تحلیلگران اسپیشل اوراسیا میگویند: "شاخه خراسان داعش پس از ورود طالبان به کابل در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ فعالیتهای تبلیغاتی خود را به طور قابل توجهی گسترش دادهاند."
براساس گزارش این نهاد پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان موسسه رسانهای "العظیم" بدل به ارگان رسمی رسانهای شاخه خراسان داعش شده است.
موسسه رسانهای العظیم اعلامیهها، پروپاگندا، مقالات، بیانیههای صوتی، نوارهای ویدیویی و کتابهایی را منتشر میکند که فعالیتهای داعش خراسان را گزارش و دیدگاههای آنها را بازتاب میدهد.
در تولیدات ویدیویی که موسسه العظیم منتشر میکند عمدتاً از طالبان، گروه رقیب جهادی داعش انتقاد شده است.
اسپیشل اوراسیا یک پلتفرم تحلیلی متشکل از تحلیلگران ژئوپلیتیک، سردبیران، روزنامهنگاران، کارشناسان بازرگانی و دانشمندانی است که اخبار، گزارشها و تحلیلهایی را در مورد کشورهای حوزه اوراسیا منتشر میکند.
در گزارش تازه اسپیشل اوراسیا آمده است: "پس از بازگشت طالبان به قدرت موسسه العظیم نشراتش را به زبانهای بیشتری رایج در کشورهای منطقه آغاز کرده است."
اکنون شاخه خراسان داعش توسط موسسه العظیم نه تنها به زبانهای فارسی و پشتو که در افغانستان مروج هستند، بلکه به زبانهای رایج دیگر در کشورهای منطقه مثل زبان اردو، هندی، مالایالام، ازبکی و انگلیسی نیز فعالیت میکند.
به نقل از گزارش اسپیشل اوراسیا، بنیاد العظیم کتابی به زبان ازبکی با عنوان "تا کی جهل؟" منتشر کرده است. در این کتاب به طور ویژه به شبهنظامیان ازبک و ترکمن در افغانستان پرداخته است.
این کتاب انتقاداتی را علیه گروه طالبان در افغانستان مطرح کرده و استدلال میکند که گروه طالبان متحد روسیه، پاکستان و ترکیه است و قصد دارد اسلام را از کل منطقه ریشهکن کند.
اسپیشل اوراسیا میگوید: "افزایش قابل توجه تلاشهای تبلیغاتی داعش خراسان که با حملات مکرر در برخی از ولایات شمالی افغانستان و ادعای حملات مرزی به ازبکستان همراه است، ممکن است به یک چالش بلندمدت امنیتی در امتداد مرزهای افغانستان با تاجیکستان و ازبکستان تبدیل شود."
رشد سریع داعش و حملات خونبار این گروه در افغانستان پس از تسلط طالبان نگرانیهای گستردهای را در منطقه و جهان برانگیخته است.
افغانستان در ماه رمضان شاهد حملات مرگبار در کابل، مزار شریف قندز و دیگر ولایات بود. در ماه رمضان، موترهای مسافربری و مساجد شیعیان و اهل تصوف معتقد به مذهب تسنن در افغانستان بار بار آماج حمله قرار گرفت. مسئولیت بیشتر این حملات را داعش بر عهده گرفته است.
پس از وقوع این حملات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که نگران امنیت سفارت و قونسلگریهایش در افغانستان است. وزارت خارجه ایران از طالبان خواست که به این کشور در مورد تأمین امنیت دفاتر دیپلوماتیکش تعهد بدهد.
سیاسیون کشورهای آسیای مرکزی، روسیه و امریکا نیز از افزایش فعالیتهای داعش در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.