قدرتگیری طالبان و سرنوشت مبهم نمایندگی افغانستان در سازمان ملل
امسال مجمع عمومی سازمانملل در حالی برگزار میشود که سرنوشت نمایندگی افغانستان در این نهاد معتبر بینالمللی مبهم است. بعد از گذشت یک سال از رویکار آمدن طالبان، هنوز هیچ کشوری این گروه را به رسمیت نشناخته است.
افغانستان در تاریخ ۱۹ نوامبر ۱۹۴۶میلادی عضویت سازمانملل متحد را کسب کرد؛ زمان حکمروایی محمد ظاهرشاه، آخرین شاه افغانستان. از آن سال تا به امروز، چهرههای مختلف از افغانستان در سازمان ملل نمایندگی کردهاند. از جمله محمد کبیر لودین، عبدالحمید عزیز، بسمالله سهاک، فرید ظریف، عبدالغفور روان فرهادی، ظاهر طنین، محمود صیقل و عادله راز.
افغانستان اما پس از دوره اول حاکمیت طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی، در مرکز توجه سازمان ملل متحد قرار گرفت؛ نهادی که در حمایت از نظام جدید افغانستان نقش عمده داشت و با بازگشایی یوناما، دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، فصل تازه همکاریهایش را آغاز کرده بود.
سال ۲۰۰۷، افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل مهم شد. در آن سال، حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، در نخستین روز مجمع عمومی سخنرانی کرد و گفت که نسبت به آینده کشورش خوشبین است. او آن زمان گفت که "افغانستان عمیقا تغییر کرده است، ریشههای دموکراسی در کشور محکمتر میشود، خدمات صحی برای اکثریت مردم حتی در روستاهای دوردست فراهم شده و میلیونها دانشآموز دختر و پسر به مکتب میروند."
این خوشبینیهای حامد کرزی با واقعیتهای عینی همخوان نشد و با گذشت هر سال، نگرانیها از آینده افغانستان و بینتیجه ماندن تلاشهای کشورهای غربی و سازمان ملل برای تامین صلح در افغانستان، بیشتر شد.
سال ۲۰۱۶ میلادی، وقتی سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان در مجمع عمومی سخنرانی کرد، تروریسم و افزایش حملات طالبان علیه جمهوریت، مساله اصلی افغانستان بود.
سال بعد، اما افغانستان از پیروزی نظامی علیه طالبان ناامید بود و محمد اشرف غنی، رئیس جمهور وقت افغانستان، در سخنرانی مجمع عمومی از ضرورت مذاکره با طالبان سخن گفت. او تلاش کرد از این جایگاه مهم به همسایههای افغانستان نیز این پیام را برساند که آماده گفتگوست. اشرف غنی آن زمان گفت: "من جناحهای مختلف طالبان را به گفتگوهای بینالافغانی دعوت میکنم. نیز، من از همسایه های افغانستان درخواست میکنم که از پروسه صلح دولت افغانستان حمایت کنند تا با همکاری مشترک بتوانیم نتیجه مطلوب بدست بیاوریم."
اما تلاشهای صلح بهجایی نرسید. پس از سقوط جمهوریت، کشمکش بر سر احراز کرسی افغانستان در سازمان ملل نیز آغاز شد. غلاممحمد اسحاقزی، نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل کنارهگیری کرد و نماینده طالبان نیز از سوی این سازمان پذیرفته نشد.
فعلا نصیر احمد فایق، نمایندگی افغانستان در سازمان ملل را سرپرستی میکند.