

رامیتا نوایی، مستندساز تلویزیون امریکایی پیبیاس مستندی درباره زندگی دشوار زنان تحت حاکمیت طالبان ساخته است. او در مصاحبه با رادیوی ملی امریکا میگوید که شماری از جنگجویان و فرماندهان طالبان وقتی درباره جذابیت و زیبایی دختری میشنوند، او را برای ازدواج اجباری اختطاف میکنند.
خانم نوایی میگوید که آنچه جنگجویان طالبان در قبال دختران افغانستان انجام میدهند، با پدیده ازدواج اجباری در این کشور متفاوت است.
او میافزاید: «[در ازدواج اجباری مرسوم در افغانستان] والدین دختر خود را برای ازدواج به خانوادهای میدهند و این یک رویه رایج است. خانوادهها با هم توافق میکنند و کسی به حرف دختر گوش نمیدهد اما خانواده دختر پولی از خانواده پسر میگیرد.»
او می گوید که اما حالا طالبان بدون رضایت خانواده، بدون پرداخت طویانه، زنان و دختران را میربایند.
خانم نوایی که کار ساخت مستند را در سال ۲۰۲۰ میلادی آغاز کرد، توجه بیشتر خود را به ولایات متمرکز کرده است؛ جایی به باور او زنان با محدودیتهای شدیدتری مواجهاند.
او در مصاحبه با رادیوی ملی امریکا گفت: «جنگجویان طالبان و حتی فرماندهان این گروه، وقتی درباره زن زیبا و جذاب میشنوند و یا زن زیبایی را در بازار میبینند، ابتدا به خانواده او برای خواستگاری مراجعه میکنند.»
او میافزاید: «ما شواهدی را کشف کردیم که این اتفاق به کثرت در صفوف طالبان رخ داده است.»
خانم نوایی میگوید که جنگجویان طالبان ابتدا مسیر رسمی را امتحان میکنند و درخواست ازدواج میدهند اما وقتی خانواده دختر جواب رد داد «آن وقت است که دختر را میربایند.»
این مستندساز که دو بار در سال جاری برای تهیه مستندش نیز به افغانستان رفته بود، میگوید که گاهی جنگجویان طالبان با یک ملا به سراغ خانواده دختر مورد نظرشان میورند و او را مجبور میکنند تا عقد نکاح را بخواند.
خانم نوایی میگوید که در این روند، خانواده دختر به دلیل اعتراض به ازدواج اجباری مورد ضرب و شتم قرار میگیرد.
او میگوید: «هر موردی که من به آن برخورد کردم، اعضای خانواده، هنگام بردن دختران مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند.»
به گفته این مستندساز، خانوادهها پس از ازدواج و اختطاف دخترشان معمولاً فرصت دیدن دوباره او را ندارند.
نوایی در مستند جدید که در اوایل سال ۲۰۲۰ شروع به تحقیق در مورد آن کرد، چگونگی رفتار طالبان با زنان را شرح میدهد.
او میگوید: «من شروع به مستند کردن زندگی زنان در ولایاتی کردم که طالبان تصرف میکردند. آنچه برای زنان در قلمروی که آنها تصرف میکردند اتفاق میافتاد، ترسناک بود. خواستم یک مستند هشدارآمیز بسازم تا همه ببینند که این چیزی است که در افغانستان تحت حاکمیت طالبان اتفاق میافتد.»
او میگوید که آمار خودکشی زنان در زمان طالبان افزایش یافته اما کسی موارد خودکشی را گزارش نمیدهد.
خانم نوایی همچنین میافزاید که شماری از زنان در زندانهای طالبان به جرم مبهم اخلاقی زندانی اند و شماری نیز حتا تفهیم اتهام نشدهاند.
این مستند قرار است به تاریخ ۹ آگست از طریق تلویزیون پیبیاس امریکا نشر شود.