• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

ده‌ها خانواده در ننگرهار پس از 'تخلیه اجباری' زیر خیمه مانده‌اند

۳۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۲:۵۲ (‎+۱ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۴:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

ده‌ها خانواده در روستای تلکی‌داگ، در ولسوالی دره‌نور ولایت ننگرهار، پس از آن‌چه ساکنان «تخلیه اجباری» از خانه‌هایشان می‌خوانند، در خیمه‌ها و فضای باز زندگی می‌کنند و خواستار فراهم‌شدن سرپناه بدیل و کمک‌های فوری بشردوستانه شده‌اند.

ساکنان این روستا می‌گویند نیروهای وزارت عدلیه طالبان به آنان دستور داده‌اند خانه‌هایشان را ترک کنند و شماری از خانه‌ها نیز تخریب شده است. آنان مدعی‌اند که بیش از ۳۰۰ خانواده در این منطقه زندگی می‌کردند و اکنون با خطر بی‌جاشدن و از دست‌دادن سرپناه روبه‌رو هستند. افغانستان اینترنشنال مستقلانه نمی‌تواند این آمار را تایید کند.

در ویدیوهایی که به افغانستان اینترنشنال رسیده شماری از خانواده‌ها در یک فضای باز زیر خیمه دیده می‌شوند. سه روز پیش نیز ویدیوهایی رسیده بود که تراکتورها را در حال تخریب خانه‌ها نشان می‌داد، در حالی که موترهای نظامی طالبان نیز در منطقه دیده می‌شدند.

تاکنون وزارت عدلیه یا کمیسیون جلوگیری از غصب زمین طالبان در این مورد ابراز نظر نکرده است.

100%
تراکتور در حال تخریب خانه‌ها

هیواد [نام مستعار] گفت: «تنها در خانواده ما چهار برادران، هفت زن جوان و بزرگسال و در مجموع ۱۳ کودک زندگی می‌کرد که فعلا همه زیر خیمه مانده‌اند.» هیواد گفت در آستانه فصل سرما نگران بیمار شدن کودکانش است.

عبدالولی یکی دیگر از ساکنان که به دلایل امنیتی نام مستعار انتخاب کرده، می‌گوید که خانواده او چندین دهه است در این منطقه زندگی می‌کند و زمین‌ها از نسل‌های گذشته در اختیار آنان بوده است.

او گفت: «خانه ما را گرفتند و هیچ بدیلی معرفی نکردند. این ظلم است. برای زندگی فقط آسمان بالای سرمان و زمین زیر پایمان مانده است. کودکان در وضعیت بسیار بدی قرار دارند.»

به گفته این او، مقام‌های کمیسیون جلوگیری از غصب زمین طالبان، زمین‌های مورد مناقشه را دولتی می‌دانند. او گفت که ساکنان اسناد رسمی مالکیت در اختیار ندارند، اما تأکید کرد که جای دیگری برای زندگی ندارند.

ساکنان ننگرهار در پیامی که به افغانستان اینترنشنال فرستادند از نهادهای بشردوستانه و مقام‌های طالبان خواستند مواد غذایی و وسایل ضروری زمستانی بفرستند و برای تأمین سرپناه‌شان کمک کنند. آنان شمار خانواده‌های نیازمند را حدود ۳۰۰ خانواده اعلام کرده‌اند.

در این پیام آمده است که زنان، کودکان و سالمندان از جمله آسیب‌پذیرترین افراد هستند و بسیاری از خانواده‌ها در نبود سرپناه مناسب در شرایط دشواری زندگی می‌کنند.

ساکنان همچنین از سازمان‌های بشردوستانه خواسته‌اند نمایندگان خود را به منطقه بفرستند تا وضعیت آنان را از نزدیک بررسی و نیازهای خانواده‌ها را ارزیابی کنند.

