اسناد وزارت تحصیلات عالی طالبان افزایش سه برابر ساعات درسی ثقافت اسلامی را تأیید می‌کند

برخی اسناد وزارت تحصیلات عالی طالبان گزارش افغانستان اینترنشنال در مورد تغییرات گسترده در نصاب درسی دانشگاه‌ها را تأیید می‌کند. افغانستان اینترنشنال در ۱۵ حوت ۱۴۰۰ گزارش داده بود که طالبان با کاهش ساعات درسی مضامین اصلی دانشکده‌ها، ثقافت اسلامی را سه برابر افزایش داده‌اند.

افغانستان اینترنشنال اکنون به اسناد وزارت تحصیلات عالی طالبان دست یافته که نشان می‌دهد افزایش مضامین ثقافت اسلامی از ۸ کریدت به ۲۴ کریدت از سوی روح‌الله روحانی، رئیس انکشاف برنامه‌های علمی وزارت تحصیلات عالی طالبان پیشنهاد شده و ملا عبدالباقی حقانی، سرپرست وزارت تحصیلات عالی این گروه آنرا منظور کرده است.

در پیشنهادی که از طرف روح‌الله روحانی ارسال شده آمده است "بعد از فتح کشور توسط امارت اسلامی افغانستان با درنظرداشت لزوم‌دید رهبری دولت مجددا کار روی بازنگری و انکشاف نصاب تحصیلی مضمون همه‌شمول ثقافت اسلامی به همکاری کمیته مسلکی مضمون ثقافت اسلامی پوهنتون‌ها و موسسات عالی دولتی و خصوصی کشور آغاز شد و در نهایت نصاب تحصیلی مضمون ثقافت اسلامی با کمیت ۲۴ کریدت تهیه و ترتیب شد."

ملا عبدالباقی روحانی، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان با منظور این پیشنهاد حکم داده که این تغییرات "از اول سمستر تحصیلی سال ۱۴۰۱ در تمام پوهنتون‌های دولتی و خصوصی کشور تطبیق شود."

عبدالباقی روحانی تمام دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی را مکلف دانسته است که مواد درسی برای ۲۴ کریدت ثقافت اسلامی را به هر دو زبان "دری و پشتو" تهیه کنند.

در سند دیگری که به دست افغانستان اینترنشنال رسیده است به نظر می‌رسد که نصاب تحصیلی دیپارتمنت ثقافت اسلامی در ۶۲ صفحه از سوی وزارت تحصیلات عالی طالبان تهیه شده است.

در این نصاب طالبان مفردات و پلان درسی نظام اعتقادی اسلام و تجوید را شرح داده‌اند.

براساس اسناد به دست رسیده در ۲۴ کریدت جزوه‌های درسی با نام‌های نظام اعتقادی اسلام، تجوید و تلاوت، نظام عبادتی اسلام، تاریخ اسلام و سیرت نبوی، نظام اخلاقی اسلام، نظام اجتماعی اسلام،‌ آگاهی فکری، ادیان و مذاهب، نظام سیاسی اسلام و نظام اداری اسلام به تمام دانشکده‌ها آموزش داده خواهد شد.

شماری از استادان دانشگاه‌ها به افغانستان اینترنشنال گفتند "طالبان نصاب درسی ایدیولوژیک خودشان را که بر مبنای تکرار و تقلید اعتقادات جزم‌اندیشانه استوار است، بر نصاب درسی دانشگاه‌ها تحمیل می‌کنند."

پیش از این نصاب درسی دانشگاه‌های افغانستان توسط کادرهای دانشگاه‌های افغانستان و زیر نظر یونسکو، بخش فرهنگی سازمان ملل بازنگری می‌شد.

استادان دانشگاه‌های افغانستان می‌گویند آنچه که طالبان بر نصاب تحصیلی دانشگاه‌های افغانستان "تحمیل" کرده‌اند، خلاف استندردهای علمی جهانی است و فشار زیادی را بر دوش دانشجویان خواهد گذاشت.

پیش از این تدریس جزوه‌های مربوط به ثقافت اسلامی در دانشگاه‌های افغانستان بارها جنجال‌برانگیز شده بود.

شماری از کارشناسان معتقد اند که محتوای جزوه‌های درسی ثقافت اسلامی "تفکر افراطی" و "تروریسم" را ترویج می‌کند.

در ماه قوس ۱۳۹۵ حفیظ منصور، نماینده مردم در پارلمان افغانستان گفت ثقافت اسلامی در دانشگاه‌های کشور تروریست تربیت می‌کند.