عمران خان: امریکا میخواهد از طریق پایگاههای هوایی پاکستان، افغانستان را رصد کند

عمران خان، نخست وزیر پیشین پاکستان ادعا کرده است که امریکا میخواهد از طریق پایگاههای هوایی این کشور وضعیت افغانستان را رصد کند. عمران خان در پادکستی که در کانال شخصی یوتیوبش منتشر کرده، گفته است او خواهان روابط دوجانبه خوب با امریکا است، اما "پاکستان نباید وارد هیچ جنگی شود."
هنوز دولت پاکستان و مقامات ایالات متحده امریکا در مورد ادعای عمران خان ابراز نظر نکردهاند.
احتمال استفاده ایالات متحده امریکا از قلمرو پاکستان برای نظارت وضعیت افغانستان پیش از این، هنگامی که عمران خان به عنوان نخست وزیر پاکستان کار میکرد، نیز مطرح شده بود.
در اواخر جوزای ۱۴۰۰ رسانهها گزارش داده بودند که نیروی هوایی پاکستان طرح ساخت پایگاه هوایی جدید در ایالات بلوچستان را بررسی میکند.
معاون ولسوالی نصیرآباد بلوچستان نیز به بیبیسی گفته بود نیروهای هوایی با مقامات این ولسوالی تماس گرفتهاند و در منطقه نوتال این شهرستان، زمینی برای ساخت این پایگاه در نظر گرفته شده است.
عمران خان در آن زمان یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست منتشر کرد و مخالفتش را با طرح نظارت بر وضعیت افغانستان با استفاده از خاک پاکستان اعلام کرد.
او گفته بود که پاکستان از پایگاههای امریکایی در خاکش میزبانی نخواهد کرد.
نخست وزیر پیشین پاکستان استدلال کرده بود که این اقدام ممکن است اختلافات داخلی در پاکستان را تشدید بخشد و برای کشورش ویرانی بیشتری را به همراه داشته باشد.
به گفته آقای خان "اگر قرار باشد پاکستان با ساختن پایگاههای امریکایی در خاکش موافقت کند و از آنجا عملیاتهای نظامی در افغانستان انجام شود، گروههای تروریستی برای انتقامجویی پاکستان را هدف قرار خواهند داد."
گروه طالبان نیز در آن زمان به گزارشها در مورد استفاده از خاک پاکستان برای رصد کردن وضعیت افغانستان واکنش نشان داده بود.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با انتشار توییتی گفته بود: اگر چنین اقدامی صورت گیرد طالبان "مسئولیت ایمانی و تاریخی" خود را در برابر آن انجام خواهند داد.
رسانهها گزارشهایی در مورد احتمال استفاده از قلمرو تاجیکستان و ازبکستان برای نظارت از وضعیت افغانستان نیز منتشر کرده بودند.
گزارشهایی هم در مورد مخالفت روسیه با استفاده از خاک کشورهای آسیای مرکزی برای رصد وضعیت افغانستان منتشر شده بود.
چرا رصد قلمرو افغانستان برای امریکا مهم است؟
ایالات متحده بعد از خروج نیروهایش از افغانستان بارها از افزایش تحرکات گروههای تروریستی در خاک افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
امریکا بعد از توافقنامه موسوم به توافق صلح دوحه که در سال ۲۰۲۰ با طالبان امضا کرد، دیگر طالبان را مشمول گروههای تروریستی به شمار نمیآورد، اما سازمانهای اطلاعاتی و وزارت دفاع امریکا اعلام کرده که براساس برآوردهای آنان طالبان با بعضی از گروههای تروریستی رابطه نزدیک دارد.
گزارشهای سازمان ملل نیز افزایش تحرکات گروههای تروریستی مثل القاعده و داعش در خاک افغانستان را تأیید میکند.
ایالات متحده با نظارت هوایی خاک افغانستان میخواهد مطمین شود که "افغانستان به پناهگاه امن تروریستان تبدیل نخواهد شد" و تحرکات شبکههای تروریستی در این کشور منافع ایالات متحده را تهدید نخواهد کرد.