌ها آسان‌تر از هروئین است و به کشت خشخاش نیاز ندارد.

سازمان ملل تأکید می‌کند که این روند می‌تواند بازار جهانی مواد افیونی را از مواد گیاهی به سوی مواد مصنوعی تغییر دهد.

ذخایر افغانستان هنوز به طور کامل پایان نیافته است

با وجود سقوط تولید، سازمان ملل می‌گوید ذخایر تریاک باقی‌مانده در افغانستان هنوز به طور کامل مصرف نشده است.

برآوردهای این نهاد نشان می‌دهد که این ذخایر احتمالاً تا پایان سال ۲۰۲۶ دوام خواهد آورد.

گزارش می‌افزاید که ادامه کشفیات هروئین و تریاک در افغانستان و کشورهای اطراف آن، عمدتاً ناشی از همین ذخایر است.

با این حال، حجم کشفیات نسبت به سال‌های پیش از ممنوعیت کاهش یافته و نشانه‌های کاهش عرضه در بازارهای جهانی دیده می‌شود.

قیمت هروئین افزایش یافته است

سازمان ملل می‌گوید کاهش عرضه هروئین باعث افزایش قیمت آن در بازارهای مصرف شده است.

در ۱۲ بازار اصلی مقصد هروئین افغانستان، قیمت هر گرم خالص هروئین در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ تقریباً دو برابر شد و از حدود ۲۵۰ دالر به نزدیک ۵۰۰ دالر رسید.

همزمان، خلوص هروئین نیز کاهش یافته است؛ موضوعی که از فشار بر عرضه حکایت دارد.

هیچ کشوری جای افغانستان را نگرفته است

گزارش تأکید می‌کند که تاکنون هیچ کشور دیگری نتوانسته کاهش تولید افغانستان را جبران کند.

اگرچه میانمار از سال ۲۰۲۳ به بزرگ‌ترین تولیدکننده تریاک جهان تبدیل شده و تولید آن به بیش از هزار تن رسیده است، اما سازمان ملل می‌گوید این افزایش ناشی از درگیری‌های داخلی آن کشور بوده و ارتباطی با کاهش تولید افغانستان ندارد.

همچنین در مکسیکو و لائوس نیز افزایش چشمگیری در تولید مشاهده نشده است.

نشانه‌هایی از انتقال کشت خشخاش به منطقه

سازمان ملل از نشانه‌های اولیه انتقال بخشی از کشت خشخاش به کشورهای اطراف افغانستان خبر داده است.

بر اساس گزارش، مساحت مزارع خشخاش نابودشده در هند و پاکستان از ۵ هزار و ۸۶۸ هکتار در سال ۲۰۲۲ به ۱۳ هزار و ۲۰۰ هکتار در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.

با این حال، سازمان ملل می‌گوید حتی در صورت افزایش تولید در کشورهای دیگر، جایگزین کردن سریع نقش افغانستان دشوار خواهد بود.

مواد افیونی مصنوعی در حال گسترش‌ است

گزارش نشان می‌دهد که پس از دو سال کاهش، شمار مواد افیونی مصنوعی جدید در بازارهای جهانی بار دیگر افزایش یافته است.

موارد شناسایی این مواد در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ در بیشتر مناطق جهان افزایش داشته، اما رشد آن در اروپا، اقیانوسیه و افریقا چشمگیرتر بوده است.

در امریکای شمالی، جایی که فنتانیل تا حد زیادی جای هروئین را گرفته، تعداد مواد افیونی مصنوعی جدید شناسایی‌شده در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۰ درصد افزایش یافت.

این رقم در اروپا بیش از ۸۰ درصد و در اقیانوسیه حدود ۱۵۰ درصد افزایش داشت.

افزایش جهانی مصرف مواد مخدر

گزارش جهانی مواد مخدر ۲۰۲۶ نشان می‌دهد که مصرف مواد مخدر در جهان همچنان در حال افزایش است. در سال ۲۰۲۴ حدود ۳۳۱ میلیون نفر از مواد مخدر استفاده کرده‌اند که نسبت به یک دهه پیش ۳۴ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

کانابیس با ۲۵۶ میلیون مصرف‌کننده همچنان پرمصرف‌ترین ماده مخدر جهان است. همچنین حدود ۶۳ میلیون نفر از مواد افیونی، ۳۲ میلیون نفر از آمفتامین‌ها و ۲۵ میلیون نفر از کوکائین استفاده کرده‌اند.

