

گروهی از کارشناسان سازمان ملل در گزارش تازهای افغانستان را مرکز فعالیت چند گروه تروریستی و منبع اصلی تهدید برای آسیای مرکزی و آسیای جنوبی دانسته است.
این کارشناسان بر اساس اطلاعات استخباراتی کشورهای عضو سازمان ملل، تخمین میزنند که داعش بین ۱ تا ۳ هزار جنگجو در افغانستان دارد.
طالبان با این که جدی بودن تهدید داعش را رد کرده است، اما هر چند وقت خبر از عملیات علیه داعش در افغانستان، به خصوص در شهر کابل میدهد.
اکنون، کمیته کارشناسان سازمان ملل تایید میکند که داعش، شاخه خراسان، رقیب اصلی طالبان است که در بدنه آن جنگجویانی از کشورهای مختلف، به خصوص آسیای میانه حضور دارند.
داعش ضمن حمله بر اعضای طالبان، نمایندگیهای دیپلوماتیک کشورهای نزدیک به طالبان مانند پاکستان، روسیه و چین را نیز هدف قرار داده است تا ثابت کند که طالبان در تامین امنیت افغانستان ناتوان است.
کمیته کارشناسان سازمان ملل این گزارش را بر بنیاد اطلاعات دولت های عضو سازمان ملل تهیه کرده و روز دوشنبه آن را به شورای امنیت سازمان ملل ارایه کرد.
طبق این گزارش، داعش خراسان در حال حاضر هزار تا سه هزار جنگجو دارد. یک منبع تعداد جنگجویان داعش در افغانستان را تا شش هزار نیز گفته است. مرکز فعالیت داعش خراسان ننگرهاز، کنر و نورستان ذکر شده اما این گروه در کابل و اطراف آن نیز هسته بزرگی دارد.
این گزارش میافزاید که داعش خراسان از مزار شریف به عنوان مرکز درآمدزایی استفاده میکند و جدیدا به قاچاق مواد مخدر برای تمویل این گروه رو آورده است.
طالبان در واکنش به انتقادات از حضور گروههای ستیزه جوی تروریستی در افغانستان، قول داده است که مانع حملات آنان به کشورهای دیگر شود.
کمیته کارشناسان گفته است که گروههایی چون داعش خراسان، القاعده، تحریک طالبان پاکستان، جنبش اسلامی ازبیکستان، گروه جهاد اسلامی، کتیبه امام بخاری، کتیبه توحید و جهاد و جماعت انصارالله اسم در افغانستان فعال هستند.
نظر به این گزارش، هرچند القاعده در سطح جهانی قوی نشده است اما بازگشت ابو اخلاص المصری، رهبر شاخه کتیبه عمر فاروق به میدان نبرد، این گروه دوباره در بخشهای از کنر و نورستان فعال شده است.
ابو اخلاص المصری در سال ۲۰۱۰ در کنر دستگیر شد و با ورود طالبان به کابل از زندان رها گردید.
در این گزارش آمده است که پس از کشته شدن عثمان، رهبر جنبش اسلامی ازبیکستان در ماه سنبله، جانشین او به اسم نعمان که قبلا مسئولیت مالی این گروه را به عهده داشت، نیروهای این سازمان را از بدخشان به بغلان انتقال داده و در آنجا ذخیره سلاح و مراکز عملیاتی تاسیس کرده است.
یکی از کشورهای عضو به کمیته کارشناسان ملل متحد گفته است که جنبش اسلامی ازبیکستان با داعش در افغانستان همکاری و دادوستد دارد.
در این گزارش از سودی که گروههای تروریستی از قاچاق آثار عتیقه میبرند نیز ذکر شده است. مثلا حفاریهای نزدیک بودای بامیان پس از پرداخت «مالیه» صورت گرفته است و احتمال میرود که القاعده از قاچاق این آثار سود زیادی برده باشد.
در گزارش هرچند صریحا از طالبان اسم برده نشده اما در افغانستان کنونی فقط طالبان از مردم «مالیه» جمع میکنند.
کمیته کارشناسان ملل متحد تایید میکند که عدهای از جنگجویان خارجی پس از روی کار آمدن طالبان تذکره افغانستان را اخذ کردهاند. این گزارش میگوید که برای جنگجویان خارجی، در حال حاضر افغانستان پایگاه امن است و نه خط مقدم جنگ.