100%
موترهای نظامی طالبان مستقر در ساحه

سازمان ملل متحد پیش‌تر اعلام کرده است که ولسوالی دره‌نور یکی از مناطق به‌شدت آسیب‌دیده از زلزله‌های شرق افغانستان در ۳۱ اگست ۲۰۲۵ بوده است. بر اساس ارزیابی مشترک سازمان ملل و شرکای آن، در این زلزله‌ها بیش از ۸۳۰۰ خانه تخریب یا آسیب‌دیده و هزاران نفر بی‌جا شده‌اند.

سه روز پیش باشندگان محل با ارسال ویدیوهایی به افغانستان اینترنشنال گزارش داده بودند که ده‌ها نیروی طالبان همراه با خودروهای زرهی وارد این روستا شده‌اند. باشندگان محل در آن زمان ویدیوهایی از حضور نیروهای مسلح و ساکنان را به افغانستان اینترنشنال فرستادند.

پربازدیدترین‌ها

اسلام‌گرایی بومی و بیگانه؛ رهبر مجاهدین که از شعر و موسیقی لذت می‌برد
۱

اسلام‌گرایی بومی و بیگانه؛ رهبر مجاهدین که از شعر و موسیقی لذت می‌برد

۲

یک فرمانده ارشد جبهه مقاومت 'وارد افغانستان شد'

۳

خانه‌های برخی مقام‌های پیشین به دستور هبت‌الله تخلیه می‌شوند

۴

پنج سال محرومیت؛ دو دختر افغان که آموزش را در تاشکند ادامه دادند

۵
گزارش ویژه

پروژه آمو دریا؛ پشت پرده شکست بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری خارجی در حاکمیت طالبان

•
•
•

مطالب بیشتر

واکنش‌ها به بازگشت ریگستانی؛ از «نماد شجاعت» تا نگرانی از ادامه جنگ

۳۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۰:۰۷ (‎+۱ گرینویچ)
100%

بازگشت صالح محمد ریگستانی، فرمانده عمومی جبهه مقاومت ملی، به افغانستان برای ادامه جنگ با طالبان، موجی از واکنش‌ها را در میان مردم، مقام‌های پیشین، چهره‌های سیاسی، فرهنگی و فرماندهان مخالف طالبان برانگیخته است.

جبهه مقاومت ملی روز دوشنبه با نشر ویدیویی اعلام کرد که آقای ریگستانی به افغانستان بازگشته و در کوهپایه‌های هندوکش حضور دارد. او در این ویدیو گفت که «مقاومت ادامه دارد» و جبهه‌های دیگری نیز در نقاط مختلف کشور علیه طالبان می‌جنگند.

در پی انتشار این ویدیو، شماری از چهره‌های سیاسی و نظامی مخالف طالبان از این اقدام استقبال کرده‌اند.

یک روز پس از حضور آقای ریگستانی، احمد مسعود، رهبر جبهه‌ مقاومت ملی افغانستان، صالح محمد ریگستانی را به حیث فرمانده عمومی عملیاتی ستاد نظامی این جبهه گماشت.

رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه پیشین افغانستان، با نشر پیامی نوشت: «ریگستانی بر فراز هندوکش!» او ضمن تمجید از بازگشت این فرمانده جبهه مقاومت گفت که هرچند جنگ‌طلب نیست، اما فداکاری او برای «وطن، آزادی و باورهایش» شایسته درود و ستایش است.

امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان، نیز حضور ریگستانی در هندوکش را نقطه عطفی در کارنامه او توصیف کرد. او نوشت که اگر تا دیروز ریگستانی به عنوان یک چهره مبارز شناخته می‌شد، امروز به «نماد شجاعت و فداکاری» تبدیل شده است. صالح حضور او در میدان نبرد را پیامی برای مخالفان طالبان دانست و گفت که اراده، اساس هر مبارزه است.

خالد امیری، یکی از فرماندهان جبهه مقاومت ملی، بازگشت ریگستانی را «مایه افتخار و دلگرمی» نیروهای این جبهه خواند و از او به عنوان سنگرداری یاد کرد که در فراز و نشیب‌های سال‌های گذشته بر تعهد خود پایدار مانده است.

