

عفو بینالملل یکشنبه از کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل خواست تا برای بررسی و مستندسازی آزار و خشونت طالبان در افغانستان، «میکانیزم مستقل حقیقتیاب» ایجاد کند.
به گفته این سازمان، برای حمایت از قربانیان، باید شواهد نقض حقوق بشر برای تامین عدالت و پیگیری در سطح بین المللی حفظ شود.
در بیانیه سازمان عفو بینالملل از کشتارها، بازداشتها و خشونت علیه مردم ملکی، فعالان حقوق بشر و دانشگاهیان یاد شده است.
در این بیانیه، سازمان عفو بینالملل از کشتار اقلیتهای قومی، به ویژه هزارهها در ولایت غزنی، دایکندی و غور یاد کرده و نوشته است که این کشتار طالبان مصداق جنایت جنگی است و مقامات ارشد طالبان هیچ اقدامی برای بررسی این قضایا و پیگیری افراد مسئول نکردهاند.
سازمان عفو بینالملل گفت که اسناد و شواهد حداقل هشت قضیه بازداشت و تحقیر مردان پنجشیر را بررسی کرده است. این گروه، بازداشت غیرقانونی حداقل ۸۷ نفر در پنجشیر را تایید کرد و نوشت اغلب افراد پس از درگیری طالبان با جبهه مقاومت دستگیر میشوند. در یکی از ویدیوها، بقول سازمان عفو بینالملل، یک عضو طالبان میگوید، «اگر دست من بود، همه اینها را میکشتم.»
اگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل نوشت: « وضعیت حقوق بشر در افغانستان سریعاً رو به وخامت گذاشته است و طالبان هر روز و به طور پیوسته به خشونت و آزار دست میزنند.»
وی افزود: «جامعه بینالمللی باید هرچه عاجل برای ایجاد یک مکانیزم بینالمللی حقیقتیاب و حفظ شواهد به دستور ملل متحد اقدام کند تا اطمینان حاصل شود که امکان تحقیقات و پیگردهای مستقل وجود دارد.»
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور افغانستان قرار است تازهترین گزارش خود را به پنجاهودومین جلسه شورای حقوق بشر ارائه کند و کشورهای عضو قرار است فردا وضعیت حقوق بشر در افغانستان را به بحث بگیرند.