• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

هجوم ۵۰ هزار پناهجو به سئوتا اروپا را غافلگیر کرد

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۲۳:۵۹ (‎+۱ گرینویچ)

تنها در دو روز، دستکم ۵۰ هزار نفر از مراکش خود را به سئوتا، منطقه خودمختار متعلق به اسپانیا در شمال افریقا، رساندند.

این ورود کم‌سابقه نه‌تنها یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های مرزی سال‌های اخیر اروپا را رقم زد، بلکه بحث‌های سیاسی درباره مهاجرت، امنیت مرزها و روابط اسپانیا و مراکش را دوباره شعله‌ور کرد.

چه چیزی جرقه این هجوم را زد؟

نیویارک تایمز در گزارشی نوشت اینکه مردم برای یافتن زندگی بهتر راهی اروپا شوند، اتفاق تازه‌ای نیست. اما آنچه سئوتا را به یک معما تبدیل کرده، زمان و ابعاد این موج مهاجرت است. هنوز کسی با اطمینان نمی‌داند چه شد که ظرف تنها دو روز، ده‌ها هزار نفر تقریباً هم‌زمان تصمیم گرفتند خود را به مرز اسپانیا برسانند.

همین ابهام باعث شده روایت‌های متفاوتی درباره علت این رویداد مطرح شود، روایت‌هایی که هر کدام، مسئولیت بحران را متوجه بازیگری متفاوت می‌کنند.

وزارت داخله مراکش روز یکشنبه اعلام کرد که هجوم مهاجران به سئوتا و ملیله اسپانیا، در نتیجه اطلاعات نادرست در شبکه‌های اجتماعی، فعالیت شبکه‌های قاچاق انسان و برداشت نادرست از یک حکم دادگاه اسپانیا رخ داده است.

این وزارتخانه گفت حدود ۴۰ هزار نفر وارد سئوتا شدند و از ورود یک‌هزار و ۱۳۵ نفر به ملیله جلوگیری شد. به گفته مقام‌های مراکش، در این رویداد ۱۱ نفر که بیشتر آنان هنگام عبور از مرز غرق شدند، جان باختند.

شهری کوچک در برابر موجی بی‌سابقه

به نوشته نیویارک تایمز، سئوتا با جمعیتی حدود ۸۴ هزار نفر، یکی از کوچک‌ترین مناطق خودمختار اسپانیاست. اما در کمتر از ۴۸ ساعت، ورود ۵۰ تا ۶۰ هزار مهاجر، این شهر را با بحرانی روبه‌رو کرد که هیچ آمادگی برای مدیریت آن نداشت.

هزاران مهاجر در خیابان‌ها، پارک‌ها و سواحل سرگردان بودند. نه جایی برای اسکان داشتند و نه امکانات کافی برای دریافت غذا و خدمات اولیه. بسیاری از ساکنان نیز از بیم ناآرامی‌ها خانه‌های شان را ترک نکردند و حکومت اسپانیا را به ناتوانی در مدیریت بحران متهم کردند.

هرچند بیشتر مهاجران تا چند روز بعد به مراکش بازگردانده شدند، اما این بحران کوتاه‌مدت، بحث مهاجرت را بار دیگر به یکی از مهم‌ترین موضوعات سیاسی اروپا تبدیل کرد.

دو روایت درباره عامل بحران

هنوز روشن نیست چه کسی یا چه عاملی این موج مهاجرت را رقم زده است، اما دو روایت بیش از همه مطرح است.

نخستین روایت، سیاست‌های حکومت پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا را مقصر می‌داند. منتقدان می‌گویند تصمیم حکومت برای فراهم کردن امکان قانونی شدن وضعیت بیش از یک میلیون مهاجر فاقد مدرک و همچنین رأی اخیر دادگاه عالی اسپانیا درباره محدود شدن بازگرداندن برخی مهاجران، این تصور را ایجاد کرده که ورود به اسپانیا آسان‌تر از گذشته شده است.

آقای سانچز این برداشت را رد کرده و قاچاقچیان انسان را مسئول دانسته است. به گفته او، این شبکه‌ها با انتشار اطلاعات نادرست، هزاران نفر را به حرکت به سوی مرزهای اسپانیا ترغیب کردند.

