پایان غمانگیز رویاهای یک نسل؛ مرکز فرهنگی پل سرخ به حراج گذاشته میشود
مرکز فرهنگی پل سرخ در صفحه فیسبوکش اعلام کرد که این مرکز را با "رویاها و آرمانهایش" به حراج میگذارد.
این مرکز در سالهای گذشته پاتوق شماری از فرهنگیان و هنرمندان کابل بود.
مجموعهای از محصولات فرهنگی مثل کتابخانه، صنوف موسیقی، نقاشی و صنایع دستی در این آدرس قابل دسترس بود.
کافه زر نیز جزوی از این مجموعه فرهنگی بود که به عنوان محلی برای گردهمآمدن اهالی ادبیات، هنر و فرهنگ کابل به شمار میرفت.
مرکز فرهنگی پل سرخ هفته یک روز میزبان برنامههای فرهنگی مثل نمایش کتاب و شعرخوانی نیز بود.
مسئولان این مرکز برای نخستین بار در بیست سال گذشته در برخی از ولسوالیهای دوردست کابل نمایشگاه خیابانی کتاب و نمایشگاه صنایع دستی را برگزار کردند.
برگزاری نمایشگاه خیابانی کتاب و صنایع دستی در خیرخانه و شماری از ولایات نیز جزو کارنامه این مرکز بود.
این مرکز تجربه برگزاری چند کارگاه کتابخوانی و نقد و بررسی شعر و داستان را نیز در کارنامه دارد.
شماری از اهالی ادبیات رهبری این مرکز فرهنگی را به عهده داشتند.
این مرکز فرهنگی در ماه اگست ۲۰۲۱ که ولایات افغانستان یکی به دنبال دیگری به دست طالبان سقوط میکرد، برای هزاران خانوادهای که از ولایات به کابل پناه آورده بودند کمپاین بزرگ کمکرسانی را برگزار کرد.
شهروندان کابل با ارسال لباس و مواد غذایی به این مرکز فرهنگی در کارزار کمکرسانی به بیجا شدگان داخلی یاری رساندند.
جلیل بهفر، از مدیران مرکز فرهنگی شهر کتاب میگوید: "ما آماده بودیم که تحت هر شرایطی به راهمان ادامه دهیم، رویاهای بزرگی را جستجو میکردیم و به افغانستان عاری از تعصب، جهل و جنگ میاندیشیدیم."
ملالی امین، شاعر و هنرمندی که آثار صنایع دستیاش چندین بار در این مرکز به نمایش گذاشته شد، میگفت: "در چند سال گذشته این مرکز و همکاران آن تلاش کردند تا به تعداد کسانی که به آزادی، دموکراسی و حقوق بشر میاندیشند افزوده شود و جامعه طعم صلح واقعی را بچشد."
خانم امین میگوید نمایشگاههای صنایع دستی که در مرکز فرهنگی پل سرخ برگزار میشود، نقش مهمی در زمینه توانمندسازی زنانی داشت که از طریق صنایع دستی اقتصاد خانوادههای خود را حمایت میکردند.
این شاعر و طراح لباس گفت ما در سالهای گذشته در چندین دوره توانستیم دهها زن هنرمند را گردهم آوریم تا صنایع دستی آنها به گونه گروهی در مرکز پل سرخ نمایش داده شود.
جلیل بهفر میگوید که "میخواستیم به سنگرهای جنگ رفته و به جای میلههای تلفنگ، کتاب به دست مردم بدهیم."
جلیل بهفر گفت که با وجود تمام آرمانهایی که داشتیم، مرکز فرهنگی پل سرخ در ماههای اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی ورشکست شده است.
مسئولان مرکز فرهنگی پل سرخ در اعلامیهاش خطاب به مخاطبانش گفته است: "َشرمندهایم که چنین میشود اما ما مرکز فرهنگی پل سرخ را با رویاها و آرمانهایش به حراج میگذاریم."
پس از ورود طالبان به کابل در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ شمار زیادی از نهادهای حقوق بشر، رسانههای آزاد و نهادهای مدنی مجبور شدند فعالیتهای خود را در افغانستان متوقف سازند.
انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان در ماه اکتبر ۲۰۲۱ با ابراز نگرانی از وضعیت آزادی بیان اعلام کرد که در ظرف دو ماه حدود ۲۰۰ رسانه در افغانستان کارشان را متوقف کردهاند.