
والی سابق ننگرهار جمهوری اسلامی را به سوءاستفاده از مهاجران افغان متهم کرد
ضیاالحق امرخیل، والی پیشین ننگرهار از بدرفتاری با مهاجران افغان در ایران انتقاد کرد و جمهوری اسلامی را به سوءاستفاده از افغانها متهم کرد.
ضیاالحق امرخیل، والی پیشین ننگرهار از بدرفتاری با مهاجران افغان در ایران انتقاد کرد و جمهوری اسلامی را به سوءاستفاده از افغانها متهم کرد.
رئیسالوزرای طالبان سرانجام در مورد اخراج دستهجمعی مهاجران افغان از ایران بیانیهای صادر کرد. ملا حسن آخند در مورد مسایل اساسی مثل کشتهشدن باقر رضایی، مهاجر ۶۰ ساله در اردوگاه زابل، خشونتهای بیرحمانه و پاره کردن پاسپورت افغانی توسط ماموران ایرانی سکوت کرده است.
کمیسیون عالی طالبان برای رسیدگی به مشکلات مهاجرین اعلام کرد که بیش از ۱۶ هزار مهاجر افغان تنها در روز سهشنبه،۱۷ سرطان، از ایران اخراج شدهاند. براساس آمار این کمیسیون، ۱۳ هزار و ۳۲۴ نفر از طریق مرز اسلامقعله و سه هزار و ۲۸۹ نفر از راه پل ابریشم وارد افغانستان شدهاند.
در پی تشدید روند اخراج مهاجران افغان از ایران جبهه مقاومت ملی افغانستان و حزب جمعیت اسلامی خواستار بازنگری روند اخراج مهاجران افغان از ایران شدند. آنها از ایران خواستند در برخورد با مهاجران افغان با صبر و بردباری عمل کند.
موسسه بینالمللی «ورلد ویژن» گزارش داد که رویکرد اولیه ایران در بازگرداندن مهاجران که عمدتاً شامل مردان جوان بود، تغییر کرده و اکنون زنان، خانوادههایی با سرپرستی زنان و کودکان بدون همراه نیز مجبور به بازگشت میشوند. این موسسه افزود که ظرفیت ارائه خدمات در مرز بسیار محدود است.
روز دوشنبه، نهم سرطان آخرین مهلت بازگشت مهاجران افغان دارای کارت اقامتی (پیاوآر) یا کارت گواهی ثبتنام در پاکستان است. حدود ۱.۴ میلیون افغان دارای این کارتها سال گذشته یک تمدید یکساله دریافت کرده بودند که امروز به پایان میرسد.
مسئول ارتباطات سازمان بینالمللی مهاجرت به خبرگزاری فرانسه گفت که از ۱۱ جوزا تا ۷ سرطان بیش از «۲۳۳ هزار» مهاجر افغان از ایران برگشتهاند. آوند عزیزآغا گفت که از آغاز سال تاکنون بیش از ۶۹۱ هزار نفر به افغانستان برگشتهاند که بیش از ۷۰ درصد آنان به اجبار اخراج شدهاند.
در پی موج تازهی اخراج مهاجران افغان از ایران، تنها در هفت روز گذشته، بیش از ۵۶ هزار زن و کودک از طریق گذرگاه مرزی اسلامقلعه وارد افغانستان شدهاند؛ آماری که بهلحاظ ترکیب جنسیتی، گروه سنی و شدت بازگشت، در سالهای اخیر بیسابقه توصیف میشود.
سازمان حقوقبشری حالوش گزارش داد که شماری از مهاجران افغان در ایران پیامکی از اداره اتباع سیستانوبلوچستان دریافت کردهاند که در آن به آنها دستور داده شده تا ۱۵ سرطان خاک ایران را ترک کنند. طبق گزارش، برخی از این مهاجران در ایران متولد شدهاند.
کمیسیون عالی طالبان برای رسیدگی به مشکلات مهاجران اعلام کرد که ۹ هزار و ۳۰۷ افغان روز شنبه، هفتم سرطان از ایران اخراج شدند. به گزارش طالبان، ۵ هزار و ۸۲۵ افغان از گذرگاه اسلامقلعه و ۳ هزار و ۴۸۲ مهاجر از مرز پل ابریشم وارد کشور شدهاند.
