ویلیام کورنلیوس رئیس صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل میگوید گروه سنی دخترانی که در افغانستان برای ازدواج فروخته میشوند، مدام در حال پایین آمدن است و حالا خانوادههای افغان دختران زیر پنج سال خود را نیز به خریداران میفروشند.
انتظار میرود که این روند تا زمانی که طالبان مانع از تحصیل دختران مقطع متوسطه در بیشتر مناطق شوند، روز به روز افزایش یابد.
مطابق با گزارش صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد، به میزانی که دختران بتوانند تحصیلات بیشتری کسب کنند و مکتب را تمام کنند به همان میزان شانس این را پیدا میکنند که از کودکهمسری نجات پیدا کنند.
ازدواج کودکان از دیرباز در بسیاری از مناطق افغانستان رایج بوده اما با تسلط طالبان و سقوط اقتصادی و سیستم بانکی مشکل فرزندفروشی در بین خانوادههای افغان افزایش یافته است.
نهاد خیریه Save the Children نیز با یک تحقیق از ۱۴۰۰ خانواده افغان گزارش داده است که یک سوم این خانوادهها از زمان تسلط طالبان درآمد خود را از دست دادهاند. نیمی از این خانوادهها نیز مجبور شدهاند تا فرزندان خود را وادار به کار اجباری کنند و برخی از آنان نیز دست به فرزندفروشی بزنند.
واشنگتن پست در گزارشی به دو قضیه فروش کودک پرداخته است که در آن دو خانواده مجبور شدهاند هر کدام فرزندان دختر خود را به دلیل گرسنگی بفروشند. در این گزارش خانگل صادقی به خاطر این که چهار کودکش از گرسنگی تلف نشوند مجبور شد تا دختر سه سالهاش زهرا را به مردی میانسال بفروشد. خریدار او مرد پنجاه ساله پولدار است که میخواهد زن دیگری بگیرد. او بابت خریداری زهرا پانصد دالر به والدینش داده است. قرار است زهرا وقتی که ۱۵ ساله شد، به عقد این مرد که آن وقت ۶۲ ساله خواهد بود، درآید.
پدر زهرا قبل از سقوط دولت پیشین کراچی داشت و با فروش ترکاری خرج خانواده شش نفره را تامین میکرد. همسرش پریگل هم برای همسایهها کالاشویی میکرد اما حالا هر دو شغلشان را از دست دادهاند.
محاذالله رحیمی پدر ۳۱ ساله افغان که در دولت پیشین عسگر بود، حالا مجبور است برای تامین مواد غذایی هشت فرزندش، دختر یکسالهاش اسما را در برابر ۸۰۰ دالر بفروشد. یک زوج که اولادی ندارند، اسما را برای فرزندی از والدینش خریدند.
با تشدید بحران انسانی در افغانستان که به دلیل تلاقی شوکهای اقتصادی، مالی و سیاسی ناشی از فروپاشی دولت در ماه آگست دختران خردسال به طور فزاینده ای بار فقر رو به رشد را متحمل میشوند.
در حالی که اطلاعات جامعی در خصوص تعداد این کودکهمسریها در دسترس نیست، سازمان ملل متحد، آژانسهای کمک رسانی و مقامات محلی میگویند که آنها گزارشهای معتبری از افزایش ازدواج کودکان و فروش نوزادان برای فرزندخواندگی دریافت میکنند؛ زیرا افغانها به دنبال راههایی برای کنار آمدن با زندگی فلاکتبار و دشواریهای اقتصادی خود هستند.