دادگاه بین‌المللی مردمی آبان؛ محاکمه غیابی عاملان کشتار معترضان ایرانی شروع شد

چهارشنبه ۱۴۰۰/۰۸/۱۹

یک دادگاه بین‌المللی مردمی برای رسیدگی به کشتار و سرکوب اعتراض‌های مردمی ایران در عقرب ۹۸ آغاز به کار کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی که اعتراض‌ها را سرکوب کرده و شمار زیادی را کشتند،‌ در این دادگاه در لندن حاضر نشده‌اند.

بستگان قربانیان و شاهدان سرکوب اعتراض‌ها،‌ به صورت حضوری و ویدیویی در این محکمه شهادت می‌دهند.

جمهوری اسلامی می‌گوید در این راهپیمایی‌ها که در اعتراض به وضعیت بد اقتصادی ایران برگزار شد،‌ میان ۲۰۰ تا ۲۲۵ نفر کشته شده‌اند؛ اما خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در وزارت داخله جمهوری اسلامی می‌گوید دست‌کم ۱۵۰۰ نفر در این اعتراض‌ها کشته شدند.

روز چهارشنبه ۱۹ عقرب،‌ در روز نخست این دادگاه،‌ حمید صبی، عضو هیات دادستانی دادگاه بین‌المللی مردمی آبان (عقرب)، گفت که به سفارت ایران در لندن و همه متهمان پرونده نامه فرستاده شده که خود یا وکیلشان در دادگاه حاضر شوند،‌ ولی پاسخی ندادند.

او درباره مسئولیت مقام‌های جمهوری اسلامی در سرکوب اعتراضات گفت: «تمام مصوبات شورای عالی امنیت ملی ایران باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد و سرکوب معترضان با سلاح‌های کشنده بدون تایید علی خامنه‌ای امکان‌پذیر نبود.»

مسیح علینژاد،‌ از فعالان ایرانی حقوق بشر که در امریکا زندگی می‌کند در این دادگاه گفت: برخی از خانواده‌ها تهدید شده‌اند که اگر با رسانه‌ای مصاحبه کنند، فرزندان دیگرشان در حوادثی مانند رانندگی کشته می‌شوند.

مادران کشته‌شدگان آبان ۹۸ که فرزندان بیشتر آن‌ها با تیراندازی مستقیم کشته شده‌اند، با فرستادن ویدیوهایی، در این دادگاه شهادت دادند.

مادر پژمان قلی‌پور، یک جوان ۱۸ ساله که با تیر مستقیم ماموران جمهوری اسلامی در جریان اعتراض‌های مردمی عقرب ۹۸ کشته شد،‌ یکی از شاهدان دادگاه بود.

او در ویدیویی که در دادگاه بین‌المللی مردمی نشر شد گفت: «لباس‌های گلوله‌خورده و پرخون پسرم را نگه داشتم تا به عنوان مدرک به کل دنیا نشان دهم. پژمان من را با بی‌رحمی کشتند... تا نفس می‌کشم منتقم خون پسرم هستم و هرگز سکوت نمی‌کنم.»

رضا علیجانی،‌ تحلیلگر و فعال سیاسی ایرانی پیشنهاد می‌کند چنین دادگاه‌هایی باید برای قربانیان خشونت‌های افغانستان هم برگزار شود.

آقای علیجانی به تلویزیون افغانستان اینترنشنال گفت: دادخواهی یک روند زمان‌بر است،‌ اما سرانجام به نتیجه می‌‌رسد.



این فعال سیاسی ایرانی یادآوری کرد که در حالی که ۷۵ سال از جنگ جهانی دوم میٰ‌گذرد، هنوز متهمان کهن‌سال این جنگ به دادگاه کشیده و محاکمه می‌شوند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
جهان‌نما
دیدگاه

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.