اعتراضات در چین؛ پولیس برای جلوگیری از تظاهرات، معترضان را ردیابی میکند
شماری از معترضان چینی خبر دادند که پولیس این کشور پس از اشتراکشان در تظاهرات، به آنها تماس گرفته و خواستار اطلاعات در مورد «تحرکات» آنها شده است. همچنین گفته شده است که پولیس چین روز دوشنبه، شهروندان را در مکانهای اعتراضات در چندین شهر متوقف و بازرسی کرده است.
اعتراضات در چین پس از آن آغاز شد که روز جمعه در ارومچی، در شمال غربی چین در نتیجه آتشسوزی در ساختمانی ۱۰ نفر جان باختند و ۹ نفر دیگر زخمی شدند.
معترضان معتقدند که سیاستهای سختگیرانه کوید سبب شد که قربانیان به دلیل ترس از مجازات از محل آتشسوزی فرار نکنند.
روزنامه گاردین نوشته است که در کنار بازجوییهای پولیس پس از تظاهرات بیسابقه از معترضان، این نیروها همچنین تلفونهای برخی از آنها بررسی کرده است تا دریابد که از برنامههای «فیلترشکن» و پیامرسان تلگرام استفاده میکنند یا خیر.
استفاده از فیلترشکن در چین غیرقانونی است و پیامرسان تلگرام نیز مسدود شده است.
در همین حال، یک زن معترض به خبرگزاری فرانسه تایید کرده است که روز دوشنبه او و دستکم پنج دوستش که در اعتراضات شرکت کرده بودند، تماسهایی از پولیس دریافت کردهاند و ماموران خواستار اطلاعات شدهاند.
این زن معترض گفت: «او نام مرا گرفت و از من پرسید که آیا دیشب به رودخانه لیانگما رفتم یا نه... او دقیقاً پرسید چند نفر آنجا بودند، چه ساعتی رفتم، چگونه در مورد آن شنیدم.»
او افزود که پولیس اعتراضات در برابر سیاست کوید صفر را «غیرقانونی» خواند و تاکید کرد که اگر مطالبهای دارد، میتواند از مجراهای عادی را ارایه کند.
به گفته این زن معترض، در یکی از موارد که دوستش به تماس پولیس پاسخ نداده، این نیروها به خانه او رفتهاند.
معلوم نیست که پولیس چگونه هویت معترضان را شناسایی کرده است.
روز دوشنبه هرچند نشانهای از اعتراضات در شانگهای نبود، ولی پولیس در نقاط مختلف شهر حضور گسترده و اوضاع را زیر نظر داشت.
در همین حال، ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد خشم گسترده مردم علیه وضع محدودیتهای کوید-۱۹، گفت: «چیزی که شما اشاره کردید انعکاسدهنده آنچه که در واقع اتفاق افتاده، نیست.»
سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد که مبارزه آنها با کوید۱۹ در «همکاری و حمایت مردم» و موفق خواهد بود.
اعتراضات علیه سیاستهای کوید-۱۹ در چین، در یک دهه گذشته که شی جین پینگ، رئیسجمهور این کشور در قدرت بوده، بیسابقه عنوان شده است.
معترضان انتقاد دارند که اعمال محدودیتهای کوید «انگیزههای سیاسی» دارد.