محمد محق، پژوهشگر مطالعات اسلامی مدیر مسئول روزنامه ۸صبح شد

روزنامه ۸صبح اعلام کرد که محمد محق، اسلام‌شناس و استاد دانشگاه به عنوان مدیر مسئول جدید این روزنامه گماشته شده است. پیش از این مجیب مهرداد، شاعر و نویسنده مسئولیت مدیر مسئولی ۸صبح را به عهده داشت. ۸صبح به عنوان پر مخاطب‌ترین روزنامه افغانستان شناخته می‌شود.

در بیانیه ۸صبح آمده است که آقای محق در شرایطی مدیریت روزنامه را به عهده می‌گیرد که افغانستان به دلیل تسلط گروه افراطی و دگم‌اندیش طالبان با یکی از بدترین شرایط فرهنگی و سیاسی خودش مواجه شده است.

روزنامه ۸صبح، حدود شانزده سال پیش از سوی شماری از روزنامه‌نگاران مطرح و فعالان حقوق بشر و رسانه در کابل پایه‌گذاری شد “تا بتواند در راستای روشنگری و تعمیم دموکراسی موثر باشد.”

سنجر سهیل صاحب امتیاز ۸صبح است و مجیب مهرداد، فردوس کاوش، مجتبی هاشمی، پرویز کاوه و قسیم اخگر در دوره‌های کاری مختلف در ۱۶ سال گذشته به عنوان مدیر مسئول این روزنامه کار کرده‌اند.

۸صبح تا پیش از سقوط کابل به دست طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ در کنار نسخه آنلاین، به صورت چاپی نیز در کابل و شماری از ولایات افغانستان منتشر می‌شد.

پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان، این روزنامه نشرات جاپی‌اش را متوقف کرد و اکنون به گونه آنلاین به نشرات ادامه می‌دهد.

محمد محق از چهره‌های شناخته شده در حوزه مطالعه الهیات و پژوهش دینی در افغانستان است.
او پیش از این به عنوان استاد دانشگاه هرات و سفیر افغانستان در قاهره کار کرده و تألیف‌ها و ترجمه‌های او به زبان فارسی در افغانستان به چاپ رسیده است.

کتاب‌های اجتهاد میان متن، واقعیت و مصلحت، ‘راه نو نگاه نو’ ترجمه مقالات منتخب در بارۀ بازخوانی اندیشه‌های دینی، دیانت کین و چشم‌ها را باید شست نام شماری از آثار این پژوهشگر دینی است.

براساس گزارش نهادهای مدافع آزادی بیان با سقوط افغانستان به دست طالبان رسانه‌های آزاد در این کشور آسیب جدی دیده‌اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز پارسال در گزارش مشترکی با انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان اعلام کرد که از ماه اسد سال ۱۴۰۰ تا اول ماه قوس همین سال ۲۳۱ رسانه در این کشور تعطیل شده و ۶۴۰۰ خبرنگار و همکار رسانه‌‌ها شغل خود را از دست داده‌اند.

خانه آزادی بیان نیز اخیرا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که پس از به قدرت رسیدن طالبان، رسانه‌ها با تهدید و فشارهای شدید روبرو شده و در این مدت، بیشتر از ۸۰ خبرنگار و کارمند رسانه بازداشت، شکنجه و تهدید شده‌اند.