شورای امنیت سازمان ملل: القاعده با حمایت مقامات طالبان به نهادهای دولتی نفوذ کرده‌ است

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۵/۰۵

شورای امنیت سازمان ملل گزارش داد که القاعده با حمایت مقامات بلندپایه طالبان در نهادهای دولتی این گروه نفوذ کرده است.
طبق این گزارش، شبکه القاعده به خاطر تعهد طالبان مبنی بر قطع روابط با گروه های تروریستی، به طور مخفیانه در افغانستان فعالیت می‌کند.

این نهاد وابسته به سازمان ملل در سی و یکمین گزارش نظارتی خود بر عملکرد طالبان نوشته است که رابطه بین طالبان و القاعده همچنان نزدیک و بر پایه همزیستی مشترک است.

گزارش افزوده که در بیشتر موارد، القاعده برای ترویج این روایت طالبان که از خاک افغانستان برای اهداف تروریستی استفاده نمی شود، به صورت مخفیانه در این کشور فعالیت می‌کند.

با وجود آنکه ایمن الظواهری، رهبر القاعده در حمله هواپیمای بدون سرنشین امریکا در کابل کشته شد، ماه گذشته، رئیس‌جمهور امریکا در یک نشست خبری گفت که القاعده دیگر در افغانستان حضور ندارد. جو بایدن تاکید کرده بود که امریکا برای نابودی این شبکه از طالبان کمک خواهد گرفت.

جو بایدن گفته بود: «یادتان است در مورد افغانستان چی‌گفتم؟ گفتم القاعده آنجا نیست. گفتم از طالبان کمک خواهیم گرفت. الان چه جریان دارد؟ مطبوعات را بخوانید. حق با من بود.»

طالبان از سخنان جو بایدن استقبال کرد.

طبق گزارش تازه شورای امنیت سازمان ملل، اعضای القاعده با حمایت مقامات بلندپایه طالبان با هدف تضمین امنیت هسته‌های خود در سراسر کشور نفوذ کرده‌اند.

در ماه جوزای امسال، مجله لانگ وار ژورنال، یک رسانه امریکایی در گزارشی نوشت که تعدادی از اعضای شبکه القاعده به عنوان مدیران کلیدی در اداره طالبان کار می‌کنند.

این مجله از معاون اداره استخبارات طالبان، مدیر آموزشی وزارت دفاع، والی کاپیسا و نورستان به عنوان افراد القاعده در اداره طالبان اسم برده بود.

در این گزارش آمده است که القاعده از افغانستان به عنوان یک مرکز ایدئولوژیک و لجستیکی برای بسیج و استخدام جنگجویان جدید استفاده می‌کند. گزارش افزوده که القاعده در حال حاضر در مرحله سازماندهی مجدد و ایجاد مراکز آموزشی جدید در کنر و نورستان است.

طبق یافته‌های گزارش شورای امنیت، در حالی که القاعده از توانایی کافی برای انجام حملات تروریستی در مقیاس بزرگ برخوردار نیست اما این موضوع به عنوان هدف سازمانی این شبکه حفظ شده است.

طبق این بررسی، کشورهای عضو ارزیابی کردند که القاعده احتمالاً در کوتاه‌مدت غیرفعال خواهد ماند و در عین حال توانایی عملیاتی خود را توسعه می‌دهد.

شورای امنیت سازمان ملل در گزارش خود خاطر نشان کرده که رهبران القاعده به دنبال تقویت همکاری با گروه‌های تروریستی منطقه‌ای در افغانستان هستند.

برپایه این گزارش، القاعده تلاش کرده تا با گروه‌های ستیزه‌جو در کشورهای آسیای میانه چون جنبش اسلامی اوزبیکستان و جماعت انصارالله تعامل داشته باشد.

یکی از کشورهای عضو در این گزارش ارزیابی کرده که چشم انداز میان مدت تا بلندمدت القاعده به وضعیت کلی در افغانستان بستگی دارد.

