برنار آنری لوی: طالبان در حال تبدیل شدن به یک دولت تروریستی تمامعیار است
برنار آنری لوی، اندیشمند فرانسوی که بارها به افغانستان رفته میگوید طالبان در حال تبدیل شدن به یک دولت تمام عیار تروریستی است. او در گفتگویی که چهارشنبه از افغانستان اینترنشنال نشر میشود گفت مقاومت در برابر طالبان زمان میبرد اما بازگشت آزادیخواهان به جبهه، امیدوار کننده است.
این نویسنده و فیلسوف برجسته فرانسوی درباره خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان گفت که یک دلیل عمده "تاسف عمیق" او از رها کردن افغانستان و مردمش از سوی امریکا و غرب این است که جهان با خطر ظهور یک "دولت جدید تروریستی" در افغانستان روبروست که بیست سال پیش آن را از قدرت بیرون انداخته بودند.
آقای لوی در یک مصاحبه اختصاصی به افغانستان اینترنشنال گفت که کشورهای غربی با باور اینکه طالبان میخواهند یک حکومت مدنی و قوانین مورد قبول جامعه بینالمللی را در افغانستان حاکم کنند، مرتکب "اشتباه بزرگ" شدند.
این چهره رسانهای فرانسه افزود که بهرسمیت شناختن رژیم طالبان یک اشتباه بزرگ دیگر در سطح "بیحرمتی" به ملت افغانستان خواهد بود.
برنار آنری لوی شرایط امروز افغانستان را به خاطر حکومت طالبان وحشتناک توصیف کرد و آنرا برابر با حاکمیت القاعده، تروریزم و افراطگرایی دانست.
او افزود که با بازگشت طالبان به عرصه قدرت، مردم افغانستان به یک باره همه آزادیها و امتیازهایی را که از آن برخوردار بودند، از دست دادند.
نویسنده و فیلسوف سرشناس فرانسوی گفت که شرایط امروز افغانستان "تنها با تشبیه آن به تاریکی شب" قابل تعریف است: "امروز سیاهی به این کشور سربلند و دوستداشتنی بازگشته است."
مقاومت در برابر طالبان
هرچند با خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان و فروپاشی حکومت پیشین طالبان به مهمترین بازیگر در این کشور تبدیل شده است، جریان مقاومت مسلحانه در برابر این گروه با گذشت زمان جدیتر و فراگیرتر میشود.
دامنه این درگیریها حالا به شماری از ولایات شمالی از جمله تخار، بغلان و پنجشیر رسیده است.
برنار آنری لوی در گفتگوی ویژه با افغانستان اینترنشنال گفت که "نیروهای آزادیخواه" در افغانستان در حال بازسازی خود و انجام عملیات تهاجمی علیه طالبان و بیرون راندن آنها از برخی مناطق پنجشیراند.
او افزود که هرچند این خبرها از سوی طالبان تکذیب میشود، اما واقعیت دارد. او گفت: "نیروهای مبارز و آزادیخواه به پنجشیر و مناطق اطراف آن بازگشتهاند و این حقیقت دارد".
با این حال، آقای لوی جنگیدن در برابر طالبان را دشوار توصیف کرد و گفت که طالبان به سادگی قدرت را رها نخواهند کرد. او افزود: "طالبان زمانی طولانی را برای بازگشت به قدرت سپری کردهاند و مسلما به آن چنگ انداخته و به هر قیمتی میخواهند آن را حفظ کنند."
برنامه احمد مسعود
احمد مسعود دارای یک برنامه خوب و پیگیرانه است و این برنامه آرمانهای دموکراسی و حقوق بشر را در خود جای داده و بازتابی از فرهنگ متنوع ملی و سنتی همه افغانهاست
آقای لوی که در زمان حضور روسها در افغانستان به پنجشیر سفر کرده، از بازگشت احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی به صحنه نبرد استقبال کرده است.
او گفت: "احمد مسعود دارای یک برنامه خوب و پیگیرانه است و این برنامه آرمانهای دموکراسی و حقوق بشر را در خود جای داده و بازتابی از فرهنگ متنوع ملی و سنتی همه افغانهاست."
این اندیشمند فرانسوی در مورد عملکرد آقای مسعود در ماههای گذشته گفت که او سکوت نکرده و جنبشهای مقاومت نیاز به زمان دارند. به گفته او این جبنشها گاهی عقب نشینی کرده و با بازسازی نیروهایشان به میدان نبرد برمیگردند.
او افزود: "تاریخ جنبشهای مقاومت مانند بازیهای کامپیوتری نیست و سریع به سرانجام نمیرسد. آنها یک روند طولانی و زمانبر را میپیمایند."
او که روابط نزدیکی با آقای مسعود دارد گفت: "من کاملا آگاه هستم که احمد مسعود تصمیم گرفته که پیش از نمایش قدرت خود، نخست نیروهایش را متحد و گردهم بیاورد و سپس تهاجم خود علیه نیروهای طالبان را آغاز کند. و این یک تصمیم عاقلانه است و او نمیخواهد بیمحابا به میدان جنگ با طالبان وارد شود."
