گزارش آلودگی هوا در جهان؛ تنها ۱۳ کشور و قلمرو هوای سالم دارند

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۱۲/۲۳

براساس گزارش تازه، آلودگی هوا در ۹۰ درصد کشورها از معیار مجاز سازمان بهداشت جهانی عبور کرده و تنها ۱۳ کشور و قلمر هوای سالم دارند.

نهادی موسوم به آی‌کیوایر لاهور را آلوده‌ترین شهر و چاد را آلوده‌ترین کشور جهان معرفی کرده، ولی افغانستان را به دلیل نبود اطلاعات، بررسی نکرده است.

نهاد آی‌کیوایر کیفیت هوا را براساس غلظت ذرات مضر معلق در هوا سنجش می کند که به نام PM2.5 شناخته می‌شود. این معیار در سطح بین‌المللی به صورت گسترده‌ای پذیرفته شده است.

سازمان بهداشت جهانی حداکثر غلظت PM2.5 را تا سطح پنج میکروگرام در متر مربع توصیه می‌کند، ولی براساس گزارش تازه آی‌کیوایر، تنها کشورهای استرالیا، استونیا، فینلند، گرانادا، آیسلند و نیوزیلند و هفت قلمرو در اقیانوس آرام و کارائیب با این معیار برابری می‌کنند.

از ۱۳۱ کشور و قلمروی که آی‌کیوایر در گزارش سال ۲۰۲۲ خود بررسی کرده، جزیره گوام در اقیانوس هند، پاک‌ترین قلمرو در جهان است.

براساس گزارش این نهاد، کشورهای چاد، عراق، پاکستان، بحرین، بنگلادش، بورکینافاسو، کویت و هند، به ترتیب، آلوده‌ترین کشورهای جهان هستند.

این گزارش چاد را با ۸۹.۷، عراق را با ۸۰.۱ و پاکستان را با ۷۰.۹ میکروگرام در مترمربع در رده‌های اول تا سوم کشورهای آلوده قرار داده است.

به همین ترتیب، شهر لاهور با ۹۷،۴ میکروگرام در این مقیاس، آلوده‌ترین شهر جهان است. همچنین شهر هوتن، تنها شهر چین در میان ۲۰ شهر آلوده جهان، با ۹۴،۳ میکروگرام در مترمربع، در رده دوم پس از لاهور قرار گرفته است.

در این گزارش آمده که افغانستان که از سال ۲۰۱۸، که در صدر آلوده‌ترین کشورهای جهان قرار داشت، در گزارش سال ۲۰۲۲ به دلیل نبود اطلاعات، بررسی نشده است.

کابل در گزارش تازه آی‌کیوایر بررسی نشده است

براساس اطلاعاتی که اداره ملی محیط زیست افغانستان در سال ۱۳۹۷ از آلودگی هوا در شهر کابل منتشر کرد، میانگین آلودگی هوای این شهر در این سال بالاتر از ۱۹۵ میکروگرام در مترمربع در مقیاس PM2.5 بوده است.

هوای شهرهای افغانستان، از جمله کابل به دلیل مصرف سوخت غیرمعیاری، از جمله مواد نفتی، زغال سنگ و چوب و همچنین سطح پایین تدابیر لازم برای پیش‌گیری از آلودگی هوا، به‌شدت آلوده است.

وزارت صحت عامه افغانستان در ماه جدی ۱۳۹۹ اعلام کرد که تلفات آلودگی هوا در پایتخت سالانه به نزدیک به پنج هزار نفر می‌رسد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
زمانی که غول‌ها رو در رو می‌شوند: نظم نوین جهانی: چین و هند
خبرها
نگاه ژرف

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.