در مقابل، گروهی دیگر معتقدند نقش مراکش را نمی‌توان نادیده گرفت. آنان به بحران مشابه سال ۲۰۲۱ اشاره می‌کنند که هزاران نفر با عبور از مرز وارد سئوتا شدند و بسیاری آن را اقدامی از سوی رباط برای اعمال فشار بر مادرید در اختلافات سیاسی دو کشور دانستند.

این بار نیز برخی مهاجران گفته‌اند مأموران مرزی مراکش نه‌تنها مانع عبور آنان نشدند، بلکه مسیر رسیدن به مرز را نیز به آن‌ها نشان دادند. با این حال، هیچ مدرک قطعی برای اثبات نقش دولت مراکش در سازمان‌دهی این موج مهاجرت منتشر نشده است.

چرا یافتن پاسخ اهمیت دارد؟

پاسخ این پرسش، فقط برای روشن شدن یک رویداد گذشته اهمیت ندارد بلکه می‌تواند مسیر سیاست مهاجرتی اروپا را تغییر دهد.

به گفته نیویارک تایمز، اگر سیاست‌های اسپانیا عامل اصلی بوده باشد، احتمالاً فشار برای سخت‌تر شدن قوانین مهاجرت افزایش خواهد یافت. اما اگر این موج با حمایت یا چشم‌پوشی یک دولت شکل گرفته باشد، اروپا آن را صرفاً یک بحران مهاجرتی نخواهد دید، بلکه با آن به‌عنوان ابزاری برای اعمال فشار سیاسی برخورد خواهد کرد.

اتحادیه اروپا پیش‌تر نیز چنین تجربه‌ای داشته است. در سال ۲۰۲۱، بروکسل بلاروس را متهم کرد که مهاجران را برای فشار بر مرزهای اتحادیه اروپا هدایت کرده است. پیش از آن نیز ترکیه بارها از احتمال باز کردن مسیر عبور میلیون‌ها پناهجوی سوری به اروپا به‌عنوان اهرم فشار در مذاکرات با بروکسل استفاده کرده بود.

پیامدهایی که از سئوتا فراتر رفت

با وجود آن که هنوز علت اصلی این هجوم مشخص نشده، پیامدهای سیاسی آن از هم‌اکنون آشکار شده است. احزاب مخالف و جریان‌های راست افراطی در اسپانیا، حکومت سانچز را مسئول این بحران می‌دانند و از آن برای حمله به سیاست‌های مهاجرتی او استفاده می‌کنند. هم‌زمان، برخی سیاستمداران اروپایی نیز خواستار بازنگری در وضعیت اسپانیا در منطقه شنگن شده‌اند.

در کنار این جدال‌های سیاسی، بهای انسانی این بحران نیز سنگین بوده است. دست‌کم ۷۲ نفر هنگام تلاش برای رسیدن به سئوتا جان باختند و شماری از مهاجرانی که موفق به ورود شدند، بدون سرپناه، با غذای اندک و آینده‌ای نامعلوم همچنان این شهر مانده‌اند.

نیویارک تایمز در پایان نوشت اینکه چه کسی مسئول آغاز این بحران بود، هنوز روشن نیست، اما این نکته روشن است که پیامدهای آن، مدت‌ها بر سیاست مهاجرتی اروپا سایه خواهد انداخت.

پربازدیدترین‌ها

جبهه متحد افغانستان اعلام کرد که عملیات نظامی علیه طالبان را آغاز کرده است
۱

جبهه متحد افغانستان اعلام کرد که عملیات نظامی علیه طالبان را آغاز کرده است

۲

تیراندازی به ریاست استخبارات طالبان در فیض‌آباد بدخشان

۳

تیراندازی طالبان به سوی معترضان در یفتل بدخشان «تلفات برجای گذاشته است»

۴

جبهه آزادی می‌گوید در راه زیباک بدخشان «حامیان خارجی طالبان» را کمین زده است

۵

۱۲ روستا در بهارک تخار به آب آشامیدنی دسترسی ندارند

•
•
•

مطالب بیشتر

خطر آتش‌سوزی جنگل‌ها در جنوب اروپا در ۲۰ سال اخیر دو برابر شده است

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۲۳:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)
100%

بر اساس آمار سیستم اطلاعات آتش‌سوزی جنگل‌های اروپا، در هفت ماه اخیر شدت گرما همراه با خشکی و باد در اتحادیه اروپا ۴۳ درصد بیشتر از میانگین همین دوره در ۲۰ سال گذشته بوده است. کارشناسان می‌گویند که آلودگی ناشی از سوخت‌های فسیلی و تغییرات اقلیمی در تشدید این وضعیت نقش داشته است.

