گزارش میدیالاین؛ پاکستان از طالبان برای تضعیف جدایی‌طلبی پشتون‌های پاکستانی حمایت می‌کند

کارشناسان به خبرگزاری میدیالاین می‌گویند که پاکستان تلاش‌های گسترده‌ای برای به رسمیت شناسی طالبان به راه انداخته است. به گفته آنان، پاکستان با موفقیت طالبان در افغانستان، امیدوار است که زمینه‌های قدرتمندشدن جنبش‌های جدایی‌طلبی پشتونی در پاکستان ضعیف‌تر شود.

پشتون‌ها ۱۵ فیصد جمعیت پاکستان را تشکیل داده و دومین قوم بزرگ در این کشور به حساب می‌آید. تلاش برای تشکیل کشور مستقل در میان پشتون‌های پاکستان پس از به وجود آمدن این کشور در سال ۱۹۴۷ خیلی قوی بود و حاکمان این کشور، همواره ملی‌گرایی و جدایی‌طلبی پشتون‌ها و بلوچ‌ها را یک تهدید حیاتی ارزیابی کرده اند.

کارشناسان به میدیالاین می‌گویند که حمایت حکومت، به خصوص ارتش پاکستان، از اسلام افراطی به تضعیف جدایی‌طلبی در میان پشتون‌های پاکستان کمک کرده است.

کارل کالتن‌تلر، تحلیلگر مرکز مطالعات استخباراتی و امنیتی در دانشگاه اکرون در امریکا به این خبرگزاری می‌گوید که پاکستان با حمایت از طالبان امیدوار است بار دیگر یک جنبش قوی جدایی‌طلب پشتونی در پاکستان شکل نگیرد، و ایدیولوژی فرامرزی اسلام‌‌گرایی بر ناسیونالیزم قومی در میان پشتون‌ها غلبه کند.

او گفت: «آنها[پاکستانی‌ها] سخت در تلاش اند که هیچ تحرکی به نفع ناسیونالیزم پشتونی در مناطق پشتون‌نشین، به ویژه افغانستان، به وجود نیاید. زیرا، این خطری است که تمامیت ارضی پاکستان را تهدید می‌کند. اسلام‌گرایی، حتا اسلامگرایی افراطی و ستیزه‌جو، منافع پاکستان را تامین می‌کند.»

زبیده اکبر، فعال حقوق بشر، با انتقاد از حمایت پاکستان از گروه‌های اسلام گرا، به ویژه طالبان گفت: «پاکستان برای طالبان و به رسمیت شناسی این گروه در سطح جهان تبلیغ می‌کند. این کشور به عنوان سخنگوی طالبان عمل می‌کند.»

به اعتقاد کالتن‌تلر، بخشی از این تلاش‌های پاکستان به این دلیل است که طالبان شدیداً به کمک‌های اقتصادی نیاز دارد. به گفته او، اگر اقتصاد افغانستان سقوط کند بخش بزرگی از مردم افغانستان با قحطی و گرسنگی رو به رو خواهند شد.»

به همین علت، «پاکستانی‌ها یک بازی دیپلوماتیک را برای طالبان به راه انداخته اند تا این گروه به رسمیت شناخته شود و برای آن از جهان کمک جمع آوری کنند.»