

رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه ایران در واکنش به نگرانیهای مهاجران افغان در ایران از تاثیر تنشهای آبی بر وضعیت آنها گفت: «اطمینان میدهم ما سرمنشاء مشکلات را میشناسیم و حرمت مهمان را داریم.»
پیش از این مهاجران افغان از تاثیر تنشهای آبی بر وضعیت خود ابراز نگرانی کرده بودند.
محمدکاظم کاظمی، نویسنده و شاعر افغان مقیم ایران با اشاره به «اهرم فشار بر مهاجرین افغانستان»، میگوید که این فشارها طالبان را که «این مردم را رانده است»، خوشحال میکند.
آقای کاظمی با اشاره به اظهارات برخی مقامهای ایرانی که خواستار ایجاد فشار بر مهاجرین افغان شدهاند، در یادداشتی در صفحه اینستاگرامش نوشت: «حقیقت این است که این مهاجران در عمل بیشتر در سمت ایران هستند، هم از نظر حضور در ایران و معاشرت و همزیستی با جامعه ایرانی و هم از این نظر که عمدتاً مخالفان یا حتی طردشدگان حکومت افغانستان بودهاند.»
آقای کاظمی ادعا کرده مهاجرین افغان که در ایران زندگی میکنند، میتوانند بازوی حمایتی این کشور حتی در داخل افغانستان باشند.
پیشتر یک نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی ایران برای اعمال فشار بر طالبان در مورد آب هلمند، خواهان اخراج پناهجویان افغان از این کشور شده بود.
محمد سرگزی ادعا کرد که بیش از هفت میلیون افغان در ایران زندگی میکنند و مانند مردم ایران، از تمام یارانههای آشکار و پنهان بهرهمند میشوند.
در روزهای گذشته، تنشها میان طالبان و جمهوری اسلامی بر سر حقابه شدت یافته است. به گونهای که روز پنجنشبه وزیر خارجه ایران با لحن کمسابقهای از حکومت طالبان انتقاد کرد. امیر عبداللهیان گفت که مسئله حقابه هلمند، با صدور بیانیه سیاسی حل نمیشود.
طالبان میگوید متعهد به تامین حقابه ایران طبق معاهده ۱۳۵۱ است، با این حال خشکسالی در سالهای اخیر باعث کم شدن آب رودخانه هلمند شده است.
جمهوری اسلامی ایران اما اصرار دارد که تشخیص بودن یا نبودن آب در رودخانه هلمند، نیازمند بررسی و تایید کارشناسان فنی ایرانی از محل است.