وزارت مهاجران و عودت کنندگان طالبان روز یکشنبه اعلام کرد که ۲۵ مهاجر افغان از زندانهای پاکستان آزاد و به افغانستان بازگشتند. این وزارت میگوید افراد مذکور بهرغم داشتن اسناد قانونی، در زندانهای پاکستان یک تا دو روز زندانی بودهاند.
جبهه آزادی افغانستان میگوید بدرفتاری، تبعیض، بازداشتهای خودسرانه و اخراج گسترده مهاجران افغان نقض حقوق بشر و کرامت انسانی است. این جبهه تمامی اشکال بدرفتاری با مهاجران و بازگشت اجباری آنها را خلاف قوانین بینالملل خواند و «به شدت» محکوم کرد.
کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، همزمان با روز جهانی پناهندگان، یک مرکز آموزشی و حمایتی را در شهر کابل برای زنان بازگشته از کشورهای همسایه و زنان بیجاشده داخلی افتتاح کرده است.
پس از آتشبس میان ایران و اسرائیل، در جریان پنج روز گذشته بیش از ۱۱۴ هزار مهاجر افغان از مرز اسلامقلعه وارد کشور شدهاند.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان روز شنبه اعلام کرد که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون ۱.۲ میلیون افغان به گونه اجباری از ایران و پاکستان اخراج شدهاند. این سازمان هشدار داد که اخراج گسترده مهاجران میتواند بحران در افغانستان را عمیقتر کند.
شهابالدین دلاور، رئیس هلال احمر افغانی، در دیدار با نمایندگان نهادهای امدادی بینالمللی خواستار ارائه کمکهای فوری و بلندمدت به مهاجران اخراجشده به افغانستان شد. او شرایط فعلی را بحرانی و حمایت جهانی را ضروری دانست.
سفیر ایران در کابل و سرقنسول این کشور در هرات با استاندار و مقامات خراسان رضوی از جمله مدیرکل اتباع و فرماندار تایباد دیدار کردند. سفارت ایران در کابل روز شنبه، گفت که مقامات در این نشست خواستار تسهیلات بیشتر در همکاری تجاری و تردد مهاجران از مرز دوغارون-اسلامقلعه شدند.
محمد موحدیآزاد، دادستان کل ایران، هشدار داد که «اتباع خارجی غیرمجاز» به ویژه افغانها باید «هرچه سریعتر» خاک ایران را ترک کنند. این مقام ارشد جمهوری اسلامی به مهاجران بدون مدرک هشدار داد که در صورت نادیده گرفتن این دستور، با «برخورد قضایی» مواجه خواهند شد.
عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیسالوزرای طالبان، روز شنبه در رأس یک هیئت از مقامهای این گروه به هرات رفت.
محمدرضا هاشمی، استاندار خراسان جنوبی ایران با تاکید بر تسریع روند اخراج مهاجران بدون مدرک اقامت گفت این روند در سه ماه گذشته ۱۲۵ درصد افزایش داشته است. او تاکید کرد که طرح اخراج تمامی مهاجران فاقد مدرک بهطور ویژه در صدر دستور کار این استان قرار دارد.
سازمان بینالمللی مهاجرت گزارش داد که از ۲۹ جوزا تا چهارم سرطان ۸۸ هزار و ۳۰۸ مهاجر افغان بدون مدرک از ایران به افغانستان بازگردانده شدهاند. این سازمان گفت به دلیل محدودیت منابع، تنها به ۱۱ درصد این افراد کمکرسانی شده است.
در پی نشر گزارشها مبنی بر افزایش اخراج مهاجران بدون مدرک از ایران، فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که سیاستهای این کشور در قبال اخراج مهاجران بدون مدرک تغییر نکرده است. این سازمان گفت اخیرا هیچ تصمیم جدیدی در خصوص مهاجران بدون مدرک گرفته نشده است.