رسانه «مدرن دیپلوماسی» گزارش داده که رهبران طالبان این خبر را به دلیل موقعیت ضعیف حاکمیت خود تاکنون مخفی نگه داشتهاند زیرا نیروهای مسلح این گروه به تدریج از صفوف نظامی بیرون میشوند و شغل و تجارت خود را آغاز میکنند.
در سوی دیگر، جبهه مقاومت ضد طالبان در شمال افغانستان بیش از پیش قوی شده است. علاوه بر این، گزارشها میگویند که فعالان و مبارزان دولت پیشین که در پی قدرتگیری طالبان به ایران گریخته بودند، به جبهه مقاومت پیوستهاند و نبرد در برخی ولسوالیها و مناطق پنجشیر تشدید شده است.
منابع استخباراتی میگویند یک گروه از جنگجویان طالبان برای جنگ با تاجیکستان پس از عید فطر آمادگی میگیرند.
طی چند روز گذشته، رهبری طالبان و مقامات این گروه تلاش کرده تا ساختار نظامی خود را در ولایت پنجشیر تکمیل کند؛ هرچند که هیچ یک از جنگجویان طالبان علاقه ندارد به این ولایت برود.
در سوی دیگر، رهبران طالبان به خاطر سخنان اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده سراسیمه شدهاند.
ترامپ در بیانیهای گفته است که نیروهای امریکایی ممکن است بار دیگر به افغانستان بروند تا تجهیزات نظامی به جا مانده را جمع آوری کنند. تجهیزات نظامی امریکایی که در چندین پایگاه نظامی در افغانستان جا مانده، باعث نگرانی کشورهای غربی شده است.
بعد از نشر بیانیه ترامپ، گفته شده که طالبان یک نشست نظامی برگزار کردند و محمد یوسف وفا والی قندهار و مدیرکل کمیسیون نظامی طالبان در ۱۶ ولایت موظف شد تا اطلاعات تسلیحات در پایگاههای نظامی طالبان را در ۳۴ ولایت و همچنان مراکز نظامی ویژه که پیش از ۱۵ آگست تحت کنترول نیروهای امریکایی و بریتانیایی بود، جمع آوری و ثبت کند.
به گفته «مدرن دیپلوماسی»، پس از ثبت و راجستر تسلیحات طالبان، مقادیر زیادی از این تجهیزات به مناطق جنوبی افغانستان انتقال داده شدند. علاوه بر این، بر اساس توصیه ملا عبدالغنی برادر، در کنار تجهیزات نظامی، از پول و دارایی طالبان نیز باید محافظت صورت بگیرد. از این رو، روند انتقال سلاح و پول به مناطق جنوبی افغانستان ادامه یافت. گفته شده که پول و تسلیحات طالبان به حاشیه شهرها و ولسوالیهای جنوبی انتقال داده شدهاند و فقط مقدار اندکی در شهرها و پایگاههای نظامی جابجا شدهاند.
منابع میگویند که از آغاز هفته گذشته تا روز دوشنبه، چهارم اپریل، جلسات نظامی در همه پایگاههای نظامی طالبان برگزار شد و مقامات ارشد طالبان خود را تحت فشار حس میکنند. به باور آنها، اگر ایالات متحده بار دیگر به افغانستان برگردد تا تسلیحات خود را جمعآوری کند، این بار پاکستان به رهبران طالبان جا نمیدهد.
این در حالی است که تنش سیاسی اخیر در پاکستان این کشور را در سر دو راهی قرار داده: یا باید با ایالات متحده باشد، یا با چین و روسیه؛ دو کشوری که میخواهند تجارت خود را از طریق افغانستان و پاکستان گسترش بدهند.
این نخستین حمله هوایی ایالات متحده در افغانستان از زمان قدرتگیری طالبان در میانه تابستان سال گذشته است. ایالات متحده نگران است که تجهیزات مدرن نظامی این کشور که حالا به دست طالبان افتاده، برای اهداف تروریستی استفاده شود و یا به کشورهای رقیب از جمله ایران و چین قاچاق شود.