  • ریگستانی فرمانده عمومی عملیاتی ستاد نظامی جبهه مقاومت شد

    ریگستانی فرمانده عمومی عملیاتی ستاد نظامی جبهه مقاومت شد

همزمان، سمیع حامد، شاعر و فعال فرهنگی، در واکنشی کوتاه نوشت که ریگستانی «اهل مبارزه راهبردی» است و تا زمان مناسب فرا نرسد، دست به اقدام نمی‌زند؛ پیامی که از سوی برخی کاربران به عنوان اشاره‌ای به اهمیت زمانی بازگشت او تعبیر شده است.

آصف آشنا، فعال سیاسی، نیز بازگشت ریگستانی به هندوکش را «سلامی به پیشواز آزادی» خواند. او حضور یک سیاستمدار و فرمانده نظامی باتجربه در صفوف مقاومت را برای مردمی که زیر حاکمیت طالبان زندگی می‌کنند، «امیدبخش» توصیف کرد و درباره پیامدهای سیاسی و نظامی این تحول برای طالبان و جبهه مقاومت پرسش‌هایی مطرح کرد.

از سوی دیگر، ظاهر اغبر، سفیر افغانستان در تاجیکستان، بازگشت ریگستانی به سنگرهای هندوکش را «تجلی عشق به میهن و وفاداری به آرمان آزادی» دانست. او این اقدام را الگویی برای آزادی‌خواهان خواند و گفت که شجاعت و ایستادگی ریگستانی در حافظه تاریخی افغانستان ماندگار خواهد شد.

بازگشت ریگستانی پس از سال‌ها دوری از میدان‌های نبرد، در حالی با استقبال شماری از چهره‌های ضد طالبان روبه‌رو شده که جبهه مقاومت ملی آن را نشانه ادامه مبارزه مسلحانه علیه حکومت طالبان عنوان کرده است.

طالبان تاکنون به این اظهارات و حضور دوباره این فرمانده ارشد جبهه مقاومت واکنشی نشان نداده‌اند.
بازگشت آقای ریگستانی همچنین در شبکه‌های اجتماعی با واکنش‌های گسترده‌ای روبه‌رو شده است.

شماری از کاربران این اقدام را ادامه راه احمدشاه مسعود و احیای مقاومت ضد طالبان دانسته و از آن استقبال کرده‌اند. در مقابل، برخی دیگر ابراز نگرانی کرده و گفته‌اند که بازگشت فرماندهان مخالف طالبان به میدان نبرد می‌تواند به تداوم جنگ، افزایش خشونت و قربانی شدن بیشتر افغان‌ها منجر شود. این گروه تأکید کرده‌اند که افغانستان بیش از چهار دهه جنگ را تجربه کرده و نیازمند راه‌حل‌های سیاسی برای پایان بحران است.
در همین حال، بخشی از پیام ویدیویی آقای صالح محمد ریگستانی که در آن از مبارزات زنان افغانستان زیر حاکمیت طالبان قدردانی کرده و به آنان به سبک نظامی ادای سلام کرده بود، با استقبال شماری از فعالان حقوق زنان روبه‌رو شده است.

ژاله ظفری، فعال حقوق زنان مقیم لندن، در واکنش به بازگشت او به هندوکش نوشت: «وه چه خوب آمدی، صفا کردی... درود فرمانده باوقار! خداوند پشت و پناه تو و همرزمان مبارز و همیشه در سنگرت باشد. راهت سبز و هموار، بازویت توانا، حوصله‌ات فراخ و شمشیرت بران.»

برخی از فعالان زن نیز حمایت صریح ریگستانی از مبارزات زنان را نشانه همسویی بخشی از جریان‌های ضد طالبان با مطالبات زنان برای آزادی، آموزش و مشارکت در زندگی عمومی توصیف کرده‌اند.
نیلاب مبارز، فعال حقوق زنان، با اشاره به پیامدهای جنگ در افغانستان نوشت: «جنگ وحشت است.» او با یادآوری کشته شدن فهیم دشتی و اشاره به رنج خانواده‌ها و همرزمان احمد شاه مسعود، از جمله احمد مسعود، صالح محمد ریگستانی و امرالله صالح، تأکید کرد که درد و خسارت‌های ناشی از جنگ قابل درک است، اما اکنون زمان «انتقام حقوقی» و پیگیری مطالبات از راه‌های سیاسی و مدنی است، نه گسترش جنگ و ویرانی بیشتر.

