بیش از یک سال میشود که طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکاتب ثانویه محروم کرده اند. از آن زمان، تعداد فزایندهای خود را در مکاتب غیررسمی در سرار افغانستان ثبت نام کرده اند.
این شبکه از یکی از مکاتب غیررسمی که از سوی خانمی به نام زینب محمدی تاسیس شده، دیدن کرده است. گرچه طالبان آموزش دختران را ممنوع کرده اند اما خانم محمدی میگوید تا زمانی که قوانین سختگیرانه طالبان رعایت شود، عمدتاً چشم خود را بر روی مکاتب غیررسمی میبندند.
دختران در چنین مکاتبی باید پوشش اجباری را رعایت کنند و لباس سیاه بپوشند. مردان نیز اجازه ورود به چنین مکانهایی را ندارند.
دختران نوجوان در این مکتب غیررسمی در صنفهای مختلف از علوم دینی گرفته تا بافندگی شرکت میکنند اما صنفهای انگلیسی علاقمندان زیادی دارد.
با این وجود یکی از دانشآموزان میگوید از این که مجبور است پوشش اجباری را رعایت کند و آرزوهای تحصیلیاش را نمیتواند آشکارا مطرح کند «احساس بدی» دارد.
خبرنگار سیبیاس از شاگردان یکی از صنفهای مکتب مذکور پرسیده که آیا فکر میکنند زندگیشان دوباره عادی خواهد شد و همه در پاسخ او گفتهاند: «نه.»
هدا صدیقی، یکی از دختران دیگر به سیبیاس گفت: «نشستن در خانه برای من وحشتناک بود. نمیدانم در آینده چه اتفاقی قرار است بیفتد.»
صدیقی می گوید: «جهان باید دولت طالبان را مجبور سازد تا مکاتب دخترانه را بازگشایی کند. تا زمانی که مکاتب بازگشایی نشوند، هیچ کشوری آنها (طالبان) را به رسمیت نمیشناسد.»
خبرنگار سیبیاس از عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان پرسیده که آیا درک میکند چرا هیچ کشوری آنان را به رسمیت نشناخته است و او در جواب گفته است: «موضوع [آموزش دختران] را جهان به عنوان اسلحه استفاده میکند. این موضوع داخلی افغانستان است و پالیسی ما در مورد آموزش بسیار روشن است؛ یعنی آموزش برای همه دانشآموزان و شهروندان افغان مجاز است.»
او اصرار داشت که ممنوعیت آموزش دختران به صورت «موقت» تعلیق شده است.
اما دختران بالاتر از صنف شش، بیش از یک سال از آموزش محروم شده اند.