بر اساس آمار این سیستم، از آغاز سال تاکنون حدود ۴۳۵ هزار هکتار از اراضی اروپا در آتش سوخته است. این رقم نزدیک به سه برابر میانگین سال‌های اخیر به شمار می‌رود.

این خسارت‌ها در پی بیش از یک‌هزار و ۴۰۰ آتش‌سوزی رخ داده است که بیش از دو برابر میانگین معمول در سال‌های گذشته است.

داده‌ها همچنین نشان می‌دهد که تاکنون ۹۱ هزار هکتار از اراضی فرانسه طعمه حریق شده و این کشور، با وجود باقی ماندن حدود یک ماه از تابستان، رکورد سالانه آتش‌سوزی خود را شکسته است.

در اسپانیا نیز که امسال بزرگ‌ترین آتش‌سوزی ثبت‌شده تاریخ این کشور را تجربه کرده، تاکنون حدود ۲۰۷ هزار هکتار زمین سوخته است. این رقم نیز نزدیک به پنج برابر میانگین این زمان از سال گذشته است.

در همین حال، وقوع آتش‌سوزی تازه‌ای در نزدیکی مرز پرتگال، مقام‌ها را وادار کرد حدود ۶۰۰ نفر را از مناطق در معرض خطر تخلیه کنند.

مقام‌های مرکز هماهنگی مدیریت بحران اتحادیه اروپا هشدار داده‌اند که هفته‌های دشوارتری در پیش است، زیرا آتش‌سوزی‌ها در ایتالیا و یونان نیز رو به گسترش است.

کارشناسان تغییرات اقلیمی را عامل اصلی تشدید آتش‌سوزی‌ها در اروپا می‌دانند. به گفته آنان، موج‌های پیاپی گرما پوشش گیاهی را خشک کرده و شرایط را برای گسترش سریع آتش فراهم ساخته است.

پژوهشگران می‌گویند الگوی آتش‌سوزی در اروپا در حال تغییر است، به این معنا که شمار آتش‌سوزی‌ها کمتر، اما وسعت و شدت آن‌ها بیشتر شده است. در نتیجه، آتش‌هایی که در ساعات نخست مهار نمی‌شوند، به‌سرعت به حریق‌های گسترده و مهارنشدنی تبدیل می‌شوند.

خوزه میگل وینیاس، هواشناس یک موسسه هواشناسی در بریتانیا، به گاردین گفت نتایج این پژوهش، آنچه را سال‌ها در جنوب اروپا و دیگر مناطق جهان مشاهده شده، از نظر علمی تأیید می‌کند.

او گفت: «گرمای شدیدتر، خشکی بیشتر و بادهای قوی‌تر، آتش‌سوزی‌های جنگلی را شعله‌ورتر می‌کنند. این آتش‌ها پس از آغاز، به‌سرعت گسترش می‌یابند و از کنترول خارج می‌شوند.»

برآوردها نشان می‌دهد که موج‌های گرما تاکنون دست‌کم جان ۱۰ هزار نفر را گرفته و حدود دو میلیارد یورو به بخش تولید غلات در اروپا خسارت وارد کرده است.

فروش فیلم جدید مرد عنکبوتی به مرز یک میلیارد دالر رسید

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۲۱:۳۸ (‎+۱ گرینویچ)
100%

فیلم «مرد عنکبوتی: روزی کاملاً تازه» در نخستین نمایش سینمایی پایان هفته خود ۹۲۷ میلیون دالر فروش کرد و پس از «انتقام‌جویان: پایان بازی»، دومین افتتاحیه پرفروش تاریخ سینما در جهان و امریکای شمالی را به نام خود ثبت کرد.

