گروهی کارشناسان حوزه افراطگرایی در مطلبی در وبسایت بنیاد تونی بلر گفتهاند که طالبان با سرکوب جامعه مدنی و ایجاد اختلاف نظر در میان مردم، حقوق بشر را مکرراً نقض کرده و مرتکب شکنجه و ضرب و شتم وحشیانه شدهاند.
به باور نویسندگان این مقاله، با وجود سرکوب طالبان، مردم افغانستان رژیم یکهتاز این گروه را به چالش کشیده است.
به گفته نویسندگان این مقاله، به طور کلی تلاش طالبان برای ارعاب و حذف مخالفان سیاسی و همچنین خاموش کردن جامعه مدنی و متنوع افغانستان شکست خورده است.
این کارشناسان میگویند قبل از تسلط طالبان در اگست ۲۰۲۱، ظهور یک جامعه مدنی پویا، متنوع و فعال به نمادی از دستاوردهای افغانستان در ۲۰ سال گذشته تبدیل شده بود. به باور این کارشناسان، این دستآورد با حاکمیت طالبان اگرچه معکوس شده و مردم در ترس زندگی میکنند یا مجبور به فرار شدهاند، با این حال، جامعه مدنی فعال افغانستان توانسته است با سیاستهای خشن طالبان مخالفت کند و «جنایات» رژیم طالبان را به جامعه جهانی برساند.
تونی بلر، نخستوزیر سابق بریتانیا است. کارشناسان در مطلی در بنیاد او، با اشاره به تعامل بریتانیا و امریکا با اعضای جامعه مدنی بهخصوص زنان افغان میگویند مشارکت آگاهانه و فعال جامعه مدنی برای جامعه جهانی که به دنبال تعریف سیاست خود در قبال افغانستان است یک ضرورت مطلق شمرده میشود.
بنیاد تونی بلر برای تغییر جهانی از کشورهای غربی خواسته است با جامعه مدنی افغانستان که از همه اقوام این کشور نمایندگی میکند، تعامل کند و از تلاشهای آنها در جهت مدرن سازی حمایت کنند.