سازمان ملل می‌گوید تولید جهانی کوکائین به رکورد جدیدی رسیده و از چهار هزار تن فراتر رفته است. در عین حال، بازار مواد مخدر مصنوعی نیز به سرعت در حال گسترش است.

در سال ۲۰۲۴ تعداد مواد روانگردان جدید شناسایی‌شده در جهان به ۷۵۵ نوع رسید که بالاترین رقم ثبت‌شده تاکنون است.

بر اساس این گزارش، حدود ۶۳ میلیون نفر در جهان با اختلالات ناشی از مصرف مواد مخدر زندگی می‌کنند، اما تنها یک نفر از هر ۱۲ نفر به خدمات درمانی دسترسی دارد.

سازمان ملل نتیجه‌گیری کرده است که کاهش تولید تریاک در افغانستان، رشد مواد مخدر مصنوعی، افزایش تولید کوکائین و تغییر مسیرهای قاچاق، در حال بازسازی ساختار بازار جهانی مواد مخدر هستند.

پربازدیدترین‌ها

طالبان فعالیت ۷ دانشگاه خصوصی را تعلیق و جواز ۲ دانشگاه را لغو کرد
۱

طالبان فعالیت ۷ دانشگاه خصوصی را تعلیق و جواز ۲ دانشگاه را لغو کرد

۲

وزیر عدلیه طالبان رهبران هزاره را احضار کرد

۳

مشاهده «اشیای ناشناس» در آسمان افغانستان در اسناد تازه پنتاگون

۴

بزرگترین چالش‌های طالبان پنج سال پس از ورود به کابل

۵

دو خبرنگار و سینماگر افغان در اسلام‌آباد «ناپدید» شده‌اند

•
•
•

مطالب بیشتر

طالبان ارتش خود را به کمک روسیه بازسازی می‌کند

۴ سرطان ۱۴۰۵، ۱۳:۳۳ (‎+۱ گرینویچ)
•
محبوب‌شاه محبوب
100%

اداره طالبان پس از نزدیک به پنج سال تسلط بر افغانستان، تلاش می‌کند نیروها و جنگجویان خود را به شکل یک ارتش منظم درآورد و راه‌های تازه‌ای را برای تأمین واحدهای زرهی، توپخانه، نیروی هوایی و شبکه‌های لجستیکی پیدا کند.

در همین راستا، در ششم جوزا و در حاشیه نشست امنیتی مسکو، محمدیعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، توافقنامه‌ای برای همکاری‌های نظامی ـ فنی با سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه امضا کرد. بر اساس این توافق، مسکو تجهیزات نظامی به‌جا مانده از دوران اتحاد شوروی را که در اختیاز طالبان قرار دارد، بازسازی خواهد کرد.

این توافق در حالی امضا می‌شود که روابط طالبان با پاکستان از ماه دلو به این سو متشنج بوده و هواپیماهای پاکستانی به‌طور مکرر پایتخت افغانستان و ولایت‌های مرزی را هدف قرار داده‌اند.

بر اساس یافته‌های افغانستان اینترنشنال، طالبان در چارچوب توافق جدید در زمینه احیای سلاح‌ها، وسایط زرهی، سامانه‌های دفاع هوایی و حتی ترمیم و فعال‌سازی دوباره جنگنده‌ها و چرخبال‌های نظامی از مسکو درخواست همکاری کرده است.

احیای میراث شوروی

به گفته منابع مختلف در وزارت دفاع، اداره امور، ریاست استخبارات و وزارت خارجه طالبان، توافق همکاری نظامی و فنی میان دو طرف پنج محور اساسی دارد که شامل آموزش نیروها، پشتیبانی فنی از سلاح‌ها، همکاری اطلاعاتی، عملیات علیه گروه‌های مسلحی که روسیه آن‌ها را تهدید می‌داند و همکاری‌های لجستیکی است.

