دیده‌بان حقوق بشر: زنان معترض در بازداشت طالبان شکنجه و از نیازهای اولیه‌شان محروم شده‌اند

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید زنان معترض پس از بازداشت توسط طالبان همراه با کودکان‌شان شکنجه، تحقیر و از دسترسی به نیازهای اولیه‌ محروم شده‌اند. این سازمان در گزارشی تازه که پنجشنبه، ۲۸ میزان منتشر شده، با شماری از زنان معترض که تجربه بازداشت توسط طالبان را دارند، گفتگو کرده است.

این سازمان سرکوب زنان معترض از سوی طالبان را «وحشیانه» توصیف کرده است.

در گزارش دیده‌بان حقوق بشر آمده است که در نخستین هفته تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، موجی از اعتراض‌های مسالمت‌آمیز زنان آغاز شد که واکنش «وحشیانه» این گروه را در پی داشت.

این سازمان با استناد به اظهارات زنانی که توسط طالبان زندانی شده‌اند، گفته است که در ماه فبروی امسال، طالبان ۲۱ زن و هفت کودک آنان را به مدت پنج روز در یک اتاق کوچک «گرم و خفه‌کننده» بدون دسترسی به آب و غذا و دستشویی نگهداری کرده‌اند.

سه تن از این زنان در گفتگو با دیده‌‌بان حقوق بشر گفته‌اند که اعضای مرد خانواده‌های آنان در اتاق دیگری شدیداً شکنجه و تحقیر شده‌اند.

این زنان و بستگان مرد آنها در جریان بازداشت، پی‌هم بازجویی شده‌اند و اعتراف اجباری از آنان گرفته شده است. طالبان با الفاظ زشت گفته‌اند که اعتراض‌های زنان رژیم این گروه را در وضعیت بدی قرار داده است.

بنابر گزارش دیده‌بان حقوق بشر، طالبان برای رهایی این زنان و خانواده‌های‌شان اسناد اموال شخصی‌شان را قید کرده‌اند و گفته‌اند در صورتی که بار دیگر به خیابان بریزند، اموال‌شان مصادره خواهد شد.

دیده‌بان حقوق بشر تاکید کرده است که طالبان باید فورا تمام افرادی را که به دلیل استفاده از حق آزادی بیان و اعتراض مسالمت آمیز بازداشت شده‌اند، رها کند.

در گزارش این سازمان آمده است که طالبان باید به بازداشت‌های خودسرانه پایان دهند و امکان دسترسی به یک روند قانونی و قاضی مستقل را به بازداشت‌شده‌ها تضمین کنند.

این سازمان هم‌چنان از دولت‌هایی که با طالبان در تعامل هستند، خواسته است که این گروه را تحت فشار قرار بدهند تا به «تعهدات افغانستان تحت قوانین بین‌المللی از جمله آزادی بیان و برگزاری تجمع، و جلوگیری از شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها عمل کند.»

همزمان با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، اعتراضات گسترده زنان در کابل، هرات و برخی دیگر از ولایت‌های افغانستان علیه این گروه آغاز شد.

زنان معترض افغانستان طالبان را به حذف سیستماتیک زنان از صحنه‌ اجتماعی و سیاسی متهم کرده‌اند.

آنان با سر دادن شعارهایی نظیر «نان، کار، آزادی» مطالبات‌شان را مطرح کرده‌اند.

در حال حاضر بیش از یک سال می‌شود که طالبان در مکتب‌های دخترانه بالاتر از صنف ششم را بسته‌اند.

پاسخ طالبان اما در برابر خواست معترضان، همواره سرکوب، بازداشت و شکنجه بوده است.

نهادهای مدافع حقوق بشر بارها از طالبان به دلیل نقض حقوق زنان و حقوق شهروندان افغانستان انتقاد کرده‌اند.