

طالبان روز دوشنبه گردهمایی را برای جلب حمایت روحانیون ولایت پنجشیر برگزار کرد.
در این مراسم متنی به نام «فتوای علمای پنجشیر» خوانده شد که در آن «آشوب» علیه طالبان «بغاوت» دانسته شده بود.
با این حال، شماری از روحانیون در این برنامه اعتبار فتوای صادر شده را زیر سوال بردند.
عبدالمطلب امیری، باشنده پنجشیر در این نشست متنی را خواند که در آن آمده بود: «کسی که با زور شمشیر غلبه نموده و خلافت را از آن خود سازد، «امیرالمومنین» خوانده میشود و برای کسی که به خدا و روز آخرت ایمان دارد، جایز نیست که حتی یک شب را سپری نماید و آن شخص را امام نخوانده باشد.»
در این متن تاکید شده است که «حکومت امارت اسلامی هم از طریق بیعت به میان آمده و هم از طریق سلطه و غلبه که هر دو طریق برای کسب مشروعیت از علایم بارز یک حکومت اسلامی به شمار میآید.»
در این نشست مقامات محلی طالبان به شمول محمدمحسن هاشمی، والی این گروه برای پنجشیر شرکت کرده بودند.
با این حال برخی از روحانیون شرکتکننده در این نشست اعتبار فتوای صادر شده را زیر سوال بردند.
یحی عنابی، شرکتکننده این برنامه گفت فتوا را کسی صادر میکنند که «معززترین سکنه یک منطقه باشد.» این روحانی با اشاره به اینکه از او برای صدور فتوا دعوت شده گفت: «من چقدر معزز هستم که عسکر امارت اسلامی یکبار از پیش رو و یک بار از پشت سر، دو بار مرا تلاشی میکند.»
به گفته آقای عنابی افراد طالبان حتی دستارش را بررسی کردهاند که مبادا بمبی در آن پنهان نباشد. او با تاکید پرسید که «آیا چنین آدمی قابل فتوا دادن است؟»
در تصاویری که رسانههای داخلی از این نشست منتشر کردهاند، دیده میشود که شرکتکنندگان برنامه به صراحت از بدرفتاری طالبان با مردم پنجشیر انتقاد میکنند.
در یکی از گزارشها دیده میشود که مولوی کاظم، از روحانیون پنجشیر میگوید: «فتوا دادن یک موضوع ساده نیست که هرکس جرات کند و برخیزد و فتوا بدهد.»
شیخ مسیحالله، متنفذ قومی نیز در این برنامه خواهان برخورد نیک با مردم پنجشیر شد و گفت با مردم پنجشیر برخورد دوگانه نباید شود.
با وجود اینکه در بیست سال پیش از تسلط طالبان، پنجشیر یکی از امنترین ولایتهای افغانستان بود، پس از ورود طالبان به این ولایت در ۱۵ سرطان ۱۴۰۰، گزارشهای متعددی از بازداشتهای دستهجمعی، شکنجه گسترده و تیرباران غیرنظامیان و اسیران جنگی در این ولایت منتشر شده است.
نهادهای حقوق بشری طالبان را متهم کردهاند که در برابر مردم ولایت پنجشیر به گستردگی از خشونت کار گرفته و مرتکب جنایت جنگی شدهاند.
در همین حال شماری از فعالان حقوق بشری میگویند شهروندان پنجشیر در ولایتهای متعدد «تنها به دلیل هویت ولایتیشان» مورد حمله، بازداشت و شکنجه قرار گرفتهاند.