دختری که با ظاهر پسرانه از چنگ طالبان گریخت برای افغانستان مدال نقره گرفت

۳۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۰۷:۲۵ (‎+۱ گرینویچ)
100%

فریبا هاشمی، دوچرخه‌سوار افغانستان، روز سه‌شنبه در رقابت جاده‌ای زنان بازی‌های آسیایی آچی-ناگویا به مدال نقره دست یافت. او با این موفقیت، به نخستین زن افغانستان تبدیل شد که در تاریخ بازی‌های آسیایی مدال نقره کسب می‌کند.

هاشمی پیش‌تر برای آن‌که بتواند در افغانستان تمرین کند، ناچار بود با ظاهر پسرانه دوچرخه‌سواری کند.

هاشمی ۲۳ ساله مسیر مسابقه را در ۲ ساعت و ۵۰ دقیقه و ۵ ثانیه طی کرد و در رقابتی نزدیک، پشت سر گو لی از چین که به مدال طلا رسید، در جایگاه دوم قرار گرفت. چلسی لئونگ وینگ‌یی از هنگ‌کنگ نیز مدال برنز را به دست آورد.

این مدال در حالی به دست آمد که مسیر هاشمی تا رسیدن به سکوی بازی‌های آسیایی با سال‌ها محدودیت و خطر در افغانستان همراه بوده است.

هاشمی که در ولایت فاریاب بزرگ شده، در نوجوانی برای آن‌که بتواند دوچرخه‌سواری کند، گاهی با لباس و ظاهر مردانه به تمرین می‌رفت. او و خواهرش، یولدوز هاشمی، در جریان تمرین‌ها با آزار و تهدید و حتی پرتاب سنگ روبه‌رو شدند. پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، هاشمی افغانستان را ترک کرد و سرانجام در ایتالیا به فعالیت حرفه‌ای خود ادامه داد.

او پیش از مسابقه جاده‌ای نیز در رقابت تایم‌تریل انفرادی زنان بازی‌های آسیایی هفتم شده بود.

هاشمی پس از کسب مدال نقره گفت که امیدوار است موفقیت او به نسل بعدی زنان افغانستان کمک کند تا بدون ترس در رقابت‌های بین‌المللی شرکت کنند.

این موفقیت همچنین ادامه مسیری است که هاشمی و خواهرش در سال‌های اخیر طی کرده‌اند. هر دو خواهر در بازی‌های المپیک پاریس ۲۰۲۴ نیز برای افغانستان رقابت کردند.

هفتمین مدال نقره افغانستان

با مدال هاشمی، شمار مدال‌های نقره افغانستان در تاریخ بازی‌های آسیایی به هفت رسید.

پیش از این، افغانستان شش مدال نقره در رشته‌های کشتی آزاد، تکواندو و کریکت کسب کرده بود. بر اساس سوابق شورای المپیک آسیا، افغانستان تا پیش از بازی‌های ۲۰۲۶، پنج مدال نقره در کارنامه داشت؛ یک مدال دیگر نیز در بازی‌های هانگژو ۲۰۲۲ در کریکت به دست آمد.

افغانستان نخستین مدال نقره خود در بازی‌های آسیایی را در سال ۱۹۵۴ در مانیل به دست آورد؛ جایی که بریالی نصیری در کشتی آزاد و در وزن بیش از ۸۷ کیلوگرام به مقام دوم رسید. در سال ۱۹۸۲ در دهلی نو، محمد تاج در وزن ۸۲ کیلوگرام کشتی آزاد مدال نقره گرفت.

نثار احمد بهاوی نیز در بازی‌های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگژو در تکواندو و در وزن زیر ۸۰ کیلوگرام به مدال نقره دست یافت. در همان دوره، تیم ملی کریکت مردان افغانستان نیز مدال نقره کسب کرد. چهار سال بعد، تیم کریکت افغانستان در بازی‌های آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون بار دیگر به مدال نقره رسید. این تیم در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۲ هانگژو نیز مدال نقره گرفت.

