

پس از حدود ۱۵ سال سردی در روابط حماس و عربستان سعودی، اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی این گروه و خالد مشعل، ربیس پیشین این دفتر به عربستان سعودی سفر کردند.
سفر مقامات حماس به عربستان، گمانهزنیهایی را درباره کاهش احتمال برقراری روابط میان ریاض و تلآویو به وجود آورده است.
منابع عربی روز یکشنبه گزارش دادند که این سفر با هدف «انجام عمره» و زیارت اماکن مقدس مسلمانان در عربستان سعودی صورت گرفته، اما این هیات با مقامهای عربستان سعودی دیدار خواهند کرد.
به گزارش رسانهها، این سفر در راستای نزدیکی روابط ریاض با حماس است که بیش از پانزده سال پیش، با متهم کردن گروه حماس، این گروه را عامل شکست تلاشها در روابط ریاض و گروه فتح دانسته بود.
رسانههای اسرائیلی در واکنش به این سفر نوشتند که این سفر، ضربهای به امید بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای ایجاد روابط رسمی با ریاض است.
دانیل شک، سفیر سابق اسرائیل در فرانسه به رسانهها گفت این دیدار «لزوما چیز بدی نیست. سعودیها میتوانند همان نقش قطر را در نوار غزه ایفا کنند، باید دید که قصد واقعی عربستان سعودی در قبال اسرائیل چیست.»
به گزارش وبسایتهای عربیزبان الغد و العربی الجدید، هیات حماس متشکل از اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، صالح العاروری معاون وی و خالد مشعل خواهد بود.
این سفر تنها چند هفته پس از اعلام از سرگیری روابط دیپلوماتیک بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران انجام میشود؛ حکومتی که فعالانه از حماس حمایت میکند.
هنیه همچنین هفته گذشته با حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان تحت حمایت جمهوری اسلامی در بیروت دیدار کرد و با او در مورد مبارزه با اسرائیل پس از حملات موشکی به اسرائیل از غزه، لبنان و سوریه گفتوگو کرد.
هفته گذشته، رسانههای امریکایی گزارش دادند که علاقه عربستان سعودی به برقراری روابط دیپلوماتیک با اسرائیل در ماههای اخیر به دلیل خشونتها در کرانه باختری و درگیریها در محل کوه معبد، اورشلیم، کاهش یافته است.
مقامهای اسرائیلی و کشورهای عربی خلیج فارس به وال استریت ژورنال گفتند که نتانیاهو پس از بازگشت به قدرت در ماه دسامبر، گنجاندن عربستان سعودی در توافقنامه ابراهیم را در اولویت قرار داد، اما ریاض و سایر کشورهای مسلمان به دلیل افزایش تنشهای اسرائیل و فلسطین در این زمینه بیمیل شدهاند.