بر اساس آمار منتشرشده، «مرد عنکبوتی: روزی کاملاً تازه» در نخستین آخر هفته نمایش، ۳۵۵ میلیون دالر در امریکا و کانادا و ۵۷۲ میلیون دالر در دیگر بازارهای جهان فروش داشته است. چین با ۱۲۱ میلیون دالر، پرفروش‌ترین بازار خارجی این فیلم بوده است.

این چهارمین بار است که تام هالند نقش مرد عنکبوتی را بازی می‌کند. داستان فیلم، پیتر پارکر را در دنیایی دنبال می‌کند که همه هویت او را به‌عنوان مرد عنکبوتی فراموش کرده‌اند. زندایا، بازیگر سرشناس امریکایی و همسر آقای هالند، نیز بار دیگر در نقش «ام‌جی» هم‌بازی هالند است.

تام راتمن، رئیس گروه فیلم‌سازی سونی پیکچرز، گفت محور اصلی فیلم دوستی، ارتباط انسانی و غلبه بر تنهایی است و همین موضوع باعث شده مخاطبان در کشورهای مختلف با آن ارتباط برقرار کنند.

این فیلم با استقبال گسترده منتقدان و تماشاگران روبه‌رو شده است. «مرد عنکبوتی: روزی کاملاً تازه» در وب‌سایت راتن تومیتوز از منتقدان امتیاز ۹۰ درصد و از تماشاگران امتیاز ۹۸ درصد دریافت کرده است.

به گفته تحلیلگران، موفقیت این فیلم نشان می‌دهد شخصیت مرد عنکبوتی همچنان از محبوب‌ترین قهرمانان مارول است، موضوعی که در شرایط کاهش استقبال از برخی فیلم‌های ابرقهرمانی، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

گِرِگ دورکین، مدیر یک موسسه پژوهشی در حوزه سرگرمی، گفت موضوعاتی مانند تنهایی، انزوا و اهمیت دوستی، به‌ویژه برای نسل جوان، از عوامل استقبال از این فیلم بوده است. او افزود بسیاری از جوانان پس از همه‌گیری کرونا با احساس انزوا و مشکلات روانی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و فیلم به این تجربه‌ها می‌پردازد.

موفقیت این فیلم به رونق فروشات تابستانی سینما نیز کمک کرده است. نمایش هم‌زمان آن با فیلم‌هایی مانند «داستان اسباب‌بازی ۵» و «ادیسه» یکی از پرفروش‌ترین آخر هفته‌های تاریخ سینماهای امریکا را رقم زده است.

با این که درآمد فروش سینماهای امریکا از ابتدای سال تاکنون، ۱۰ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بوده، هنوز ۱۶ درصد کمتر از سطح پیش از همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۱۹ است.

حملات اسرائیل ۱۵ نفر را در غزه کشت

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۹:۵۶ (‎+۱ گرینویچ)
100%

مقام‌های بهداشتی غزه اعلام کردند که در حملات هوایی اسرائیل به روز یکشنبه دست‌کم ۱۵ نفر کشته شدند. این حملات در حالی ادامه یافته است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، از پیشرفت در تلاش‌ها برای اجرای توافق آتش‌بس سال گذشته خبر داده بود.

به گفته مقام‌های فلسطینی، در حملات روز یکشنبه اسرائیل، چهار نفر در دیرالبلح، یک زوج و پسر ۹ ساله‌شان در نزدیکی خان‌یونس، یک زوج و فرزندشان در شهر غزه و پنج نفر دیگر در حملات جداگانه به شهر غزه و جبالیا جان باختند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد حمله به یک آپارتمان در دیرالبلح با هدف قرار دادن دو فرمانده نیروی ویژه وابسته به حماس انجام شده است.

این حملات در حالی ادامه یافته است که ترامپ روز پنج‌شنبه گفت که حماس و دیگر گروه‌های مسلح فلسطینی با خلع سلاح موافقت کرده‌اند. این موضوع امیدها برای پایان درگیری‌ها را افزایش داد.