فریبا هاشمی با کسب مدال نقره در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ آچی-ناگویا، هفتمین مدال نقره تاریخ افغانستان در این رقابت‌ها را به نام خود ثبت کرد.

مدال هاشمی نخستین مدال نقره افغانستان در بازی‌های آسیایی است که توسط یک زن به دست آمده است.

در همین مسابقه، یولدوز هاشمی در جایگاه بیست‌ونهم قرار گرفت و زهرا رضایی نیز سی‌وچهارم شد. هاشمی و هم‌تیمی‌هایش پس از پایان مسابقه در مراسم اهدای مدال حضور یافتند.

بازی‌های آسیایی آچی-ناگویا، بیستمین دوره این رقابت‌ها، از ۱۹ سپتامبر تا ۴ اکتبر در منطقه آچی و ناگویا در جاپان برگزار می‌شود و حدود ۱۷ هزار ورزشکار و مقام از ۴۵ کشور و منطقه در آن حضور دارند.

کارشناسان و فعالان: کاهش جنگ در افغانستان به معنای صلح نیست

۳۰ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۲۲:۰۳ (‎+۱ گرینویچ)
100%

برخی از شرکت‌کنندگان نشستی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل گفتند که کاهش خشونت مسلحانه در افغانستان را نمی‌توان صلح دانست، در حالی که زنان از آموزش، سیاست و حیات عمومی کنار گذاشته شده‌اند. آنان گفتند که صلح پایدار بدون مشارکت زنان و جامعه افغانستان ممکن نیست.

این نشست روز دوشنبه با محور «زنان، صلح، عدالت و آشتی ملی در افغانستان» در حاشیه هشتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد.

عادله راز، سفیر پیشین افغانستان در امریکا گفت که پنج سال پس از بازگشت طالبان به قدرت، ممکن است افغانستان از برخی جهات آرام‌تر شده باشد، اما کاهش خشونت به معنای صلح نیست.

او گفت: «صلح یعنی بتوانید به مکتب بروید، یعنی آینده داشته باشید و در تصمیم‌هایی که درباره زندگی و کشور ما گرفته می‌شود، صدا و نقش داشته باشید.»

فرشته سخی، فعال حقوق زن، نیز وضعیت کنونی افغانستان را نمونه‌ای از «صلح منفی» دانست، وضعیتی که به گفته او، در آن جنگ گسترده متوقف شده، اما مشارکت سیاسی، عدالت و فراگیری وجود ندارد.

سخی گفت: «آنچه در افغانستان رخ می‌دهد، فقط مربوط به امروز نیست. پیامدهای آن می‌تواند به نسل‌های آینده منتقل شود.»

او هشدار داد که ادامه خشونت و محرومیت زنان می‌تواند به عادی‌شدن خشونت در جامعه و خانواده‌ها و افزایش شکاف‌های اجتماعی منجر شود..

100%

میترا مهران، فعال حقوق زن، نیز خواستار به‌رسمیت‌شناختن «آپارتاید جنسیتی» در حقوق بین‌الملل شد و گفت که زنان افغانستان از نخستین دوره حاکمیت طالبان در سال ۱۹۹۶ خواهان به‌رسمیت‌شناختن چنین وضعیتی بوده‌اند.

مهران گفت: «برای من به‌عنوان یک فعال، مسئله فقط پاسخ‌گو کردن طالبان نیست. جامعه بین‌المللی نیز باید در برابر تعهدات اخلاقی و حقوقی خود نسبت به زنان افغانستان پاسخ‌گو باشد.»

او گفت که افغانستان به آزمونی برای میزان پایبندی جامعه جهانی به تعهداتش در قبال حقوق زنان تبدیل شده است.

100%

میترا الکوزی، فعال حقوق زن، گفت که محرومیت زنان از سیاست و زندگی عمومی نباید فقط به‌عنوان مسئله حقوق زنان دیده شود، بلکه موضوعی سیاسی است که آینده افغانستان را شکل می‌دهد.