به گفته منابع، تمرکز اصلی این همکاری بر مبارزه با شاخه خراسان داعش است؛ گروهی که مسکو آن را تهدیدی جدی برای امنیت آسیای میانه و روسیه می‌داند.

روسیه تعهد کرده است سلاح‌های سبک را ترمیم و تأمین کند تا پاسگاه‌های طالبان در امتداد خط دیورند و مرزهای آسیای میانه تقویت شوند.

اما درخواست‌های طالبان بسیار گسترده‌تر از این است.

یک منبع در ریاست دفاع و امنیت اداره امور طالبان به افغانستان اینترنشنال گفت که طالبان تلاش دارد روابط مستقیمی با مجتمع صنایع نظامی روسیه برقرار کند تا امکان خرید سلاح و ترمیم آن‌ها را فراهم کند.

طالبان فهرستی شامل ۱۴ هزار و ۸۰۳ میل سلاح از انواع مختلف خانواده AK تهیه کرده‌اند که روسیه بر اساس آن این سلاح‌ها را ترمیم و مهمات مورد نیازشان را تأمین خواهد کرد. در این فهرست سلاح‌های AK-47، AKM، AKMS و AK-74 که در افغانستان با نام «کلاشینکوف» شناخته می‌شوند، شامل‌اند.

علاوه بر این، ۸ هزار و ۶۳۲ میل سلاح AKS-74U (کرینکوف)، تفنگ نیمه‌اتومات SKS و تفنگ تک‌تیرانداز SVD دراگانوف نیز در فهرست قرار دارند که باید ترمیم شوند. همچنین در این فهرست ترمیم ۲۱ هزار و ۳۲ قبضه تفنگچه ماکاروف، TT-33 و تفنگچه خودکار استچکین نیز درخواست شده است.

کارشناسان امور نظامی می‌گویند بخش بزرگی از این سلاح‌ها در دوره‌های حکومت‌های نزدیک به اتحاد شوروی و طی دهه‌ها جنگ وارد افغانستان شده‌اند.

هرچند سلاح‌های امریکایی موجود در اختیار طالبان از نمونه‌های روسی پیشرفته‌تر هستند، اما به دلیل محدودیت در دسترسی به قطعات، مهمات و خدمات ترمیمی، استفاده از آن‌ها در میان جنگجویان طالبان روزبه‌روز کاهش یافته است.

طالبان در بخش ترمیم سلاح‌های سنگین نیز تعدادی سلاح را مشخص کرده‌اند که شامل ۷۶۵ میل دهشکه (DShK)، پیکا (PKM)، زیکویک، KPV و RPK می‌شود. این سلاح‌ها برای جنگ‌های میدانی و دفاع از پاسگاه‌ها اهمیت زیادی دارند.

در بخش سلاح‌های ضدزره، طالبان علاوه بر راکت‌انداز RPG-7، توپ‌های ضدتانک SPG-9 و B-10، خواستار دریافت موشک‌های هدایت‌شونده‌ای مانند 9M14 Malyutka و 9K111 Fagot نیز شده‌اند.

مالیوتکا و فاگوتُ موشک‌های ضدتانک ساخت شوروی هستند که از مرگبارترین سلاح‌ها برای انهدام اهداف سنگین به شمار می‌روند. مالیوتکا موشک نسل اولی است که با جوی‌استیک دستی هدایت می‌شود و توانایی هدف قرار دادن تانک‌ها تا فاصله سه کیلومتری را دارد؛ در حالی که فاگوت سامانه پیشرفته‌تری از نسل دوم است که از داخل لوله پرتاب شده و با کمک دوربین به‌صورت نیمه‌خودکار هدف را دنبال می‌کند.

منابع می‌گویند فهرست این سلاح‌ها در وزارت دفاع است، اما تاکنون موجودیت آن‌ها تأیید نشده و به همین دلیل از روسیه درخواست شده‌اند.

بر اساس اطلاعات منابع، طالبان به‌طور ویژه خواهان دریافت سامانه‌های دفاع هوایی قابل حمل بر شانه مانند استرلا (Strela) و ایگلا (Igla) شده‌اند. این موشک‌ها توسط اتحاد شوروی و سپس روسیه ساخته شده و قابلیت حمل توسط افراد را دارند.