با این حال، الی کوهن، وزیر انرژی اسرائیل و عضو کابینه امنیتی این کشور، روز یکشنبه گفت حکومت اسرائیل به حماس فرصت خواهد داد تا خلع سلاح شود، اما او نسبت به تحقق این موضوع «بسیار بدبین» است.

کوهن به رادیوی ارتش اسرائیل گفت هیچ توافقی برای توقف حملات به غزه وجود ندارد و اگر حماس خلع سلاح نشود، اسرائیل باید کنترول کامل این منطقه را در دست بگیرد. به گفته او، اسرائیل هم‌اکنون حدود ۷۰ درصد نوار غزه را در اختیار دارد.

او افزود: «در توافقی که با ایالات متحده امضا کردیم، موضع ما این است که حماس باید برچیده شود. این نخستین اقدامی است که باید انجام شود.»

بر اساس آمار مقام‌های بهداشتی غزه، از زمان برقراری آتش‌بس در ماه اکتوبر تاکنون دست‌کم یک‌هزار و ۲۳۰ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.

در مقابل، بر اساس آمار اسرائیل، در همین مدت چهار نظامی اسرائیلی کشته شده‌اند.

هیئت موسوم به «هیئت صلح ترامپ» که تحت رهبری ایالات متحده بر اجرای آتش‌بس نظارت می‌کند، روز جمعه نقشه راهی ۱۵ ماده‌ای برای تکمیل مراحل نهایی اجرای توافق منتشر کرد.

حماس اعلام کرده است که پیش از تحویل سلاح‌های خود به یک نهاد جدید فلسطینی که قرار است اداره غزه را بر عهده بگیرد، اسرائیل باید حملاتش را متوقف کرده و نیروهایش را مطابق مفاد توافق آتش‌بس از غزه عقب بکشد.

باسم نعیم، از مقام‌های ارشد حماس، روز یکشنبه گفت این گروه «انعطاف قابل توجهی» از خود نشان داده است، اما اسرائیل را متهم کرد که با تشدید حملات، در پی تحمیل واقعیت‌های جدید در میدان است.

او گفت: «این تشدید حملات، هم‌زمان با پیشرفت در روند سیاسی، نشان می‌دهد که حکومت اشغالگر در تلاش است روند پایان جنگ را تضعیف کرده و با زور، واقعیت‌های جدیدی را بر زمین تحمیل کند.»

پولیس یونان یک افغان را در ارتباط با مرگ زن اسکاتلندی بازداشت کرد

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۹:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

پولیس یونان روز یکشنبه اعلام کرد که یک مرد ۲۶ ساله افغان را در ارتباط با مرگ الیزابت جین راس، زن ۳۸ ساله اسکاتلندی که جسدش در داخل یک بکس در ساختمانی متروکه در شهر آتن پیدا شد، بازداشت کرده است. این فرد به ظن قتل غیرعمد، سرقت و نقض قوانین حمل سلاح تحت بازجویی قرار دارد.

به گزارش دیلی تلگراف، پولیس می‌گوید بررسی تصاویر دوربین‌های مداربسته نشان می‌دهد که مظنون روز ۲۷ سرطان جسد راس را در داخل یک بکس سفری به محل کشف جسد منتقل کرده و سپس از کارت‌های بانکی او برای برداشت پول استفاده کرده است.

به گفته پولیس، مظنون اعتراف کرده است که جسد الیزابت راس را در یک بکس سفری قرار داده و به محل کشف جسد منتقل کرده است. با این حال، او هرگونه دست داشتن در قتل را رد کرده و گفته است که راس را در حالی پیدا کرده که پیش از آن جان باخته بود. پولیس می‌گوید این ادعا همچنان در دست بررسی است.

به گفته مقام‌های یونانی، در بازرسی از محل اقامت این مرد یک تفنگ جعلی و یک چاقو نیز کشف شده و به همین دلیل اتهام نقض قوانین حمل سلاح نیز به پرونده او افزوده شده است.

پولیس پیش‌تر اعلام کرده بود که احتمال می‌دهد راس به دست فردی کشته شده باشد که تلاش می‌کرد به او کمک کند. با این حال، بازرسان هنوز درباره رابطه میان قربانی و مظنون یا انگیزه احتمالی این رویداد به نتیجه نهایی نرسیده‌اند.