او گفت: «زنان افغان باید به‌عنوان طرف سیاسی در گفت‌وگوهای مربوط به آینده افغانستان حضور داشته باشند.»

الکوزی افزود که حذف سیستماتیک زنان از سیاست و زندگی عمومی فقط نقض حقوق فردی آنان نیست، بلکه تعیین می‌کند چه کسانی حق دارند در تعریف آینده افغانستان نقش داشته باشند.

100%

مشتاق رحیم، فعال افغان، گفت که تمرکز بیش از حد جامعه جهانی بر طالبان، مشروعیت این گروه و نحوه تعامل با آن، باعث شده است خود جامعه افغانستان کمتر مورد توجه قرار گیرد.

او گفت: «امروز یک ملت و یک جامعه کامل به دلیل تمرکز بیش از حد بر رژیم طالبان نادیده گرفته می‌شود.»

رحیم افزود که جامعه افغانستان پس از بازگشت طالبان به قدرت متوقف نشده و به‌ویژه نسل جوان همچنان در حال تغییر است، اما با محدودیت‌های گسترده در زمینه آموزش، کار و مشارکت اجتماعی روبه‌رو است.

او هشدار داد که نگاه صرفاً «رژیم‌محور» به افغانستان، جامعه‌ای را نادیده می‌گیرد که هم‌زمان با بحران اقتصادی و یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های بشردوستانه جهان روبه‌رو است.

100%

ملانی ورویر، سفیر پیشین ایالات متحده در امور زنان در سطح جهان، نیز گفت که تعامل با طالبان با حمایت از مردم افغانستان یکسان نیست.

ورویر گفت: «تعامل با طالبان نباید باعث عادی‌شدن سرکوب سیستماتیک و حذف نیمی از جمعیت افغانستان شود.»

او افزود که هرگونه تعامل ضروری با طالبان باید به‌گونه‌ای انجام شود که به عادی‌سازی روابط و در نهایت به‌رسمیت‌شناختن این گروه و سیاست‌های آن منجر نشود.

ورویر همچنین از برخی دیدارهای اخیر کشورهای اروپایی با طالبان انتقاد کرد و گفت که در این گفت‌وگوها، جای جامعه افغانستان و به‌ویژه زنان خالی است.

او درباره گفت‌وگوهای سازمان ملل با طالبان نیز گفت که زنان افغان از بحث‌های مربوط به اقتصاد و تجارت کنار گذاشته شده‌اند، در حالی که تصمیم‌گیری در این حوزه‌ها مستقیماً بر زندگی آنان اثر می‌گذارد.

100%

کاترین یاکوبسدوتیر، نخست‌وزیر پیشین ایسلند، گفت که وضعیت زنان و دختران در افغانستان یکی از شدیدترین بحران‌های جنسیتی در جهان است و جامعه جهانی نباید در برابر آن سکوت کند.

او هشدار داد که عادی‌شدن وضعیت افغانستان می‌تواند پیامدهایی فراتر از این کشور داشته باشد و آنچه در افغانستان رخ می‌دهد، بخشی از روند گسترده‌تر عقب‌گرد حقوق زنان در جهان است.

شرکت‌کنندگان این نشست تاکید کردند که صلح در افغانستان فقط با کاهش جنگ سنجیده نمی‌شود و بدون آموزش، مشارکت سیاسی، عدالت و حضور زنان در تصمیم‌گیری‌ها، نمی‌توان از صلح پایدار سخن گفت.

100%

فایق: جهان زنان افغان را به‌عنوان بازیگران سیاسی آینده افغانستان درنظر گیرد

۳۰ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۲۰:۲۵ (‎+۱ گرینویچ)
100%

نصیر احمد فایق، نماینده افغانستان در سازمان ملل، گفت که طالبان تنها یکی از طرف‌های سیاسی افغانستان است و نمی‌تواند به‌تنهایی نماینده تنوع جامعه و خواست‌های مردم این کشور باشد.

