گزارشگران بدون مرز: نزدیک به ۶۰ درصد از خبرنگاران افغانستان دست از کار کشیده‌اند

جمعه ۱۴۰۱/۰۵/۲۱

یک سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، گزارشگران بدون مرز با نشر آماری می‌گوید حدود ۶۰ درصد از رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستان به ویژه زنان خبرنگار از عرصه فعالیت رسانه‌ای ناپدید شده‌اند. بر اساس گزارش این سازمان، در ۱۱ ولایت افغانستان هیچ خبرنگار زن وجود ندارد.

به گفته گزارشگران بدون مرز، در یک سال حاکمیت طالبان بر افغانستان، از هر چهار خبرنگار سه تن آنان کار خود را از دست داده‌اند.

گزارشگران بدون مرز تاکید کرده که در آخرین روزهای سقوط حکومت پیشین افغانستان، ۵۴۷ رسانه فعالیت داشت، اما در یک سال حکومت طالبان، تعداد ۲۱۹ رسانه از فعالیت بازماندند.

طبق آمار این سازمان، در یک سال گذشته از ۱۱هزار و ۸۵۷ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای تنها ۴ هزار و ۷۵۹ نفر باقی مانده‌اند. زنان خبرنگار نخستین قربانیان این پس‌لرزه‌های تغییر نظام بوده‌اند، به گونه که بیش از ۷۶ درصد آن‌ها کارشان را از دست داده‌اند.

کریستف دولوار، دبیر گزارشگران بدون مرز گفته است: «در افغانستان یک فاجعه واقعی روی داده است. روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها زیر فشار مقرره‌های ناعادلانه که آزادی رسانه‌ها را محدود و راه را برای سرکوب و ستم باز می‌کند، فعالیت می‌کنند.»

گزارشگران بدون مرز می‌گوید «حذف زنان در یک سال گذشته نماد ویران شدن ژورنالیسم در افغانستان است.» طبق آمار این سازمان، از ۳۴ ولایت افغانستان، در ۱۱ولایت (بادغیس، هلمند، دایکندی، غزنی، میدان‌وردک، نیمروز، نورستان، پکتیا، پکتیکا، سمنگان و زابل) هیج زن خبرنگاری وجود ندارد. آمار این سازمان نشان می‌دهد که از مجموع دو هزار و ۷۵۶ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای زن، تنها ۶۵۶ تن باقی مانده‌اند که بیشتر از ۸۴ درصد زنان خبرنگار در کابل به کار مشغول هستند.

این سازمان در توضیح حذف زنان خبرنگار گفته است که اتهام‌های پیشینه‌دار جامعه مردسالار و ستنی چون «بی‌اخلاقی یا رفتار منافی ارزش‌های جامعه» که بهانه‌ای برای فشار و خانه‌نشین کردن زنان بود، امروز به گفتمان رسمی طالبان تبدیل شده است.

گزارشگران بدون مرز همچنین تصریح کرده است که در یک سال گذشته، از ۹ هزار و ۱۰۱ مرد خبرنگار تعداد ۴ هزار و ۹۶۷ تن دیگر فعالیت رسانه‌ای ندارند.

این سازمان تاکید کرده است که با تسلط طالبان بر افغانستان، چشم‌انداز رسانه‌ای در این کشور دست‌خوش تغییرات بزرگی شده است. طوری که بیش از ۳۹ درصد از رسانه‌های افغانستان به فعالیت خود پایان داده‌اند. طبق این گزارش، در یک سال گذشته، تنها چهار رسانه ایجاد شده است.

به گفته گزارشگران بدون مرز، تعدد مقرره و دستورالعمل‌ از سوی نهادهای مختلف طالبان شرایط کار را برای رسانه‌ها و خبرنگاران دشوارتر کرده است.

گزارشگران بدون مرز می‌گوید در جریان یک سال حاکمیت طالبان، دست‌کم ۸۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای توسط طالبان بازداشت شده‌اند و در حال حاضر سه تن از خبرنگاران در بازداشت طالبان هستند. این سازمان می‌گوید دادگاه نظامی طالبان خالد قادری، شاعر و روزنامه‌نگار را در هرات به یک سال زندان محکوم کرده است.

گزارشگران بدون مرز در ماه ثور سال جاری اعلام کرده بود که پس از تسلط طالبان، افغانستان در رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها، ۳۴ پله سقوط کرده است.طبق این گزارش، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور با کسب ۳۸ امتیاز در رده ۱۵۶ قرار گرفته در حالی که پارسال با ۶۰ امتیاز در رده ۱۲۲ قرار داشت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سپړنه
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.