پیش از این آژانس پناهجویان سازمان ملل نیز با این طرح مخالفت کرده بود.
روزنامه گاردین گزارش داده است که عمر، ۳۱ ساله که در ماه اگست سال ۲۰۲۱ با قایق کوچک از کاله وارد بریتانیا شد، از تمایز قایل شدن توسط نخستوزیر بین کسانی که از راههای قانونی به بریتانیا میآیند و کسانی که از راههای غیرقانونی وارد این کشور میشوند، ناراحت است.
عمر میگوید که برای بسیاری از افرادی که از مناطق جنگی فرار میکنند، هیچ مسیر قانونی برای درخواست پناهندگی در بریتانیا وجود ندارد.
عمر پس از اینکه از یک سوء قصد به جانش، نجات یافت تصمیم گرفت که افغانستان را ترک کند. او تجربه کار خبرنگاری دارد و در وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان کار کرده است.
این خبرنگار معتقد بود که اگر در افغانستان بماند هدف حملهای دیگر قرار خواهد گرفت. به همین دلیل از کابل به ترکیه پرواز کرد. بعداَ از طریق زمین تا کاله سفر کرد و مردم به او کمک کردند از راه دریا به بریتانیا برسد.
اکنون همسر عمر و دو پسر خردسالش در کابل ماندهاند و عمر در بریتانیا منتظر رسیدگی به درخواست پناهندگیاش است.
این پناهجوی افغان با ۱۲۰ پناهجوی دیگر در هتلی در لندن اقامت دارد. بسیاری از این پناهجویان ۱۴ ماه است که منتظر بررسی درخواستهای خود هستند.
برادر این پناهجو که کارمند سابق سفارت بریتانیا بود، در ماه اگست سال ۲۰۲۱ در برنامه اسکان مجدد افغانستان در بریتانیا پذیرفته شد، اما عمر که زودتر از او از افغانستان به بریتانیا رسیده بود هنوز در حال انتظار به سر میبرد.
او میگوید هیچ راه قانونی برایش وجود نداشت که به بریتانیا بیاید و پناهگاهی پیدا کند.
این دو در افغانستان با تهدیدهای مشابهی روبرو بودند، اما تنها به یکی از آنها اجازه دسترسی به طرح اسکان مجدد داده شد.
عمر معتقد است که سیستم نیاز به اصلاح دارد. به گفته او "طرح بریتانیا برای انتقال پناهجویان به رواندا راه حل نیست. این یک اعلامیه بسیار سیاسی است."
او فکر نمیکند که این اعلامیه اساساً برای نجات جان افراد یا مبارزه با باندهای قاچاق انسان طرح شده باشد. به باور عمر راههای زیادی برای جلوگیری از مرگ مردم در قایقها وجود دارد. آنها میتوانند صدور ویزا برای افرادی که از سوریه، عراق و افغانستان فرار میکنند را منعطفتر سازند.
او تأکید میکند که "من هیچ راه دیگری نداشتم، جز اینکه سوار قایق شوم. هیچ راهی برای آمدن قانونی من به اینجا وجود نداشت."
این پناهجوی افغان پیشنهاد کرد که اگر پولی را که دولت بخاطر به وجود آوردن تسهیلات خروج پناهجویان به رواندا مصرف میکند، برای استخدام کارمندان بیشتر مصرف کند تا پروندههای اجرا نشده پیگیری شوند و روند پناهندگی پناهجویان سریعتر شود، مشکلات بیشتری حل خواهد شد.
"مردم وقتی از آبهای بیکران عبور می کنند، زندگی خود را قمار میزنند. شما آمادهاید همهچیز را فدا کنید تا شانس زندگی در یک جامعه صلحآمیز در بریتانیا را داشته باشید. این کاری نبود که من برای سرگرمی انجام داده باشم. من برای نجات جانم به این کشور آمدم."
بریتانیا روز سهشنبه هفته گذشته از توافقی با کشور افریقایی رواندا خبر داد که به موجب آن، پناهجویانی که وارد بریتانیا میشوند، به این کشور انتقال داده خواهند شد.
بریتانیا امیدوار است که با این طرح جلو ورود صدها پناهجویی را بگیرد که عمدتا از فرانسه خود را به بریتانیا میرسانند.