او تاکید کرد که جامعه جهانی باید نگاه خود به زنان افغانستان را تغییر دهد و آنان را نه فقط قربانی، بلکه بخشی از نیروهای سیاسی و تصمیم‌گیرندگان آینده کشور بداند.

فایق روز دوشنبه در نشستی با محور «زنان، صلح، عدالت و آشتی ملی در افغانستان» در حاشیه هشتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت که پنج سال پس از بازگشت طالبان به قدرت، افغانستان همچنان با بحران‌های عمیق سیاسی، بشری، اقتصادی، اجتماعی و حقوق بشری روبه‌رو است.

او گفت که با وجود ادامه تلاش‌های دیپلوماتیک در چارچوب سازوکارهای مختلف بین‌المللی، هنوز راه‌حل سیاسی «پایدار، عادلانه و فراگیر» برای افغانستان به دست نیامده است.

نماینده افغانستان در سازمان ملل تاکید کرد که زنان باید به‌طور مستقیم و معنادار در هر روند سیاسی آینده درباره افغانستان حضور داشته باشند. او گفت: «زنان افغانستان نباید فقط قربانیانی دیده شوند که به حمایت نیاز دارند. آنان بازیگران سیاسی و رهبران جامعه‌اند.»

فایق افزود که مشارکت زنان نباید به حضور نمادین یا مشورت‌های جدا از روند اصلی سیاسی محدود شود. به گفته او، اگر افغانستان قرار است از وضعیت کنونی عبور کند، زنان باید «در همان میز تصمیم‌گیری حضور داشته باشند؛ جایی که تصمیم‌ها گرفته می‌شوند.»

او همچنین بر ضرورت یافتن یک راه‌حل سیاسی جامع و پایدار تاکید کرد و گفت که عدالت، پاسخ‌گویی، به‌رسمیت‌شناختن قربانیان، گفت‌وگو و آشتی ملی باید در کنار یکدیگر دنبال شوند.

فایق گفت: «اگر نیمی از جمعیت کنار گذاشته شود، هیچ مصالحه‌ای نمی‌تواند معتبر و قابل اعتماد باشد.»

او افزود که بدون عدالت و پاسخ‌گویی نیز نمی‌توان به یک راه‌حل سیاسی پایدار رسید و صلح زمانی دوام خواهد داشت که مردم افغانستان در تعیین آینده سیاسی کشور خود نقش واقعی داشته باشند.

نماینده افغانستان در سازمان ملل همچنین پرسید که چگونه می‌توان زنان افغان را به‌عنوان «بازیگران سیاسی، نه ناظران» وارد روندهای سیاسی کرد و چگونه می‌توان دیدگاه‌های قربانیان، جامعه مدنی و گروه‌های مختلف سیاسی، قومی و مذهبی را در آینده سیاسی افغانستان بازتاب داد.

فایق گفت که کشورهای عضو سازمان ملل و شرکای منطقه‌ای باید برای فراهم کردن زمینه یک روند سیاسی «فراگیر، افغانستان‌محور و به رهبری افغان‌ها» کمک کنند.

او تاکید کرد: «آینده افغانستان در نهایت باید توسط مردم افغانستان تعیین شود.»

فایق همچنین گفت که هیچ توافق سیاسی‌ای که با حذف، اجبار و ایجاد ترس شکل گرفته باشد، پایدار نخواهد بود. به گفته او، روندهای بین‌المللی درباره افغانستان نیز بدون مشارکت افغان‌ها، به‌ویژه زنان، نمی‌تواند اعتبار لازم را داشته باشد.

فعالان افغان: کشورها باید فراتر از وعده دادن به زنان افغان اقدام کنند

۳۰ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۲۰:۱۱ (‎+۱ گرینویچ)
100%

کنشگران زن افغان در نشستی در حاشیه هشتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از کشورهای جهان خواستند که به جای ابراز نگرانی محض و طرح وعده‌های تکراری، برای تأمین عدالت، پاسخ‌گویی و مشارکت زنان افغانستان در روندهای سیاسی اقدام عملی کند.

