طلبه افغان پس از آزادی از زندان ایران: ماموران تهدید کردند حتی در بدخشان دستگیرت می‌کنیم

دوشنبه ۱۴۰۲/۰۴/۲۶

انصارالله انصاری، طلبه افغان مسجد مکی زاهدان که در ایران بازداشت شده بود، گفته که ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از او اعتراف اجباری گرفتند و گفتند اگر این «اسرار» را افشا کند، «حتی در افغانستان دستگیرت می‌کنیم.»

آقای انصاری افزوده است که نیروهای وزارت اطلاعات ایران از او و دیگر طلاب بازداشت شده زیر شکنجه اعتراف اجباری گرفتند.

سازمان حقوق بشر حال‌وش که در حوزه سیستان‌وبلوچستان ایران فعال است، روز دوشنبه (۲۶ سرطان) ویدئویی از اظهارات او پخش کرد.

آقای انصاری درباره آنچه بر او در هنگام بازداشت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران گذشته، گفته است: «خودم می‌دانم، خدا می‌داند و ماموران وزارت اطلاعات».

به گفته او، پس از حدود چهل روز بازداشت و شکنجه در زندان جمهوری اسلامی، ماموران وزارت اطلاعات ویدیوی اعترافات اجباری او را ثبت و در رسانه‌های دولتی پخش کردند.

آقای انصاری افزود که وضعیت طلبه‌ها در بازداشت و تحت شکنجه جمهوری اسلامی چنان دشوار بود که «حاضر بودند حتی به کارهایی نکرده اعتراف کنند» تا از شکنجه نجات یابند.

آقای انصاری در بخشی از سخنانش گفت که ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی گفتند که اگر «اسرار» دوران بازداشت خود را افشا کند، «حتی می‌توانیم در بدخشان هم شما را بازداشت کنیم.»

در ماه ثور وزارت خارجه طالبان اعلام کرد که ۲۳ طلبه اهل سنت افغان از زندان زاهدان ایران آزاد و به نیمروز در افغانستان برگشتند.

پیشتر خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران گزارش داد که بیش از ۵۰ درصد از طلبه‌ و برخی از مدرسان مدرسه مکی در زاهدان خارجی و افغان هستند.

این خبرگزاری نوشت در ماه‌های گذشته ۱۳۲ نفر از این طلبه پس از شناسایی از ایران اخراج شدند.

تسنیم همچنین نوشت که «دستگاه‌های مسئول» بررسی کردند و متوجه شدند تعداد قابل توجهی از مدرسان و برخی از مدیران مدرسه مکی دارای «اسناد سجلی غیرقانونی و هویت‌های جعلی» هستند که در سال‌های متمادی در داخل کشور حضور داشتند.

به نوشته این خبرگزاری، آنها پس از بازداشت، به دلیل «رافت اسلامی» به جای مجازات زندان، به کشور مبدا تحویل داده شدند.

در واکنش به ادعا، دفتر عبدالحمید اسماعیل‌زهی،‌ امام جمعه اهل سنت و مدیر دارالعلوم زاهدان یا همان مدرسه دینی مسجد مکی، در بیانیه خود در واکنش به انتشار ویدیویی از «اعترافات اجباری برخی از استادان و طلبه‌های دارالعلوم زاهدان که اکنون از کشور اخراج شده‌اند» ادعاهای مطرح شده را تکذیب و در مورد تحصیل طلاب مهاجر افغان در این مرکز علمی و آموزشی توضیحاتی ارائه کرد.

دفتر مدیریت دارالعلوم زاهدان تاکید کرد حضور برخی از طلاب افغان در این مدرسه «طبیعی» است، زیرا میلیون‌ها مهاجر افغان با مدارک قانونی در ایران اقامت دارند» و فرزندان همین مهاجران در مدرسه‌های دولتی، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی مختلف تحصیل می‌کنند؛ «همان‌طور که خانواده اکثر طلاب مهاجری که در دارالعلوم زاهدان تحصیل می‌کنند، در ایران اقامت دارند.»

پس از کشته شدن مهسا امینی به دست پولیس جمهوری اسلامی، استان سیستان‌و‌بلوچستان به کانون اعتراضات علیه جمهوری اسلامی تبدیل شد.

رژیم ایران برخی از جریان‌های مذهبی متعلق به اهل سنت زاهدان را که از مولوی عبدالحمید، امام جمعه شهر زاهدان حمایت می‌کنند، در این اعتراض‌ها دخیل می‌داند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دیدگاه
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.