آقای لوی که در جریان دیدار سال گذشته احمد مسعود با امانوئول مکرون، رئیسجمهور فرانسه در پاریس بود گفت که "پیوند معنوی" خوبی بین آنها وجود دارد. او افزود که احمد مسعود در بسیاری از پایتختهای اروپایی "فردی مورد اعتماد و رهبر شایسته" است و به عنوان گزینهای در مقابل "حکومت استبدادی طالبان" محسوب میشود.
چشمانداز آینده زنان در افغانستان
برنار آنری لوی در این گفتگوی اختصاصی به افغانستان اینترنشنال گفت که طالبان تهدیدی برای زنان، فعالان حقوق بشر و همه کسانی است که به ارزشهای دموکراتیک باور دارند. او افزود: "طالبان برای همه افغانهایی که به پویایی زندگی و شادی روان انسانها معتقدند یک تهدید جدی است."
او گفت که ترس دارد که طالبان امروز دست به همان اعمال ۲۰ سال پیش بزنند.
تاریخ جنبشهای مقاومت مانند بازیهای کامپیوتری نیست و سریع به سرانجام نمیرسد. آنها یک روند طولانی و زمانبر را میپیمایند. با این حال، آنری لوی با اشاره جنبش اعتراضی زنان و مقاومت مسلحانه در برابر طالبان میگوید: "با آنکه مردم افغانستان از جنگ بیزار و گریزاناند، آنها از برده استبداد بودن هم بیزاراند. آنها از شکنجههای روانی علیه زنان هم بیزار اند. آنها از بیسواد بودن هم بیزار اند. آنها از اعمال جنایتکارانه دولتشان هم بیزار اند."
روابط طالبان با گروههای تروریستی
تا روزی که طالبان به ایدئولوژی خودشان پایبند هستند و با پاکستان، که مرکز اصلی تروریسم است در ارتباط اند، این گروه روابط خود را با گروههای تروریستی قطع نمیکند
آقای لوی درباره روابط طالبان با گروههای تروریستی گفت که این گروه یک جنبش افراطگراست که تظاهر به قطع رابطه با تروریسم میکند. او میگوید: "همه اطلاعات به ما میگوید که آنها از اعمال گذشته خودشان دست برنداشتهاند."
به گفته آقای آنری لوی شبکه حقانی، نسل جدیدی از افراد وابسته به القاعده و افراطیون مذهبی هنوز در رهبری و بدنه نیروهای طالبان حضور دارند. جنگجویان خارجی هم که از آگست سال گذشته به افغانستان برگشتهاند در میان طالبان هستند تا آموزش ببینند و حالا پناهگاه و خانهای برای خودشان پیدا کردهاند.
او میگوید تا روزی که طالبان به ایدئولوژی خودشان پایبند هستند و با پاکستان، که مرکز اصلی تروریسم است در ارتباط اند، این گروه روابط خود را با گروههای تروریستی قطع نمیکند.
آقای لوی رابطه پاکستان با طالبان را یک واقعیت وحشتناک مینامد که مانند بازی خیمه شب باز با عروسکش است.
او گفت: "طالبان با پاکستان یک ارتباط ارگانیک دارد. طالبان یکی از اقمار پاکستان و وابسته به آن است و این برای افغانستان مانند یک طاعون و مصیبت است."
ضعف مدیریت طالبان
آن روزی که افغانستان به این واقعیت پی ببرد که طالبان نه یک راه حل، بلکه خود مشکل است، نه نیرویی برای امنیت، بلکه عامل خشونت و بی ثباتی است، آن روز افغانستان به سوی صلح و آزادی گام برخواهد داشت
طالبان به عنوان یک گروه جنگجو که بیشتر اعضای آن از مدارس پاکستان و مناطق جنوبی افغانستان برخواستهاند، جز تجربه جنگی، هیچ سابقهای در مدیریت کشور ندارد. دور اول حکومت این گروه هم با جنگ و درگیری با گروههای مخالف سپری شد.
برنار آنری لوی در صحبت با افغانستان اینترنشنال میگوید طالبان باوجود این واقعیت که توانایی اداره جامعه افغانستان را ندارند، اما هیچ اهمیتی به این مساله نمیدهند.
او گفت: "آنها فاقد مشروعیت هستند. آنها فاقد ارزشهای اخلاقی برای رهبری یک کشور هستند."
آقای لوی در این مصاحبه افزود: "آن روزی که افغانستان به این واقعیت پی ببرد که طالبان نه یک راه حل، بلکه خود مشکلاند، و آنها نه نیرویی برای امنیت، بلکه (عامل) خشونت و بی ثباتیاند، آنگاه با وجود آنکه مشکل خواهد بود، اما افغانستان در مسیر ثبات، صلح و آزادی گام برخواهد داشت."
گفتگوی ویژه با برنار آنری لوی، اندیشمند و فیلسوف نامدار فرانسوی، چهارشنبه ۱۸ جوزا، ۸ جون از تلویزیون افغانستان اینترنشنال نشر میشود.