رسانه‌های یونانی گزارش داده‌اند که پولیس همچنان در جست‌وجوی مرد بی‌خانمانی به نام مارکوس است که به حمل چاقو شهرت دارد و در منطقه کیپ‌سِلی شناخته شده است. پولیس مشخص نکرده که آیا این فرد در ارتباط با این پرونده تحت تعقیب است یا خیر.

به گفته پولیس، تلفن همراه الیزابت راس پس از زمان احتمالی مرگش همچنان فعال بوده است. بازرسان معتقدند شخصی پس از مرگ او با استفاده از این تلفن، برای پدرش که وکیل دادگستری در ادینبرو است و افراد دیگر پیام فرستاده تا این تصور ایجاد شود که او هنوز زنده است. مقام‌های یونانی در حال بررسی این احتمال هستند که مظنون بازداشت‌شده این پیام‌ها را ارسال کرده باشد.

پولیس می‌گوید این پیام‌ها از شهر آتن ارسال شده است.

ماموران تحقیق احتمال می‌دهند علت مرگ این زن خفگی باشد، اما نتیجه نهایی کالبدشکافی و آزمایش‌های سم‌شناسی هنوز اعلام نشده است.

راس ۶ سرطان از ادینبرو به آتن سفر کرده بود. او پس از اقامت نزد دوستانش در منطقه کراتسینی، ۲۴ سرطان به آنان گفته بود که برای دیدار دوستان دیگری به منطقه کیپ‌سِلی می‌رود.

بر اساس گزارش دیلی تلگراف، راس در فعالیت‌های خیریه مشارکت داشت و از طریق سازمان‌های غیردولتی به افراد نیازمند کمک می‌کرد. او پیش‌تر نیز در اقلیم کردستان عراق به پناهجویان سوری کمک کرده بود.

وال‌استریت ژورنال: کشورهای حاشیه خلیج فارس خواستار تعویق حمله امریکا به ایران شدند

۱۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۸:۱۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%

وال‌استریت ژورنال روز یکشنبه گزارش داد که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا، خواسته‌اند حملات جدید به ایران را به تعویق بیندازد و به‌جای آن، گفت‌وگو با تهران را دنبال کند.

بر اساس این گزارش، پیشنهاد جدید برای بازگشایی تنگه هرمز شامل ایجاد مسیرهای تازه برای تردد کشتی‌هاست، اما اختلاف‌ها درباره دریافت عوارض از کشتی‌ها همچنان پابرجاست.

این روزنامه افزود که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، پیش از اعلام توقف حملات، در تماسی با ترامپ از او خواسته بود تنش‌ها را کاهش دهد و مسیر دیپلوماتیک را ادامه دهد.

وال‌استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در پی پیشرفت تلاش‌های دیپلوماتیک برای کاهش تنش با ایران، روز یکشنبه از اجرای حملات تازه علیه این کشور صرف‌نظر کرده است.

ترامپ بامداد یکشنبه به وقت خاورمیانه در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که دستور حملات جدید را لغو کرده است، اقدامی که به نوشته این روزنامه، دست‌کم به طور موقت از شدت تنش میان تهران و واشنگتن کاست.

بر اساس این گزارش، میانجی‌های منطقه‌ای در روزهای اخیر تلاش کرده‌اند امریکا و ایران را به آتش‌بس تازه‌ای سوق دهند. منابع آگاه به این روزنامه گفتند که میانجی‌های قطری روز شنبه ۱۰ اسد طرح جدیدی را برای بازگشایی تنگه هرمز به ایران ارائه کردند و دیپلومات‌های ایرانی واکنش مثبتی به آن نشان دادند.

یک مقام ایرانی نیز به وال‌استریت ژورنال تایید کرده است که تهران آمادگی خود را برای بررسی این پیشنهاد اعلام کرده، هرچند هنوز مشخص نیست که در نهایت آن را خواهد پذیرفت یا نه.

بر اساس این پیشنهاد، مسیرهای جدیدی برای عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز ایجاد خواهد شد. ایران هفته گذشته خواستار آن شده بود که دست‌کم بخشی از هر دو مسیر کشتیرانی این آبراه را در اختیار داشته باشد. حدود ۲۰ درصد تجارت جهانی نفت از تنگه هرمز عبور می‌کند.