این بررسی پیش‌بینی کرده که اگر افغانستان وارد هرج و مرج و ناامنی شود، پایگاه القاعده احتمالا تقویت خواهد شد. بر همین اساس، در صورت دستیابی به ثبات در افغانستان، القاعده احتمالاً به دنبال انتقال هسته اصلی خود به سایر کشورها مانند یمن یا شمال افریقا خواهد بود.

شورای امنیت در گزارش خود تاکید کرده که افغانستان با فعالیت تقریباً ۲۰ گروه تروریستی در این کشور، همچنان به عنوان یک مکان مهم برای فعالیت‌های تروریستی باقی مانده است.

گزارش تخمین زده که بین ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ جنگجوی جنبش اسلامی ترکستان شرقی در افغانستان حضور دارند.

کشورهای منطقه گزارش دادند که این گروه برای دستیابی به سلاح و ایجاد پایگاه های جدید در افغانستان ادامه می‌دهد.

طبق گزارش‌ها، این گروه به طور فعال دامنه عملیات خود را در افغانستان گسترش داده و پایگاه های عملیاتی و جنگ افزارها را در ولایت بغلان مستقر کرده است.

گزارش براساس ارزیابی یکی از کشورهای عضو به موضوع امکان ادغام القاعده و تحریک طالبان پاکستان اشاره کرده است.

طبق این مشاهدات، اعضای القاعده با تحریک طالبان پاکستان برای انجام حملات بیشتر در داخل پاکستان همکاری می‌کند.

همچنین گزارش شده است که از کمپ‌های آموزشی جنبش اسلامی ترکستان شرقی در ولایت کنر برای آموزش جنگجویان تحریک طالبان پاکستان استفاده می‌شود.

طبق این گزارش، القاعده با هدف گسترش فعالیت خود در شبه قاره هند می‌خواهد تا عملیات خود را در کشورهای همسایه بنگلادیش، جامو و کشمیر تحت کنترول هند و میانمار گسترش دهد.

گزارش سازمان ملل تخمین زده که ۳۰۰ جنگجوی القاعده با خانواده‌هایشان که تعداد آن به دو هزار نفر می‌رسد در افغانستان فعالیت می‌کنند.

این گزارش می‌افزاید که حملات تحریک طالبان پس از تسلط طالبان بر افغانستان افزایش است.

گزارش شورای امنیت ملل متحد، داعش خراسان را به عنوان "جدی‌ترین تهدید تروریستی" که افغانستان و حوزه گسترده اطراف آن با آن روبروست، توصیف کرده است.

گزارش گفته است که ثناالله غفاری مشهور به شهاب المهاجر به عنوان جاه طلب‌ترین رهبر داعش تلقی می‌شود. طبق گزارش یکی از کشورهای عضو به شورای امنیت ملل غفاری در ماه جون در افغانستان کشته شد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارش خود بدون اشاره به جزییات بیشتر در این خصوص نوشته است که این خبر باید تایید شود.

شورای امنیت ملل متحد، مولوی رجب را رهبر عملیات خارجی داعش معرفی کرده و شمار نیروهای این گروه تروریستی به شمول اعضای خانواده آنها در افغانستان را تا شش هزار نفر تخمین زده است.

گزارش خاطر نشان کرده که عملکرد شاخۀ خراسان داعش در حملات خود علیه طالبان و اهداف بین‌المللی پیچیده‌تر می‌شود و تمرکز این گروه بر اجرای یک استراتیژی حملات برای تضعیف توانایی طالبان برای تامین امنیت بوده است.

بر اساس گزارش شورای امنیت ملل متحد، داعش کمپین تروریستی "قابلیت عملیاتی قوی شامل شناسایی، هماهنگی، ارتباط، برنامه ریزی و اجرا" را به نمایش گذاشته است. شورای امنیت در خصوص فعالیت داعش در افغانستان نوشته که این گروه در حملات خود علیه طالبان، اهداف بین‌المللی و افراد بلند پایه طالبان را هدف گرفته است.

طبق این ارزیابی، حملات علیه مقامات بلند پایه طالبان در ولایات بلخ، بدخشان و بغلان روحیه داعش را تقویت کرده و سبب جذب نیروی بیشتر از سوی این گروه شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
جهان‌نما
خبرها
بحث روز

رادیو

پادکست‌ها