فرهنگیان و ناشران افغانستان: طالبان محدودیت‌های زیادی برای ورود و چاپ کتاب وضع کرده‌اند

شماری از فرهنگیان و ناشران افغانستان و ایران در نشستی که در تهران برگزار شده بود، از وضعیت صنعت نشر در افغانستان ابراز نگرانی کردند. فرهنگیان و ناشران افغانستان گفتند بازار کتاب در افغانستان به تاریکی فرو رفته و طالبان هم محدودیت‌های زیادی برای ورود و چاپ کتاب وضع کرده‌اند.

در این نشست که با عنوان «نگاهی به پیشینه روابط ایران و افغانستان در حوزه چاپ و نشر» در تهران برگزار شده بود، تحولات اخیر افغانستان و تاثیر آن بر وضعیت کتاب افغانستان مورد بررسی قرار گرفت.

سرور مولایی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران و رئیس سابق دانشگاه بامیان در این نشست گفت که متاسفانه به دنبال تحولات اخیر در افغانستان بسیاری از اهالی فرهنگ و ناشران مجبور به ترک وطن شدند و بازار کتاب به تاریکی فرو رفته است.

او خطاب به همه شرکت‌کنندگان تاکید کرده که باید برای حمایت از زبان فارسی و زنده نگهداشتن این میراث ارزشمند تلاش کرد.

محمد ابراهیم شریعتی، مدیر انتشارات عرفان نیز در این نشست گفت که افغانستان در حال حاضر از نظر کتاب خوانی با مشکلات زیادی مواجه است و صنعت نشر این روزها حال خوبی در افغانستان ندارد.

رسانه‌های ایران نوشته‌اند که محمد ابراهیم شریعتی، از ناشران افغانستان گفته است حتی در دوران اشرف غنی و حامد کرزی انتقال کتاب از ایران به افغانستان با مشکلاتی زیادی مواجه بود و به بهانه‌های مختلف جلوی آن گرفته می‌شد، اما حالا کتاب آخرین نفس‌های خود را در افغانستان می‌کشد.

به گفته وی، طالبان محدودیت زیادی برای ورود و چاپ کتاب اعمال کرده و ورود بسیاری از کتابها ممنوع است.

سعید دمیرچی، مدیر موسسه انار سرخ ایران که با فرهنگیان افغانستان سال‌ها همکاری داشته می‌گوید تحولات اخیر در افغانستان باعث شده که بسیاری از روشنفکران از این کشور خارج و ۵۰ درصد کتابفروشی‌ها تعطیل شوند.

اخیراً طالبان شماری از کتاب فروشی‌ها در پل سرخ کابل را بستند.

در ماه سنبله، وزارت فرهنگ طالبان اعلام کرد که جلو پخش «۱۷۰ کتاب خارجی» را در افغانستان گرفته است. مهاجر فراهی، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان گفته بود که این کتاب‌ها «افکار الحادی را اشاعه می‌کردند.»