میترا مهران، گیسو یاری و اصیلا وردک، از سخنرانان افغان این نشست، تأکید کردند که زنان افغانستان باید در مرکز هر روند سیاسی درباره آینده این کشور قرار داشته باشند.

میترا مهران، فعال حقوق زن گفت: «ما می‌دانیم چه چیزهایی برای ما نتیجه داده، چه چیزهایی ناکام بوده و برای آینده افغانستان چه می‌خواهیم.»

مهران تاکید کرد که هر روند سیاسی که بدون در نظر گرفتن خواسته‌ها و دیدگاه‌های زنان افغانستان شکل بگیرد، از همان ابتدا با خطر ناکامی روبه‌رو است.

او همچنین از جامعه جهانی خواست از هرگونه تعامل سیاسی و دیپلوماتیک با طالبان که به عادی‌سازی روابط یا مشروعیت‌بخشی به این گروه بینجامد، خودداری کند. مهران گفت: «اگر وارد یک روند سیاسی شویم، اما آپارتاید جنسیتی را به رسمیت نشناسیم، به ریشه مشکل نمی‌پردازیم و فقط با پیامدهای آن برخورد می‌کنیم.»

گیسو یاری، فعال حقوق زن نیز گفت که در پنج سال گذشته بیش از ۲۰۰ فرمان، قانون و دستور طالبان بر زندگی زنان و دختران افغانستان اثر گذاشته و محدودیت‌ها تقریباً همه عرصه‌های زندگی آنان را دربر گرفته است.

او افزود که زنان و دختران در افغانستان با وجود این محدودیت‌ها، به آموزش مخفیانه، سازمان‌دهی، اعتراض، ثبت موارد نقض حقوق بشر و دادخواهی ادامه داده‌اند. به گفته او، در همین حال بخشی از جامعه جهانی به سمت عادی‌سازی روابط با طالبان حرکت کرده است.

یاری گفت: «به جای این‌که از طرف ما صحبت کنید، به ما فرصت بدهید ما صدای خود را به جهان برسانیم.»

او همچنین تاکید کرد که مقاومت زنان افغانستان نباید نادیده گرفته شود و گفت: «اجازه ندهید محرومیت زنان و دختران افغان به یک وضعیت عادی و پذیرفته‌شده تبدیل شود.»

اصیلا وردک، فعال حقوق زن و دیپلومات پیشین افغان، نیز با اشاره به پنج سال گذشته گفت: «پنج سال گذشته است. دیگر از ما نپرسید چه کاری می‌توانید برای ما انجام دهید. ما بارها گفته‌ایم چه می‌خواهیم. اکنون وقت عمل است.»

وردک از سازمان ملل خواست که حضور زنان افغانستان را در همه روندهای سیاسی مربوط به این کشور تضمین کند. او گفت که زنان باید از تعیین دستورکار و تصمیم‌گیری تا اجرای روندها، نقش واقعی و معنادار داشته باشند.

او همچنین خواستار تقویت سازوکارهای پاسخ‌گویی، حفظ شواهد نقض حقوق بشر، فراهم کردن فرصت‌های آموزشی و بورسیه برای زنان و دختران افغان، حمایت از دانشجویان افغان در خارج از کشور و تامین بودجه مستقیم و چندساله برای نهادهای زن‌محور افغان شد.

وردک تاکید کرد که اسناد و شواهد نقض حقوق زنان نباید فقط در آرشیف‌ها باقی بماند. او گفت: «شواهد باید به جایی برسند و آنجا عدالت است.»

این فعال حقوق زن همچنین از کشورهای عضو سازمان ملل خواست تعامل‌های پراکنده با طالبان را به یک رویکرد هماهنگ چندجانبه تبدیل کنند و معیارهای مشخصی درباره آموزش، اشتغال، آزادی رفت‌وآمد و مشارکت عمومی زنان تعیین کنند.

سخنرانان این نشست تاکید کردند که وضعیت زنان و دختران افغانستان تنها یک مسئله داخلی نیست، بلکه آزمونی برای میزان پایبندی جامعه جهانی به حقوق بشر، برابری جنسیتی، عدالت و پاسخ‌گویی است.