معمای کشته شدن الظواهری؛ آیا حمله به رهبر القاعده طبق معامله بوده یا به رویارویی میانجامد؟

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۱

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان در رشته توییتی نوشته است که سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان میزبان گفتگوهای صلح بین تحریک طالبان پاکستان وهیئت رسمی۱۲ نفری مقام‌های پاکستانی در وزیر اکبر خان کابل بود که حمله هواپیمای بدون سرنشین به ایمن الظواهری انجام شد.

آقای نبیل به نقل از منابع خود گفته که مهمانخانه شخصی حقانی در نزدیکی خانه محل سکونت الظواهری قرار دارد.

او به استناد به گزارش رسانه‌های بین‌المللی افزوده که خانه مورد هدف در حمله پهپادی نیز متعلق به سراج الدین حقانی است.

آقای نبیل در ادامه توییت خود نوشته است که "منابع موثق" به او گفتند که پس از این حمله آقای حقانی با یک کاروان مسلح بزرگ از کابل خارج شده و به‌سوی چرخ ولایت لوگر و از آنجا به پکتیا رفته است.

این مقام ارشد امنیتی پیشین پرسیده است اگر سراج‌الدین حقانی در پناه دادن به الظواهری دست داشته باشد، آیا او به کابل باز خواهد گشت؟

او در ادامه گفته که اگر چنین باشد، این سوال پیش می‌آید که آیا سراج حقانی، با وساطت جنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ستاد ارتش پاکستان و آی‌اس‌آی، سازمان استخبارات این کشور سعی در احیای روابط با امریکایی‌ها و خروج از لیست سیاه داشت. بنابراین او اطلاعات مربوط به محل اختفای الظواهری را برای دستیابی به این اهداف در اختیار امریکایی‌ها قرار داده است.

آقای نبیل از دیدارهای پسر اسامه بن لادن و پسر الظواهری در چند ماه گذشته با رهبران طالبان در کابل خبر داده که به گفته او برای بسیاری از ناظران شناخته شده بود و به سختی می‌توان آنها را مخفی نگه داشت.

رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان فرضه دومی را مطرح کرده مبنی بر اینکه فقط سراج‌الدین حقانی و شبکه او در پناه دادن به ظواهری نقش داشته‌ است.

این مقام ارشد امنیتی پیشین که هرچند مدتی اطلاعاتی را درباره اختلافات درونی طالبان شریک می‌کند، در ادامه توییت خود نوشته است که شورای کویته طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس‌الوزرای طالبان و ملا محمد یعقوب، وزیر دفاع این گروه در تلاش تقویت روابط با ایالات متحده پس از توافق دوحه هستند.

او افزود که این دو مقام ارشد طالبان همچنان تلاش دارند از نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل برای به رسمیت شناختن رژیم این گروه استفاده کنند.

به گفته آقای نبیل این دو چهره نسبتا مقتدر طالبان نگران افزایش قدرت حقانی هستند و تلاش برای تضعیف او دارند که هرگز از شورای کویته طالبان اطاعت نکرده و خود را فاتح کابل می‌داند.

سناریوی سومی که آقای نبیل مطرح کرده و از دید او نسبتا ضعیف‌تر است، اینکه ارتش برای نجات پاکستان از سقوط اقتصادی، ممکن است اطلاعات مربوط به محل اختفای الظواهری را به اشتراک گذاشته باشد، یا اجازه حمله از فضای هوایی خود را داده باشد، یا زمینه عملیاتی را برای این حمله تسهیل کرده باشد و دوباره طالبان را برای دستیابی به منافع ملی خود فریب داده باشد.

آقای نبیل گفته که در گذشته ثابت شده است که هر زمان پاکستان خود را در بحران دیده، چیزی برای ارائه داشته است.

به گفته رئیس‌ پیشین امنیت ملی افغانستان، امریکا بر خلاف دوران قبل از سال ۲۰۰۱ که اطلاعات ناکافی از افغانستان داشت، پس از بیست سال حضور در این کشور، منابع زیادی دارد و قادر است از این منابع برای انجام چنین عملیاتی استفاده کند.

به گفته او اکنون برای طالبان سخت است تا اعتماد از دست رفته را در به اصطلاح جنگ علیه تروریسم به دست بیاورند.

او در پایان افزوده که حادثه اخیر و رفتار طالبان با خواسته‌های مردم مطابقت ندارد و جامعه جهانی عمر آنها را کوتاه می‌کند و همچنین باعث کودتای سفید و یا درگیری خونین در صفوف طالبان می‌شود.

آقای نبیل نوشته: اتفاقات روزهای آینده در سطح ملی و بین‌المللی این را روشن‌تر می‌کند که معامله‌ای درکار بوده یا اوضاع به سمت تقابل پیش خواهد رفت. در هر صورت تمام یا بخشی از طالبان تاوان آن را خواهند پرداخت!"

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
وادی رقابت
خبرها
زمانی که غول‌ها رو در رو می‌شوند: نظم نوین جهانی: چین و هند

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.