با این حال، هنوز روشن نیست که این طرح چگونه اختلاف اصلی دو طرف را حل خواهد کرد. ایران خواستار دریافت عوارض از کشتی‌های عبوری است، اما امریکا با این درخواست مخالفت کرده است.

وال‌استریت ژورنال همچنین گزارش داد که دیپلومات‌های ایرانی روز جمعه، ۹ اسد پیشنهادهای تازه‌ای برای بازگشایی تنگه هرمز و لغو تحریم‌های نفتی ایران ارائه کرده‌اند.

این روزنامه نوشت تنها چند ساعت پیش از اعلام لغو حمله، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در تماس تلفنی با ترامپ از او خواست از راه گفت‌وگو برای کاهش تنش‌ها استفاده کند. حکومت عربستان نیز اعلام کرد چنین تلاش‌هایی می‌تواند به راه‌حل‌های دیپلوماتیک و حفظ امنیت و ثبات منطقه منجر شود.

به گفته منابع سعودی، ولیعهد این کشور همچنین از ترامپ درباره راهبرد واشنگتن در قبال ایران و برنامه حملات احتمالی توضیح خواسته است.

وال‌استریت ژورنال نوشت که بسیاری از کشورهای خلیج از نبود یک راهبرد روشن امریکا در قبال جنگ با ایران ناراضی هستند. به گفته منابع آگاه، این کشورها در هفته‌های اخیر از واشنگتن خواسته‌اند سامانه‌های رهگیر دفاع هوایی بیشتری در اختیارشان قرار دهد و تضمین کند در صورت ادامه درگیری‌ها از آنها دفاع خواهد کرد.

در مقابل، همه کشورهای خلیج خواهان کاهش تنش نیستند. این روزنامه به نقل از مقام‌های ارشد منطقه گزارش داد که امارات متحده عربی در روزهای اخیر ترامپ را به اتخاذ موضع سخت‌تر علیه ایران تشویق کرده است. به گفته این منابع، برخی مقام‌های اماراتی معتقدند سپاه پاسداران تنها در صورت افزایش فشار نظامی امریکا حاضر به عقب‌نشینی خواهد شد.

در مقابل، عربستان سعودی به طور مداوم از کاهش تنش حمایت کرده است. وال‌استریت ژورنال می‌گوید ریاض پیش‌تر نیز با طرح امریکا برای عملیات نظامی با هدف بازگشایی تنگه هرمز مخالفت کرده بود.

این روزنامه به نقل از یک منبع آگاه نوشت که مقام‌های اسرائیلی دریافته‌اند ترامپ همچنان دستیابی به توافق با ایران را به بازگشت به یک جنگ تمام‌عیار ترجیح می‌دهد، جنگی که هزینه سنگینی برای کشورهای خاورمیانه خواهد داشت.

وال‌استریت ژورنال همچنین نوشت نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد جنگ با ایران در داخل امریکا محبوبیت چندانی ندارد و می‌تواند به چشم‌انداز جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌دوره‌ای ماه نوامبر آسیب بزند.

به نوشته این روزنامه، مقام‌های ایرانی نیز از این آسیب‌پذیری سیاسی آگاه هستند. یک دیپلومات ایرانی به وال‌استریت ژورنال گفته است که اگر دیپلوماسی شکست بخورد، سپاه پاسداران در حال بررسی گزینه حملات پیش‌دستانه است.

دنی سیترینوویچ، مقام پیشین اطلاعات نظامی اسرائیل، نیز به وال‌استریت ژورنال گفت که برخلاف آغاز جنگ، اکنون کشورهای خلیج نفوذ بیشتری بر تصمیم‌های ترامپ پیدا کرده‌اند و نفوذ بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بر کاخ سفید کاهش یافته است.

او افزود کشورهای خلیج ثبات منطقه را بر هر چیز دیگری ترجیح می‌دهند، زیرا نگران‌اند هرگونه حمله به زیرساخت‌های ایران، با حملات متقابل تهران به زیرساخت‌های انرژی و تأسیسات حیاتی آنها همراه شود.