این سلاح‌ها بر اساس فناوری فروسرخ (ردیابی حرارتی) عمل می‌کنند و گرمای موتور هدف را دنبال می‌کنند.

این سامانه‌ها عمدتاً برای سرنگونی هواگردهای با ارتفاع پایین، از جمله هلیکوپترها، هواپیماهای ترابری نظامی و برخی جنگنده‌های دیگر استفاده می‌شوند.

درخواست این سلاح‌ها در حالی مطرح شده که به باور تحلیلگران، حریم هوایی افغانستان همچنان امن نیست و به‌طور مکرر گزارش‌هایی از پرواز پهپادهای ناشناس در آسمان کشور منتشر می‌شود.

طالبان تانک‌ها و وسایط زرهی قدیمی را بازسازی می‌کند

در میان تجهیزات وزارت دفاع افغانستان، ۷۶ تانک زرهی هشت‌چرخه BTR-60 و BTR-70، وسایط جنگی پیاده‌نظام BMP-1 و BMP-2 و همچنین تانک‌های T-55 و T-62 ثبت شده‌اند. پیش از این شمار این وسایط حدود ۴۶۰ عراده برآورد می‌شد.

برخی منابع در وزارت دفاع طالبان به افغانستان اینترنشنال گفتند که این وسایط زرهی نیز در فهرست تجهیزات نیازمند ترمیم قرار دارند؛ از میان آن‌ها ۲۱ عراده سالم هستند و بقیه به بازسازی و ترمیم نیاز دارند.

در جریان جنگ اتحاد شوروی و مجاهدین افغان در سال‌های (۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹) وسایط زرهی BMP-1 و BMP-2 نقش مهمی در عملیات نظامی نیروهای شوروی داشتند. این جنگ باعث شد برخی ضعف‌های اساسی طراحی BMP-1 آشکار شود و در نتیجه استفاده از مدل پیشرفته‌تر BMP-2 سرعت گیرد.

به گفته تحلیلگران نظامی، BMP-1 که اساساً برای نبرد در دشت‌های باز اروپا طراحی شده بود، در افغانستان با مشکلات زیادی روبه‌رو شد. تأثیر توپ ۷۳ میلی‌متری آن در مناطق کوهستانی و مرتفع علیه اهداف مجاهدین محدود بود. همچنین زره آن در برابر راکت‌های RPG-7 و مسلسل‌های سنگین آسیب‌پذیر تلقی می‌شد که میزان خسارت‌پذیری آن را بالا می‌برد؛ اما این نواقص در نسل دوم برطرف شد.

طالبان همچنین خواهان ترمیم ۳۱ توپخانه متحرک ۱۵۲ میلی‌متری و ۲۷ راکت‌انداز شده‌اند.

به گفته منابع، در وزارت دفاع تحت کنترول طالبان ۳۰۲۰ موتر روسی کاماز، موترهای حامل توپ، تریلرها و تریلرهای ویژه حمل تانک نیز موجود است، اما هنوز روشن نیست چه تعداد از آن‌ها به ترمیم و نوسازی نیاز دارند.

موضوع موترهای کاماز در اواخر ماه ثور نیز در مجمع اقتصادی کازان میان نمایندگان طالبان و مقام‌های روسیه و تاتارستان مطرح شده بود.

آیا «ارابه شیطان» دوباره پرواز خواهد کرد؟

مهم‌ترین بخش درخواست‌های طالبان احتمالاً مربوط به نیروی هوایی است.

طالبان خواستار ترمیم ۱۱ فروند هلیکوپتر ترابری Mi-8 و Mi-17 و چهار فروند هلیکوپتر تهاجمی Mi-24 شده‌اند. Mi-24 که در افغانستان با نام «ارابه شیطان» شناخته می‌شود، برای پشتیبانی نزدیک هوایی استفاده می‌شود.

علاوه بر این، درخواست ترمیم ۱۲ فروند دیگر از جنگنده‌های MiG-21، MiG-23، Su-22 و Su-25 نیز مطرح شده است.

این هواپیماها در آشیانه‌های فرودگاه‌های کابل، هرات، جلال‌آباد، خوست، بگرام و قندهار قرار دارند.