از زمانی که طالبان در ۱۵اگست ۲۰۲۱ در کابل دوباره قدرت را به دست گرفتند، فرانسه عملاً اخراج پناهندگان را به افغانستان به حالت تعلیق درآورده است.
پاریس رژیم موجود در کابل را به رسمیت نمیشناسد و ارتباطات هوایی بین دو کشور نیز قطع است.
ژرالد درمنه ، وزیر داخله امانویل مکرون در مصاحبه با یک کانال تلویزیونی فرانسه گفت از زمانی که طالبان قدرت را به دست گرفتند، پناهجویان افغانستان در فرانسه را نمیتوان به کابل اخراج کرد اما برخی از آنها را میتوان به کشور ثالث اروپایی بازگرداند.
فرانسه در حال اعمال برنامهای است که "اخراج غیرمستقیم" از طریق مقررات دوبلین نامیده میشود.
به این ترتیب، پناهجویان افغان به اولین کشور اروپایی بازگردانده میشود که نخستین بار وارد آن شدهاند. این کشورهای عمدتاً شامل بلغارستان، اتریش یا کرواسی میشود.
کشورهای نامبرده به وضوح در مورد اخراج پناهجویان افغان به افغانستان اظهار نظر نکردهاند از این رو، به عنوان "منطقه خاکستری" برای مهاجران افغانستان باقی میمانند.
دفتر حمایت از پناهندگان و افراد بیتابعیت فرانسه (OFPRA) گزارش داده است که به ۷۵ درصد از اتباع افغانستان پناهندگی اعطا شده است.
از سوی دیگر دادگاه ملی حقوق پناهندگی فرانسه (CNDA) میگوید در شرایط فعلی جنگی در افغانستان نیست که نظر به شرایط جنگی به افغانها پناهندگی داده شود.
به گفته فعالان و وکلای حقوق پناهجویان، "باید نشان داده شود که فرد پناهجو به دلیل عقاید سیاسی، عضویتش در یک گروه اجتماعی یا قومی در معرض خطر شخصی قرار دارد. از همین روی است که به درخواست پناهندگی بسیاری از افغانها پاسخ مثبت داده نمیشود."
مطابق با قانون دوبلین پناهجویان باید در اولین کشور امنی که وارد شدند، اعلام پناهندگی کنند و حق انتخاب کشور دیگری را ندارند.
در صورتی که یکی از پناهجویان در چند کشور اروپایی اثر انگشت داشته باشد، به اولین کشوری بازگردانده خواهد شد که اثر انگشتش در آن به ثبت رسیده است.
افراد زیر سن قانونی شامل این قانون نمیشوند.
فرانسه تا چندی پیش در بسیاری مواقع از قرارداد دوبلین چشمپوشی میکرد و دوسیه مهاجرانی را که قبل از فرانسه وارد خاک کشور اروپایی دیگری میشدند، مورد بخشش قرار میداد.
این سیاست آسانگیرانه پس از افزایش موج مهاجرت مردم افغانستان به اروپا تغییر کرده است.
برخی مهاجران افغان که طی سالهای گذشته موفق به دریافت پناهندگی در فرانسه نشدند در این کشور سرگردان هستند.
در این بین کسانی هستند که در کمپهای کاله و شمال پاریس در وضعیت دشواری به سر میبرند.